Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Nőtlenség és reverenda

Folytatás az 1. oldalról

– A jó lélekkel vállalt cölibátus megtartható és felszabadítja az embert arra, hogy életét Isten ügyének áldozza – folytatta Rédly Elemér.

– A papi lét öröme a laikusoknak nem nagyon érthető. Nekem a csodálatos kenyérszaporítás szentírásbeli története jut eszembe, amikor Jézus jóvoltából az apostolok kezében született meg a csoda. A lelkipásztorok Isten szeretetének csodáit ilyen közelről tapasztalhatják meg, mint hajdan az apostolok.
Szalai Gábor egyetemi lelkész, a győri Szent Erzsébet-templom plébánosa fontosnak tartja, hogy a közelmúltban a pápa megerősítette a papi nőtlenség törvényét.
– A hivatások hiánya nem a cölibátustól függ, hanem attól az általános jelenségtől, hogy világunkban hiányzik az elkötelezettség. Éppen ezért kell nekünk pozitív, buzdító példákkal előállni. Így, papként nem egy-két embernek – feleségnek, gyereknek –, hanem egy vagy több egyházközségnek ajándékozza oda az ember önmagát.
Másként vélekedik a papi nőtlenségről Gyökér Gyula kónyi plébános. Szerinte a cölibátus olyan kötöttség, amely akadályt gördít az újabb papi hivatások elé.
– Elgondolkodtató, hogy az egyház kiáll a szabadságjogok mellett, ugyanakkor saját hí-

veinek, szolgáinak nem enged szabad akaratot. Ez annál is inkább furcsa, hiszen sem bibliai alapja, sem pedig a kereszténység kezdetéig visszanyúló hagyománya nincs a papi nőtlenségnek. A Biblia például Péter apostol anyósáról beszél – vélekedik Gyökér Gyula. – A Szentszék is látja a helyzet tarthatatlanságát, látja, hogy az egyház főként emiatt a legsebezhetőbb, mégsem tesz ellene. A tekintély, a hitelesség miatt meg kellene adni a szabadságot az egyház elkötelezett szolgáinak és nem ilyen feltételhez kötni hivatásuk gyakorlását. Kevés a szolgálattevő, mondják. Biztos vagyok abban, hogy a nős diakónusok szolgálatán keresztül az egyház fokozatos átmenettel minden botrány nélkül eljuthatna a cölibátus feloldásáig.

Győrött tanult és szolgált

A lemondott tábori püspök, Szabó Tamás több szállal kötődik Győrhöz. A folyók városában végezte általános és középiskolai tanulmányait, Budapest és Róma mellett teológiai tanulmányai egy részét is. Itt szentelték pappá 1988-ban. Győr szolgálati helyei közt is szerepel, két évig a győri szeminárium prefektusa és teológiatanára, 1995–96-ban Győr-Kisbácsa plébánosa, illetve a Győri Katolikus Hittudományi Főiskola egyháztörténelem-tanára volt. Szabó Tamást 2001-ben nevezték ki tábori püspökké.

Csak a pápa engedélyével

A cölibátusi fogadalom alól csak a Szentszék mentheti fel az egyházi személyeket. Ez nem azonos a hivatásból való felmentéssel, vagyis azzal, hogy a felmentett ismét laikus állapotba kerüljön vissza. Ha viszont a pápa megadja, a felmentéssel együtt kötelező érvénnyel magában foglalja a klerikusi állapot elvesztését, vagyis attól kezdve az illető nem gyakorolhatja a hivatását. Ha felmentett egyházi házasságot szeretne kötni, azt is a Szentszéktől kell kérelmeznie, ami bonyolult és hosszadalmas folyamat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormánytanácsadó becsületrenddel

„ A várospolitikában való visszafogottságomat az motiválja, hogy Mosonmagyaróváron az új… Tovább olvasom