Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Múzeumok éjszakája - Szent Iván-éjjel Keszthelyen

Szent Iván éjjelén, június 24-én megnyílnak a múzeumok Keszthelyen, a belvárosi utcák pedig zeneszótól, táncházi muzsikától lesznek hangosak.
A Balaton fővárosában pénteken, a múzeumok éjszakáján több mint tíz helyszínen mintegy félszáz programmal várják a látogatókat. A Helikon Kastélymúzeum első alkalommal csatlakozik a programsorozathoz - közölte Pálinkás Róbert kastélyigazgató az MTI-vel.

A vendégeket díszes barokkruhában fogadják, a Boombatucada dobegyüttes megnyitója után a kastélyparkban mutatványosok, vásárosok, gólyalábasok lépnek fel, tűzzsonglőrök tartanak bemutatókat, és lehetőség nyílik főúri hintóval körbekocsikázni a kastélyparkot. A parkban tizenhat kórus háromszáz tagja ad közös koncertet.

A tükörteremből nyíló erkélyen megjelenik Rómeó és Júlia; Shakespeare klasszikus erkélyjelenetét a Keszthelyi Musical Stúdió előadásában láthatja a közönség. A kastélyban gyertyafényes, romantikus tárlatvezetést tartanak, bemutatják a főúri könyvtár legérdekesebb köteteit, és elárulnak néhány restaurálással kapcsolatos kulisszatitkot is. A pincébe borkóstolóval egybekötött bormúzeumi túrát szerveznek.

A Georgikon Majormúzeumban zenés műsorral, gitárjátékkal, szerelemvarázslással, rontáselűzéséhez kapcsolódó tűzgyújtással, tűzugrással a Szent Iván-éji hagyományokat idézik fel - ismertette Szabóné Lázás Ibolya igazgató. A vendégek fogadására finom ételekkel, Balaton környéki borokkal, pálinkákkal és különleges "bájitalokkal" is készülnek. Lesznek éjszakába nyúló gyerekfoglalkozások, kézműves játszóházak,

"Nem csoda, nem varázslat, csak látványos kísérlet" címmel rendhagyó fizikaórát, szabadtéri filmvetítést tartanak. A Georgikon major történetét reprezentáló múzeumban folyamatos tárlatvezetést biztosítanak, és megnyitják az új kádárműhelyt. A Balatoni Múzeum Hideg nyalat és spanyol tekercs - A fagylalt, a jégkrém és a parfé története címmel új időszaki kiállítással készül a múzeumok éjszakájára. Lesznek múzeumpedagógiai foglalkozások gyermekeknek és "örökifjaknak", a Boroszlán együttes táncházi produkcióval, a Brumi Bandi Band koncerttel szórakoztatja a közönséget, fellép a Cserszegi Népdalkör, a Balatoni Borbarát Hölgyek pedig barokktáncokat mutatnak be.

A program része lesz a balatoni borok kóstolója is, miközben a szőlő levét dicsérő dalok csendülnek fel, és ha tiszta lesz az égbolt, csillagászati bemutatót is tartanak. A Balaton Színházban a misztikus keleti kultúrával ismerkedhetnek meg a látogatók. A Tibeti hozomány, avagy a Kelet kultúrája a nyugati világban címmel nyíló tárlaton a balatonkeresztúri Rabten Tashi Ling Tibeti Kultúrközpont közreműködésével Ruedi Hoffstetter tibeti zarándokútja alkalmával készített fotói, népviseletek, tibeti hangszerek, könyvek és egyéb tárgyak lesznek láthatók.

Az est vendége két Svájcban élő tibeti szerzetes a Gonszar Rinpocse vezetése alatt álló Rabten Dharma Központból, valamint Soghatsang Dolma Baden tibeti orvosnő, akik a színház belső udvarában felállított sátorban tibeti és buddhista zene mellett rituálékat mutatnak be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: az állam nem definiálhatja a vallás fogalmát

Az MSZP szerint a jogalkotó, az állam nem definiálhatja a vallás fogalmát, és nem tehet különbséget… Tovább olvasom