Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Munka törvénykönyve - LMP: a tervezet nehezíti az apák helyzetét

Az LMP úgy véli, hogy a munka törvénykönyvének (Mt). új koncepciója újabb csapás a családokra: a kormány nemcsak az anyák, hanem az apák számára is megnehezíti a szülői feladatok ellátását, illetve a munka és a családi élet összehangolását.
Az ellenzéki párt az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében leszögezi: szomorú, hogy a Fidesz családbarát politikája eddig csak a jómódú családokat segítette, és a nők munkaerő-piaci helyzetét tovább rontotta. Az apák szerepének erősítése is puszta ígéret maradt, sőt az új Mt. tervezete még inkább megnehezíti az apák dolgát - emelik ki.

A dokumentumban az LMP azt írja, ha bármikor elrendelhető a túlóra, tervezhetetlen lesz a legmindennapibb feladat is: elhozni az óvodából, iskolából a gyermeket; ha a munkavállaló csak öt nap szabadsággal rendelkezik szabadon, a közös családi nyaralás nagyon könnyen veszélybe kerülhet. Ha pedig a gyermekek után járó pótszabadságot is - külön nyilatkozat híján - az anya kapja, ez mind azt üzeni, hogy a gyermeknevelés az anya dolga.

Az LMP szerint megosztható gyessel és a most elvett öt nap helyett inkább több pótszabadsággal kellene ösztönözni az apák fokozottabb szerepvállalását. Felidézik, hogy az Európai Bizottság tavaly elfogadott irányelve szerint a tagállamokban minden gyermek születése után az apáknak is kéthetes fizetett szabadság jár. Ez az apák és gyermekük kötődésének kialakulását segíti, ami egy életre meghatározza a szoros köteléket. Emellett a férfiak és nők egyenjogúságát is előmozdítja; bizonyított, hogy az apák fizetett "születési" szabadsága ösztönzi a gyerekvállalást és az anyák munkaerőpiacra való visszatérését egyaránt.

Az ellenzéki párt hangsúlyozza: remélhetőleg az Orbán-kormány, amely a családpolitikában tovább halad a rossz irányba, visszavonja az új Mt. tervezetét.

Olvasóink írták

 • 8. georgbob 2011. augusztus 22. 16:19
  „Akkor megkérdezném, hogy eddig ki kérte írásban a túlóra elrendelését??? Szerintem nem sokan. A mostani változatban is benne van, hogy aránytalan terhet nem róhat a munkavállalóra. Hol érdekelt ez bármilyen munkáltatót eddig? Elárulom, semmi nem fog változni, eddig is nagy ívben le...ták a M.Törvénykönyvét éspedig azért, mert senki nem kötelezi a betartatását senki, főleg a munkaügyi ellenőrök nem...Amíg a komáromi Perlos, mint nemzetközi nagyvállalat a 12 órás munkanapokra hivatkozva a 8 órára járó 20 nap alapszabadságot 1/3-dal csökkentette és inkább 12 órát fizetett ki (így maradt 13 nap 1 évre) addig ne beszéljünk semmiről. A kutya nem jelentette fel őket!!!”
 • 7. RUDI 2011. augusztus 22. 10:47
  „Nagyon nehéz így is, mint család apa igen is legyünk többet a gyerekeinkkel, és ne az örökös túlóra legyen.Kérdem én mikor is lesz egy nyugodt perc a családba, ha nem tudunk részt venni a fontossági családi együtt létbe, ha örökös túlóra van elő írva.Már meg kellene érteni az okosoknak ,hogy miről is van szó.Az életben a család a leges legnagyobb kapocs a családi életbe, és pont ezt bolygassák.Sajnos ezzel ,csak azt érik el,fogy valóban kevesebbet lehetünk a családunkkal, és ez mind mind hátrány lesz.”
 • 6. kisember1 2011. augusztus 22. 08:17
  „Nálunk gyakorlatilag, ha élne a munkáltató az új törvénnyel, márpedig élni fog, akkor gyakorlatilag ellehetetlenülne, hogy munkába álljak, mikor most 3 éves lesz a gyerekem. Pedig nagy küzdelmek árán találtam helyet, ahol szívesen látnak (eddig) De, ha benyögöm, hogy bocs, nem tudom, hogy majd mikor hogyan dolgozom, váááá-
  Azaz, ha a férjem munkaideje bizonytalanná válik, akkor a három iskolába, óvodába vivése, majd szakkörre, sport foglalkozásra, majd haza és tanulás sem tervezhető. Minden nap tiszta idegbaj lenne mindenki, hogy ki megy értük és mikor. És előbb utóbb egyikünk munkáltatója megunná, hogy a másik miatt össze-vissza kavarunk így könnyen utcára kerülhet valamelyikünk. Mivel az apák fizetése általában magasabb, így a nőket ismét hátrányba hozná az intézkedés. Márpedig, ha bizonytalan lesz a családok mindennapja, az súlyos következményekkel jár. Jönnek a veszekedések a családon belül is, hogy ki rúgassa ki magát a munkahelyén, innen egyenes út a családok szétesése. Ezt tovább fokozza majd a lecsökkentett túlóra és műszakpótlék, amely itt Győrben minden családot érint és a fizetések 15-30 százalékát teszik ki.
  Nagy butaság lenne, ha ezekből valami is megvalósulna.
  És konkrétan kétségbeestem.”
 • 5. Gyöngyi60 2011. augusztus 21. 22:44
  „"a munka törvénykönyve olyan, mint a biblia. Sokan olvassák, hisznek is benne, de az ott leírtakat még senki nem tapasztalta..."
  Ez tetszik. Milyen igaz.”
 • 4. rommel 2011. augusztus 21. 15:30
  „lmp
  LEHETNE MÁSHOGY POLITIZÁLNI !
  MERT EZ IGY NEM JÓ !!!
  EGY AGGÓDÓ UNSZIMPATIZÁNS !”
 • 3. georgbob 2011. augusztus 21. 14:39
  „Az LMP hol élt eddig??? A túlóra eddig is a bármikor elrendelhető kategóriába tartozott a munkáltatóknál...Ne ezen rinyáljanak, hanem ellenőrizzék keményen a munkáltatókat és rá fognak jönni, hogy a munka törvénykönyve olyan, mint a biblia. Sokan olvassák, hisznek is benne, de az ott leírtakat még senki nem tapasztalta...”
 • 2. balinkusz 2011. augusztus 21. 13:40
  „Fidesz politika= Luftballon politika. Csak egyeseket elvakít a lufi burkolata.”
 • 1. BsBe 2011. augusztus 21. 12:21
  „A Fidesz családbarát politikája eddig csak a jómódú családokat segítette - fogja is a jövőben.
  Tudomásul kellene már végre venni, hogy a fidesz számára csak a jómódú családok érdekei számítanak. Ebben az országban az elmúlt évtizedekben sem volt becsülete a melósnak, a kétkezi munkásnak.
  Az utóbbi másfél évben azonban a kormány világosan rámutatott arra, hogy azokra az állampolgárokra akik valamely ok miatt nem tudnak dolgozni (és itt nem elsősorban azokról van szó, akik nem is akarnak - mert valóban ilyen is sok van), akik nem keresnek legalább 300 eFt-ot, azokra itt nincs szükség.
  Bár nem tudom, ha ilyenek nem lesznek, ki fogja a szemetet felszedni utánuk, ki fogja kiszolgálni őket a boltokban, ki fogja tanítani a gyerekeiket, ki fogja megóvni biztonságukat?? mert ugye ezek az emberek sem keresik meg a fidesz által "emberszámba vételéhez" szükséges minimumot.
  Az új munkatörvénykönyve, mellyel jelentősen csökkentik a munkavállalók jogait (már eddig is egy lehetősége volt a nagy többségnek - befogni a száját és elfogadni a feltételeket, ha dolgozni akart, mert ha nem mehetett) de ezt most törvényesítik, és ezzel együtt jelentősen csökkentik sok ember keresetét.
  A miniszterelnök által hirdetett ,,munka­erőpiaci rugalmasítási szándékon" messze túlhaladva kifejezetten a munkavállalók kiszolgáltatottságának növelése, kizsákmányolása törvénykönyve, új rabszolgatörvény.
  De természetesen ezt is megszavazzák, és az ország tudomásul veszi, mert a 2/3 ezt szerette volna végre elérni. Hát remélem elégedettek.
  Azaz az új munkatörvénykönyve lehetetlen helyzetben hozza a munkavállal”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: el kell felejteni a matolcsyzmust

Mesterházy Attila szerint el kell felejteni a matolcsyzmust és annak részét, az egykulcsos adót is;… Tovább olvasom