Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Nagyobb védelmet kapnának a közérdekű bejelentők

Az eddiginél nagyobb védelmet adna a közérdekű bejelentőknek a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium jogszabálytervezete.
Az eddiginél nagyobb védelmet adna a közérdekű bejelentőknek a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium jogszabálytervezete.

A kormány honlapján közzétett javaslat, amelyhez május 16-áig várják az észrevételeket, szétválasztja a bejelentés és a közérdekű bejelentés fogalmát.

A jövőben a közérdekű bejelentéseket az alapvető jogok biztosa által kezelt elektronikus rendszeren keresztül is meg lehetne tenni, ami biztosítaná a bejelentők adatainak védelmét.

Ebben az esetben a közérdekű bejelentő kérhetné, hogy személyes adataihoz csak az ombudsman és hivatala férjen hozzá.

A javasolt szabályozás újdonsága, hogy a magánszféra antikorrupciós intézkedéseit is támogatná, lehetővé téve, hogy a közérdekű bejelentések kezelésére szolgáló eljárásrendet alakítsanak ki, illetve hogy a bejelentések fogadására ügyvédekkel megbízási szerződéseket kössenek.

Az igazságügyi minisztérium módosítaná a munka törvénykönyvét is, hogy ne csak az alkalmazottakat, hanem a korábbi munkavállalókat és a kölcsönzött munkaerőt se érhesse hátrány közérdekű bejelentése miatt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közgép-tüntetés - Volt LMP-s képviselők mentelmi jogának felfüggesztését kérik

Nyolc korábbi LMP-s, jelenlegi független képviselő mentelmi jogának felfüggesztése ügyében a bíróság az Országgyűléshez fordult. Tovább olvasom