Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

MTV sztrájk: elsötétül a képernyő

Egy-egy percre elsötétülhet a Magyar Televízió képernyője a menedzsment és a sztrájkbizottság csütörtökön kezdődő egyeztetéseinek ideje alatt is.
 
Egy-egy percre elsötétülhet a Magyar Televízió (MTV) képernyője a menedzsment és a sztrájkbizottság csütörtökön kezdődő egyeztetéseinek ideje alatt is - tudta meg Lázár Andrástól, a sztrájkbizottság elnökétől az MTI kedden.

A sztrájktörvény szerint hét napjuk van a feleknek megegyezni, de a három reprezentatív érdekképviselet alkotta testület már most vizsgálja, milyen "figyelmeztető akciókkal" léphetnének fel ez idő alatt; az egyik lehetséges lépésként a rövid műsorkimaradásokat, másikként a dolgozói nagygyűlést említette Lázár András.

Készülnek már arra az esetre is, ha nem sikerül megegyezniük a menedzsmenttel; "építjük fel magát a sztrájkot" - fogalmazott a sztrájkbizottság elnöke. Az MTI köztévés érdekképviseleti forrásból úgy értesült: várhatóan fokozatosan vezetik be a munkát leállító lépéseket.
Lázár András közlése szerint a csütörtök délelőtti első egyeztetés napirendjére kívánják vetetni azt a témát is, hogy a menedzsment a csoportos leépítés létszámhatárát el nem érő elbocsátásokba kezdett.

Múlt csütörtökön alakult sztrájkbizottság a Magyar Televízióban. A testület szóvivője, Kapuvári Gábor akkori tájékoztatása szerint hétfőn adják át a menedzsmentnek követeléseiket, amelyek középpontjában a munkahelyeknek és a Magyar Televíziónak, mint a társadalmi párbeszéd egyik intézményének a védelme áll.

A menedzsment képviselőinek hétfőn adták át a testület követeléseit; az "átgondolatlan és koncepció nélküli" létszámleépítések és a regionális stúdiók felszámolásának leállítását, valamint az érdekképviseletekkel egyeztetett, a médiatörvény kötelezettségeit is maradéktalanul betartó műsorterv, ehhez igazodó létszám-gazdálkodási és bérgazdálkodási terv megalkotását követelik ebben.

Egyben a valódi teljesítményeket tükröző bérstruktúráért, "a teljesítményekkel nem alátámasztott kirívó különbségek" felszámolásáért, valamint legalább az Országos Érdekegyeztető Tanács által jóváhagyott mértékű béremelés megadásáért, a fizetések reálértékének megtartásáért szállnak síkra.

A sztrájkbizottság felhívja a menedzsmentet, a tulajdonost képviselő kuratóriumot, az Országgyűlést és a kormányt, hogy "a szabad nyilvánosság lehetőségének biztosítása, a közszolgálati televíziózás feltételeinek megteremtése érdekében közösen keressenek megoldást a Magyar Televízió, mint alkotmányos alapintézmény működésének helyreállítására".

Ennek részeként biztosítsanak az elvárható színvonalú műsorokhoz és a becsületesen dolgozó munkatársak munkahelyének megőrzéséhez szükséges pénzügyi hátteret, amely alkalmas arra, hogy reálértéken tartsa ezeket a juttatásokat. "(...) a médiatörvény előírja a törvényhozásnak a versenyképes közszolgálati média finanszírozását, a kormány pedig már ötödik éve nem hajtja végre saját határozatát (2004. július 19.) melyben feladatként szabja meg a Magyar Televízió normatív finanszírozási rendszerének kidolgozását! Ha csak e két jogszabálynak megfelelnének, lényegesen csökkentenék az MTV gondjait. Ezzel összefüggésben támogatjuk új székházunk bérleti szerződésének felülvizsgálatát" - írták.

Olvasóink írták

 • 8. todoer 2010. január 12. 09:50
  „Kedves mat !

  4 közszolgálati adó van hisz ott a Duna2 is , csak azkizárólag a határon túliaknak sugároz Emlékszem , pár éve a büntiből elsötétített RTL -nél az AGB nagyobb nézettséget mért mint a közszolgálati adóknál. Szívesen megnézem a Tenkes kapitányát vagy a Tüskevárt ötszázhuszadszor is de az röhej hogy karácsony elött befejezték a Szomszédok ismétlését de tegnap már újra műsoron volt .
  Azt sem értem , ha az idei költségvetésükből vontak el pénzt akkor tavaly miért volt ugyanilyen gyenge a választék ,30-40 évek filmjei hétvégén szinte mindegyik adón .A régi olimpiai közvetítéseket ,focimeccseket vagy KB üléseket mikor kezdik ismételni ,mert már csak az jöhet .”
 • 7. mat 2009. december 08. 18:37
  „Milliárdos költségvetéssel dolgoznak a közszolgálati TV-k, és kritikán aluli műsort biztosítanak. A kereskedelmi televíziók megjelenésével egyre kesesebben kiváncsiak a közszolgálati adók műsorára. Nézői szemmel nekik nem is az az érdekük, hogy valaki is nézze ezeket a műsorokat, hanem az hogy kitudják sajtolni a lehető legtöbb pénzt a költségvetésből. Feltételezem a nézők nagy többsége egyet ért velem, nincs ennek az országnak szüksége 3 közpénzből fenn tartott televízióra. Ha netán az egyik megszünne annak költségvetését szét osztva jobb, tartalmasabb műsorokat láthatnánk a megmaradt 2 adón.”
 • 6. Truder 2009. december 08. 17:41
  „Tőlem örökre elsötétülhetne..”
 • 5. kopex 2009. december 08. 16:37
  „Olyan legyen ez a sztrájk, mint a 100 éves háború... Még az árammal is spórolhatnak. Mert ha egy forgatásra megy 10 szereplő, megy még 200 stábtag, utaztatás taxival, szálloda, vacsorák... és mindez közpénzen.”
 • 4. Agent 2009. december 08. 14:55
  „ez ahhoz hasonlít, amikor régebben talán a földhivatalnál tartottak egy órás figyelmeztető sztrájkot - tehát egy olyan intézménynél, ahol eleve egész nap várakozni kell / hacsak nincsen ismeretsége az embernek, illetve az ügyek átfutására 3 hónapos idő van megadva (értsd. a harmadik hónap utolsó napján küldik meg a papírokat, hiába volt kész két hét alatt - pl. építési engedély). Szóval semmivel nem lett tőle rosszabb az, ami eleve sz@r:)”
 • 3. éaa 2009. december 08. 14:29
  „Folyik a helyezkedés? Elfogytak a megismételhető szilveszteri műsorok? Miért nem tetszettek 2006- 2007- 2008-ban sztájkolni?
  Csetneky-vel és Freddy01-el teljesen egyet értek! Nem fog hiányozni!”
 • 2. Freddy01 2009. december 08. 13:07
  „Örök sötétség boruljon rájuk...A francnak sem hiányoznak...”
 • 1. Csetneky 2009. december 08. 12:24
  „Hát, velem az Mtv nem nagyon tudna kiszúrni akkor sem, ha órákra sötétülne el a képernyő. Úgysem nézek náluk mást, csak sportközvetítéseket, az meg már alig van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szavazás az új logóra

Internetes szavazást indított az Európai Bizottság hétfőn az Európai Unió új környezetvédelmi… Tovább olvasom