Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Nagyobb tér a kutyáknak, kockaház a halaknak

Csütörtöktől nem lehet halat, vagy hüllőt gömbakváriumban tartani, köralapú kalitkában pedig madarat, vagy más állatot, a társállatként tartott kutyák számára legalább 10 négyzetméteres területet kell biztosítani, illetve négy méternél rövidebb eszközzel nem lehet tartósan kikötni az állatot; többek között e szabályokat is tartalmazza a július 1-jén hatályba lépő "A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról" szóló kormányrendeletben.

Az MTI megkeresésére Czerny Róbert civil állatvédelmi ombudsman - a Fehérkereszt Állatvédő Liga munkatársa - elmondta: a rendelet célja, hogy a magánházaknál és az állatokat árusító üzletekben olyan tartási körülményeket biztosítsanak a hobbiállatoknak, amelyek megfelelnek az állatvédelmi törvénynek és a kedvtelésből tartott állatok igényeinek is.
Az állatvédelmi ombudsman külön kitért arra, hogy ebbe a körbe tartozik minden olyan kedvtelésből tartott állat - rendszertani besorolás nélkül - amelyet az ember hobbiból tart közvetlen környezetében. Ilyen lehet többek között a kutya, a macska, a ló, a kanári, a díszhalak, egyes hüllőfajták, de akár a giliszta is.

Ez utóbbinak azért van jelentősége a szakember szerint, mert most még akár automatából is árusítható a giliszta a horgászok számára csaliként, csütörtöktől pedig ez a lehetőség a kormányrendelet szerint megszűnik.

Tilos lesz július 1-től a gömbakvárium is.
Tilos lesz július 1-től a gömbakvárium is.


Czerny Róbert felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az elmúlt évtizedben megalkotott állatvédelmi jogszabályok tapasztalata szerint még mindig nem igazán érték el eredeti céljukat, mivel a felelős állattartást továbbra is kevesen gyakorolják Magyarországon. Ezek a jogszabályok ugyanakkor számos civil szervezet és magánember figyelmét ráirányították az állatvédelem fontosságára. Továbbá vannak már olyan bírói ítéletek is, amelyek a büntető törvénykönyv alapján állatkínzásért - igaz nem hosszú idejű, féléves - fogházbüntetést szabtak ki például olyanokra, akik rossz körülmények között tartották az állatot, vagy lakásuk erkélyéről dobták ki kutyájukat.

A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is: a vonatkozó jogszabályok között nincs koherencia. A büntető törvénykönyv csak a gerinces állatok kínzását rendeli büntetni, az állatvédelmi törvény pedig nem határozza meg pontosan a védendő állatok körét.

A most hatályba lépő kormányrendelet viszont már pontosítja a védendők körét, amikor rendszertani besorolástól függetlenül védendőnek tekinti az állatokat.

Annak érdekében, hogy az állatvédelem súlya a jövőben nagyobb legyen, és az eddigieknél szervezett keretek között folyhasson, a Fehérkereszt Állatvédő Liga és a Cerberos Állatvédő Egyesület július 18-án Ráckevén a Savoyai Kastélyban meghirdeti az első állatvédelmi őrség toborzóját.
Az állatvédelmi őrségek az elképzelések szerint a településeken úgy működnének, mint a polgárőrségek, azaz civil kezdeményezésként. Ahhoz azonban, hogy ezek a szervezetek működhessenek , egy adott településen a helyi önkormányzattal és a rendőrséggel szerződést kell kötniük, mivel önállóan nem intézkedhetnek csak rendőr vagy önkormányzati megbízott jelenlétében. Emellett a Fehérkereszt Állatvédő Liga szakmailag is ellenőrizné tevékenységüket - közölte Czerny Róbert.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. igazszó 2010. július 05. 21:30
  „Az embereket utcára lehet kitenni, hajléktalanná tenni, minden elhelyezés nélkül, és mindehhez a maffiózók, bíróságok, és a hivatalok is hozzásegítenek! A hivatalokba is beköltözött a lakásmaffia! Azokat kik büntetik? Egy embberrel, családokkal mindent meglehet tenni? Emberekkel nem foglalkoznak annyit, mint itt a hülye állati törvényekkel, ami nevetséges!”
 • 28. lHunter 2010. július 01. 17:02
  „Röhej ez az egész!Olyanok hoznak ilyen törvényeket,akik állatot csak képen és az állatkertben láttak!Olyanok jelentgetnek fel másokat állat kínzásért akiknek otthon csótányon és fáraóhangyán kívül más állatuk nincs!
  Azt hiszi a sok idióta,hogy ha állatbarátnak titulálja magát akkor már az is?Az ne ugassa meg nekem,hogy hogyan tartsak állatot aki a panelból okoskodik!”
 • 27. daisly 2010. július 01. 13:25
  „Én viszont szeretnék végre olyan híreket olvasni a Kisalföldben, amik arról szólna, hogy Gipsz Jakabot 6 hónapra ítélték állatkínzás miatt, és azt le is kell ülnie.
  Ne keverjük már itt össze a gilisztákat, békákat a házi kedvencként tartott állatokkal, akik igenis megérdeklik a normális tartási körülményeket. Ha az ember kutyát vállal, gondolnia kell arra, hogy az az állat itt lesz 5 év múlva is. Arról gondoskodni, etetni, oltatni kell. Nem megoldás, hogy ha teher lesz az állat akkor csak kirakjuk valahol, majdcsak befogadja valaki....
  Minden évben az adóm 1%-át állatmenhelynek adom, és ez nem azt jelenti, hogy az emberi sorsokkal szemben nem vagyok érzékeny.”
 • 26. Agent 2010. július 01. 13:24
  „25, a föld is gömbölyű, tehát a világtengerek egy óriási gömbakváriumot alkotnak, betiltani:)”
 • 25. o72 2010. július 01. 12:52
  „Kíváncsi lennék rá hány kalat kérdeztek meg ezügyben. Javasolnám a tavakat is téglalap alakúra ásni, nehogy a viziállatok személyiségében súlyos károk keletkezzenek. A madarak védelmében pedig a légkört kell téglalap alakúra formálni. Milyen jó hogy egyesek így ráérnek.”
 • 24. Mankapunka 2010. július 01. 12:50
  „15. Csajsziland 2010.07.01. 09:30

  Éjszakánként tudod,hány gilisztát-békát taposok össze!!!!!!

  Volt már mezei nyúl is,meg róka is,meg macska is. Akkorát koppannak a lökhárítón,és mindig attól félek leszakítják az elejét.

  Mondjuk az egyik rókának a foga nyoma egyszer bent maradt a lökösben,ki tépett belőle egy darabot.”
 • 23. kicsi_lany 2010. július 01. 11:54
  „<moderálva> = szakadj meg :)”
 • 22. Agent 2010. július 01. 11:48
  „"hacsak nem zárod otthon egy üvegbe!"

  Hmm, viszont ha bejönnek az ajtón, akkor bezárom a lakásba, majd vape-val aljas módon megmérgezem őket, végülis kedvtelésből, mivel kedvemet lelem abban, ha nyugodtan tudok aludni:)

  Hmm, tehát becsöngethet a rendőr és megnézheti, hogy van-e pl. akváriumom és ha igen, akkor milyen? Nálam a 200 literes akvárium hosszabbik üveg oldallapjai szemmel láthatóan meg vannak hajolva a víznyomás miatt, végülis körpalástnak is lehetne értelmezni fizikailag, tehát minden akvárium egy darab gömbakvárium, de nem minden gömbakvárium akvárium, vagy mi?:):)”
 • 21. miracle 2010. július 01. 10:48
  „Hangyákra sem lesz szabad rálépni rövidesen.”
 • 20. Beex 2010. július 01. 10:34
  „18. hozzászólás kutyabarat00 2010.07.01. 10:19

  Úgy érzem, rossz értelemben használtad a "nyomorék" szót.. talán gondod van a mozgáskorlátozottakkal?
  Szóval az aranyhalat meg a kutyát félted, a tolószékes embert lenézed... :D:D:D”
 • 19. kicsi_lany 2010. július 01. 10:29
  „18. kutyabarat00 2010.07.01. 10:19

  az állatok védelmével én is egyet értek, de az ésszerűség határain belül!
  de ha már nincs humorérzéked <moderálva> :)”
 • 18. kutyabarat00 2010. július 01. 10:19
  „Én meg az ilyen <moderálva> jelenteném fel, akik nem ismerik az ÉRTŐ OLVASÁST!!!

  Az utcán a giliszta nem kedvteléből tartott állat, sőt akármilyen meglepő a szúnyog sem az, hacsak nem zárod otthon egy üvegbe!

  A törvénnyel meg egyetértek! Remélem be is tartatják.”
 • 17. kicsi_lany 2010. július 01. 10:06
  „én fel fogom jelenteni a feketerigókat, mert megeszi a gilisztákat...szerintem...”
 • 16. reszegenisjozan 2010. július 01. 09:51
  „15. hozzászólás Csajsziland 2010.07.01. 09:30

  "Nem, nem áll fejre a világ, hanem most áll a helyére, bár még így sem lesz rendben az állatok dolga."

  Te is a gilisztákra gondolsz???? Eső után ne nagyon menj az utcára, mert sok lehet a giliszta és véletlenül eltaposod őket!!!!!!

  Természetesen, hülye emberek ellen kell törvény, rendelet, de ezúttal is, a nagy igyekezetükben kissé átlépték azt a bizonyos józan paraszti ész határát.
  Én is megyek segíteni és figyelem a horgászokat, hogy lelkileg felkészítik-e a gilisztákat a vízben rájuk váró stresszre...

  Valamilyen ürüggyel meglátogatom az embereket is és megfigyelem, hogy a halakatgömb akváriumban tartja-e. Mert a gömb alakú akvárium mély lelki zavarokat okoz a gondolkodó halaknál. Nem képesek az élet sarkait elérni.”
 • 15. Csajsziland 2010. július 01. 09:30
  „Nem, nem áll fejre a világ, hanem most áll a helyére, bár még így sem lesz rendben az állatok dolga.
  A 10 négyzetméter teljesen rendben van, bár huzamosabb ideig az is kínzás egy kutyának.
  És hogy sok embernek sincs annyi?! Könyörgöm, az emberek tehetnek a sorsukról, sorsukért, kereshetnek pénzt, vehetnének élelmet. Bírják a kommunikáció eszközét... Ellenben az állatok? Életük, létük és ennek minősége az őket tartó ember felelőssége. És aki nem tud felelősen állatot tartani, az ne tartson. Nincs azzal semmi baj, ha valakinek nincs hala, kutyája, madara.
  A törvény azok felelősségét szabályozza - elsősorban az állatok, de a többi ember érdekében is - akik viszont tartanak állatot.
  Még egyszer hangsúlyozom: totál más elbírálás egy hajléktalan, aki munkaképtelen vagy épp alkoholista, mint egy emberi felelőtlenségből világra jött , kidobott, vagy kínok között tartott állat.
  De törvény kell. Én is segítenék betartani, akár ingyen is, szabadidőmből.”
 • 14. Beex 2010. július 01. 08:10
  „Ugyan nem ide tartozik, csak tegnap találtam, és engem zavar.. :)
  Ha leszedek egyet, megvágnak 10 rongyra.. és aki letartolja az erdőt, és holnapután lebetonoz több ezer ártatlan hóvirágot...? :)

  http://www.ingatlannet.hu/ingatlan/Mosonmagyar%C3%B3v%C3%A1r/450518-elad%C3%B3-telek
  http://www.ingatlannet.hu/kereses/kep.html?hirdetes=450518&kep=2010/3/24/450518-2.jpg”
 • 13. milakri 2010. június 30. 22:27
  „A törvény betartását valaki ellenörizni fogja? A régi szomszédunk, 1 spánielt és 1 nagyobb testü német juhász keverék kutyát tartott 2 - azaz- kettö négyzetméteren egymás mellé láncolva. A két szerencsétlen kutya többször egymásba gabajodva ázott-fázott az esöben, egymás ürülékében fekve, taposva. Amikor szóltam a tulajnak, elküldött a p....-ba, és közölte, hogy semmi közöm ahhoz, hogy hogyan tartja az állatait. A dolgot jeleztem a helyi önkormányzatnak és a helyi állatorvosnak is, azt mondták nem tehetnek semmit. Remélem ez megváltozik ettöl a rendelettöl. Amúgy én is jobban szeretem a családomat mint az állatokat, de a fenti eset kiverte nálam is a biztosítékot.”
 • 12. Jandex 2010. június 30. 21:20
  „9. hozzászólás háté 2010.06.30. 19:57
  Sőt fűbe harapni sem szabad!:)))
  A patkányoknak hány nm-t kell biztosítani?/nem lesz kicsi az ülésterem?!/”
 • 11. tódi 2010. június 30. 20:02
  „Ja - a szúnyogot meg írtjuk - az nem számít .
  Biztos rossz neki ha lemérgezik , az is csak élni akar.”
 • 10. uszda 2010. június 30. 20:02
  „Politikust kizárólag max. 28 m2-es kalitkába és a minimálbér összegével engedném tartani. (családostól)
  Amúgy azt tényleg nem értem,hogy a halaknak miért is nem lehet gömbölyű az akváriuma ha normális nagyságú??? A kishalak nem tudnak sarokba állni ha rosszalkodtak???
  A kutya és madár tartás- i feltételekkel egyetértek.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leváltják a katasztrófavédelmi főigazgatót

Leváltják az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjét; a szervezet új vezetője július elsejétől Bakondi György lesz, aki a 2000-es évek elején már irányította a szervezetet. Tovább olvasom