Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Múzeumok éjszakája - Hun aranyak a miskolci Herman Ottó Múzeumban

Kiemelt biztonsági intézkedések közepette - fegyveres őrök, golyóálló vitrin - tekinthető meg az a felbecsülhetetlen értékű, szenzációs kiállítás, amely a Múzeumok éjszakájától kezdődően látható a miskolci Herman Ottó Múzeumban: a Hun aranyak - a nagyszéksósi fejedelmi lelet című tárlatot három napon át tekintheti meg a borsodi megyeszékhely nagyközönsége.
Pusztai Tamás múzeumigazgató az MTI-nek kifejtette: Miskolcon először láthatják az érdeklődők a kincseket, a szegedi Móra Ferenc Múzeum - amely "kölcsönadta" erre a pár napra a leletegyüttest - alkalmanként kiállította a tárgyakat, de eddig nem volt olyan állandó kiállítás, ahol szerepeltek volna.

Hangsúlyozta: a tárlat értéke felbecsülhetetlen, hiszen Közép-Európában ez a legjelentősebb hun kori kincslelet. Példaként említette: van benne egy olyan nyakperec, amely majd fél kilogramm súlyú, mindenképpen egy fejedelmi rangú személy birtokolhatta. Hozzátette: összességében - Szegeden, illetve a Nemzeti Múzeumban is vannak tárgyak - kettőszáz körüli a nagyszéksósi lelet száma, ebből 32 tételt hoztak el Miskolcra. Ez a 32 tétel gyakorlatilag reprezentálja azokat az eszközöket, amelyeket a halotti áldozat kaphatott, és a temetéssel a földbe helyeztek.

Kitért arra, hogy a Herman Ottó Múzeum képtárában helyezték el hun aranyakat, amely "csalétek" is, az volt a cél, hogy a hunok hagyatékára kíváncsi emberek megnézik a képtárat is, hiszen a miskolci képtár a Nemzeti Galéria után a legnagyobb, leggazdagabb gyűjtemény. A XVII. századtól egészen a XX. századig felöleli a magyar festészetet. A nagyszéksósi tárlat anyaga pénteken rendőri felvezetéssel érkezett a miskolci múzeum központi épületébe.

A lelet története az, hogy a nyolcvan évvel ezelőtti szegedi tanyákon egy hajdanvolt hun nagyfejedelem hagyatékának apróbb és nagyobb tárgyait iskolás gyerekek sült tökre cserélték, múzeumi szakemberek hírüket sem hallották. A nagyszéksósi fejedelmi leletegyüttes legnagyobb tárgya csupán 1926-ban került múzeumba, a lelőhelyet előbb Móra Ferenc, majd 1934-ben Cs. Sebestyén Károly "ásta meg".

Ekkor került elő az a csaknem kétszáz aranytárgy, amelyet a szegedi Móra Ferenc Múzeumban őriznek. A lelet a szakemberek szerint egy halotti áldozat, úgynevezett máglyalelet, az Attila hun uralkodó előtti nagyfejedelmek egyikétől származik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumok éjszakája - Kultúrával telt meg Debrecen belvárosa

Élő térzenével, gasztronómiai programokkal, tárlatvezetésekkel várta az érdeklődőket Debrecenben a… Tovább olvasom