Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

MSZP: Meg kell vizsgálni, ki a felelős a pénzügyi válságért

Meg kell vizsgálni, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) mit tett a pénzügyi és hitelválság megelőzése érdekében - mondta keddi sajtótájékoztatóján Szanyi Tibor.

A szocialista képviselő szerint a bankok tudták, hogy rossz termékeket, vagyis hiteleket nyújtanak a lakosságnak. A politikus ide sorolta svájci frank alapú hiteleket.A banki szektor fő döntéshozói felelősek a most kialakult válságért, ám hiányzik a banki termékfelelősség - mondta kedden Szanyi Tibor. A szocialista politikus hozzátette: képletesen értette, amikor azt mondta, hogy a bankárok és brókerek egy részét már bilincsben kellett volna elvinni.

Azt azonban megjegyezte, hogy ilyenre volt már példa az Egyesült Államokban is. Fontosabb, hogy elkerüljük a gazdaság "lefagyását", mint a szürkegazdaság elleni küzdelem - a politikus ezzel indokolta a 250 ezer forint feletti készpénzforgalom tilalmának átmeneti felfüggesztését. Szanyi Tibor szerint a bankoknak a jelenleginél átláthatóbb szolgáltatásokat kell nyújtaniuk a jövőben.

Olvasóink írták

58 hozzászólás
 • 58. antilibsi 2009. március 21. 08:28
  „Miért értette képletesen, hogy a bankárok és brókerek egy részét már bilincsben kellett volna elvinni? Mellébeszél! Utólag magyarázkodik! Vagy talán attól fél, hogy egyszer valaki az ő felelősségüket is felveti, és hasonló megoldási javaslattal él? Unom, hogy ebben az országban senki nem akarja vállalni a felelősséget a tetteiért. Hét éve vannak kormányon. Nem igaz, hogy nem látták, hogy baj lesz, amikor gazdasági elemzők már évekkel ezelőtt figyelmeztettek, hogy gond lesz a világgazdaságban. Miért nem lehetett előregondolkodni? De ha már ilyen balfékek voltak, miért nem lehet most belenyúlni egy kicsit keményebben a banki ügyekbe, hogy könnyítsenek a lakosság terhein? Vagy a levegőbe pofázni, minden felelősség vállalása nélkül könnyebb?”
 • 57. zeta62 2009. február 27. 08:45
  „52. albatrosz 2009.02.26. 14:14
  Nem felelősöket kell keresni, előbb a válságot kell megoldani! A felelősség megállapitása ráér azután!

  :D
  Mintha a saját hozzászólásom olvasnám!
  Pontosan ez az, amit tenniük kellene ezeknek az élősködőknek a parlamentben, aztán felállni, és egy közvetlen, pártlisták nélküli választást!”
 • 56. albatrosz 2009. február 27. 00:08
  „Ki a felelős a pénzügyi válságért? Természetesen a jó k@rva anyám,aki 944-ben megszült! Most akkor több mint 40 éves munkaviszony után,mint rohadék,aljas, szemét, mocsok, stb...nyugdijasként nem élősködnék a dolgozó nép nyakán! B@szmeg Feri! A te anyád is nyugdijas!”
 • 55. zeta62 2009. február 26. 16:50
  „Hoppá, hogy el ne felejtsem:
  Hornnak egy dolgot nem tudok megbocsátani, azt, hogy nem azonnal kezdett hozzá az átalakításnak, hanem várt vele, és csak félidőben kezdett hozzá, és ellangyosította azt is, mert kihátrált mögüle a pártja...”
 • 54. zeta62 2009. február 26. 16:47
  „53. Stanislaus 2009.02.26. 15:27
  Mein Gott!

  Miről beszélsz már megint!?!
  Hol olvastál Te tőlem olyant, hogy védem az mszp-t??? Én azt írtam, hogy volt egy esély, 2006-2007 körül, amikor a maga tesze-tosza módján, de megpróbált valamit tenni ez a gügye kormány, és ezt az "utcai harcok" bűvöletében élő fidesz elszabotálta, elnépszavazta, azt hitték, rövid időn belül ők kerülnek hatalomra, az utca népe által. A REFORMOK kellenek, ha tetszik, ha nem, s nekem mindegy, ki csinálja meg, de már így is elkéstünk, és ez bizony közös felelőssége a parlamentünkben élősködőknek, mindkét oldalon. Tudniillik a fidesz nem azzal operált akkor, hogy ez nem jó, nem elég, még ezt és ezt kéne megváltoztatni, hanem azt kommunikálta, hogy így van ez jól, ahogy van, sőt, majd ők még osztogatnak is egy kicsit, 14. havi nyugdíj, stb.
  Aztán az adócsökkentés "csodafegyvere" volt az egyetlen ötletük, ami önmagában már 2006-ban is elkésett, nem lehet tovább halogatni az átalakítást, karcsúsítást, csak ezt nem merte senki felvállalni, mert attól féltek, hogy úgy járnak, mint Horn, és Dzurinda: hiába tették rendbe az országot, más aratta le a dicsőséget, nekik menniük kellett.”
 • 53. Stanislaus 2009. február 26. 15:27
  „Látom Zeta 62 jó szocialista vagy, megvéded a párt becsületét minden körülmények között ;-). Ha tudni akarod egyáltalán nem érdekel a Fidesz, mert ugyanolyan gyagya, jellemtelen, beteg alakokkal van tele, mint az Mszp. Ha kormányváltás történne se változna semmi, ugyanazok az emberek megint, csak a szerepek cserélödnek fel. Egyáltalán ott kezdödik, hogy nem tartok egy olyan pártot demokratikusnak, ahol 20 éven keresztül egy és ugyanazon személyre lehet csak szavazni (három vesztett választás után). Én egyik pártot sem istenítem veled ellentétben, söt mindegyiket máglyán égetném el. Az biztos, hogy egyikre sem fogok szavazni. Azt viszont nem tagadhatod, ha csak nem vagy vak és süket vagy értelmi fogyatékos hogy 2002 és 2009 között óriásit zuhant az ország, söt talajt fogtunk évtizedekre. Véleményem szerint az utolsó felelös kormány a Horn kormány volt, utána a Fidesz csodát ugyan nem csinált, viszont el nem vett abból, amit kapott. Képességeihez mérten próbált valamit hozzátenni. (Pedig neki is volt "gonosz" ellenzéke). Idealista vagy, ha hiszel még abban, hogy ez a kormány még valamin is fog tudni javítni, "refolmálni", a válságból kivezetni?! Ellenzékkel vagy anélkül...”
 • 52. albatrosz 2009. február 26. 14:14
  „Nem felelősöket kell keresni, előbb a válságot kell megoldani! A felelősség megállapitása ráér azután!”
 • 51. zeta62 2009. február 26. 13:06
  „Stanislaus!

  Remélem, emlékszel a vezéred ama kijelentésére(elszólására), hogy nem is akartak győzni? Vajon miért???
  Talán az alábbi külföldi, ezért pártatlanabb nézőpontban is megfogalmazott okok miatt:

  "...A magyarok jóval lehetőségeiken felül éltek - írta Berliner Zeitung, rámutatva, hogy az ország most ezért süllyedt különösen mélyre a válságban. Az Orbán Viktor vezette jobboldali konzervatív ellenzék ismét azt követeli, hogy "Gyurcsány tűnjön el". De még nem teljes erővel."

  Az ugyanis biztos: egy "radikális kúrán" kívül ő sem tudna mást ajánlani a magyaroknak.

  Forrás: Ma

  Tudod, ez az, ami félelmetes. Ha tudták, és ezért hagyták az országot veszni, hogy ne ők, hanem a fleto bukjon bele. CSAK azzal nem törődtek, hogy az ország is belebukik.
  Na ezért utálom mindegyiket.”
 • 50. zeta62 2009. február 26. 12:24
  „47. Stanislaus 2009.02.26. 11:23
  Zeta 62!

  Szerintem is "az a gond, hogy az elfogultságtól, nem látod a lényeget" te sem...
  Ha az ellenzék nem lett volna..., ha a 2/3-os bebetonozott törvények...stb. Csupa-csupa kifogás, mindenki hibás, csak hibbant Néro + Mszp nem. Erröl egy, nem éppen szép, de annál találóbb mondás jut eszembe: "Rossz fas.nak a pinaször is útban van".

  Azon tűnődöm, hogy valóban ennyit tudsz, vagy csak "csipőből" vagdalkozol...
  Kivel lennék én elfogult???
  Azért, mert azt mondom, hogy az összes ott ülő naplopó, beleértve fletót és a kisbányászt is, tegye rendbe, amit elbasztak, és húzzanak az északi sarkra, és új emberek menjenek a helyükre, de nem pártlistán, hanem közvetlen választásokkal???
  Azt hiszem, te csak hörögve ócsárolni tudod az egyik felet, és isteni csodát vársz a másiktól...
  Nem látod, hogy nincs egyik a másik nélkül. Ők már régen megegyeztek abban, hogy csak két alakulat lesz a parlamentben, a többi meg smafu, ők meg elnéznek egymásnak mindent, a ma nekem, holnap neked alapján.
  De te csak harcolj a fantomjaiddal tovább, de nehogy egy-két év múlva ess pofára megint, ha a szíved választottja nagyobbat rúg a népbe, mint a mostaniak. Ugyanúgy leszarnak téged is, engem is, másokat is, de ezt te nem látod, mert nem akarod.”
 • 49. LAZA 2009. február 26. 11:26
  „ezt gyorsan:akadályozza”
 • 48. LAZA 2009. február 26. 11:23
  „A cimben feltett kérdésre:
  Majd fleto kinevez egy bizottságot és a bizottság széleskörü alapos vizsgálatok után megállapitják a felelőséget:Elsősorban a Magyar Lakóság! Miért is adósították el magukat az állampolgárok?
  Másik felelős:Az Orbán vezette Fidesz miért is? ja mert nincs programjuk.
  Nekünk viszont kész programunkl van:IMF!!!!!!!!! igen nekünk adnak hitelt a Fidesznek bezzeg nem!
  Orbán hiteltelen!
  Mi majd megoldjuk a problémákat!Hogyan is? ja előszőr adunk hatszáz milliárdot a bankoknak!
  Szegények,igaz nem kérték de ha már adják akkor elfogadják.
  Majd továbbra is osztogatják a hiteleket.
  MEG KELL VÉDENI A MUNKAHELYEKET!
  Ez a legfontosabb programunk!
  Néhány hét hónap ujabb százezer munkanélküli,mit számit majd kapnak segélyt tart még az IMF hitel!
  Addig is jól elvagyunk:Talpig Audikban utazunk körbe-körbe az országban és elmagyarázzuk az embereknek,hogy milyen ügyesek is vagyunk és milyen jó is lesz nekik ha a Fidesz nem akadájozza meg eme nagyszerü program végrehajtását!
  Hajrá Fiúk még van egy kis időtők még lehet a gatyába folytatni..”
 • 47. Stanislaus 2009. február 26. 11:23
  „Zeta 62!

  Szerintem is "az a gond, hogy az elfogultságtól, nem látod a lényeget" te sem...
  Ha az ellenzék nem lett volna..., ha a 2/3-os bebetonozott törvények...stb. Csupa-csupa kifogás, mindenki hibás, csak hibbant Néro + Mszp nem. Erröl egy, nem éppen szép, de annál találóbb mondás jut eszembe: "Rossz fas.nak a pinaször is útban van".”
 • 46. albatrosz 2009. február 26. 09:41
  „Lenne egy hatékony javaslatom a válságkezelésre. l. Az SZJA törvényt azonnal felfüggeszteni. A munkabérből levonandó SZJA-t kapja meg a munkavállaló. 2. Ezzel egyidőben visszaállitani a 0-5-12-25 % -os ÁFA-kulcsokat. Igy az állampolgároknak lenne miből fizetni a tartozásaikat, esetleg többet tudnának vásárolni.Az államibevételek nem csökkennének,mert ami elveszik avámon /SZJA bevétel/ az megtérülne a réven, /ÁFA bevétel nőne./ Aki nem ért ezzel egyet, nyugodtan irja meg.”
 • 45. Fedayn 2009. február 26. 08:49
  „Bazmeg ti vagytok a felelősek!Barom!”
 • 44. zeta62 2009. február 25. 20:13
  „42. Goldmund 2009.02.25. 19:14
  Igen, 2007-ben már látszott, hogy valamit tenni kell...De senki nem vette komolyan, mert nem hitte el, hogy ekkora balhé kerekedhet, mint az amerikai pénzügyi lufi kipukkanásával.
  Ne tereld a szót, a Bokros által egyenesbe hozott gazdaságot nem ovi növesztette, egy-két évig a saját lendülete vitte előre, amíg a hatalmon levők a saját, és elvtársaik zsebét tömték, talán elfelejtetted, hogy sok helyen a takarítónőt, és a sofőrt is kirúgták, hogy a sógor-koma kerülhessen a helyére? Gyorsan felejtesz!
  A reformok 2/3-ba betonozott törvények megváltoztatásával kezdődhettek volna, de a főóvodás ovi ezt nem akarta, mert abban reménykedett, hogy pár hét, és az ölébe hullik az egész, és majd ő...
  Hát nem jött be, és ezt szívjuk most.
  Az igazi megtakarítás az lehetett volna, ha feláll az 5 régió, s megszűnik a megyerendszer a maga kissé túlsúlyos apparátusával., de ez ugye nem lehetséges, mert a honvédő kisbányász elvtársai üldögélnek ott pozícióban. Akkor csak öt apparátus kellene, a 19 megyei pedig mehetett volna dolgozni.

  A kórház privatizációval a sok szadeszes marhaság ellenére öngólt rúgtál.
  Miért is?
  Mekkora hisztit levert a főovis az egri kórház miatt! Ugyanúgy az utcán akarta megfúrni, mint a fletó hatalmát. DE! Szerinted ki üzemelteti a körmendi kórházat? Csak nem ugyanaz, aki az egrit? Ja, hogy azt a fidesz adta oda? Bele is bukott a Mikola, mert az egri cirkusz idején azt merte mondani( ovissal ellentétben) hogy a magánosítás nem Isten ellen való vétek...
  Azóta sehol sincs, szibériába száműzte a kisbányász.”
 • 43. zeta62 2009. február 25. 20:03
  „40. Stanislaus 2009.02.25. 16:15

  Az a gond, hogy az elfogultságtól nem látod a lényeget...
  Azzal lehet tárgyalni, aki maga is tárgyalni akar, és nem színházat játszani.
  Nem akarok az ördög ügyvédje lenni, de sok esetben akkor lehetett volna bármit elérni, ha 2/3-os törvényeket lehet módosítani, így csak fércelgetések történtek.
  A kivonulgatós óvodai trükkök nagymestere nem tárgyalásokat, az ország javára történő törvényalkotást akar, hanem a kormánypálcát, mert az őt Istentől fogva megilleti. Beteges...
  Pedig az lett volna a megoldás, hogy összefognak, kihúzzák az országot a sz..rból, aztán közvetlen, pártlisták nélküli választásokat tartanak...”
 • 42. Goldmund 2009. február 25. 19:14
  „37.hsz-ra:
  "Az, hogy a kezdődő reformocskákat megfúrták, a minél rosszabb az embereknek, annál jobb nekünk alapján, az meg az ellenzéké. Ha 2007-ben el tudják kezdeni, azért más lehetett volna."

  2007-ben??? Mit akartak 2007-ben elkezdeni? 2002 óta MSZP-SzDSz koalíció volt és 2004 óta Gyurcsány a min.elnök!
  A magyar gazdaság 2001 körül tért le az egyensúlyi pályáról, ami azt jelenti, hogy Bokros megteremtette a fejlődés lehetőségét, de Orbán élni is tudott a lehetőséggel. Az, hogy a választás előtt egy évvel egyensúlyhiány van, nem annyira ördögtől való: általában minden kormány oszotgat egy kicsit a választások előtt. 2002-ben egy jól működő gazdaságot vett át Medgyessy. Nem nagyon tudott vele mit kezdeni, mint ahogy Gyurcsány sem. Nemhogy közeledtünk volna az eurózónához, hanem távolodtunk. Éltanulóból sereghajtók lettünk.

  És hát mi is volt pl. a kórházreform?
  Az, hogy bevezették a volumenkorlátot, amit most törölnek el, és ettől megtakarítást várnak. Akkor mit várt Horváth Ágnes a bevezetésétől?
  Széfek felszerelésére kötelezték a kórházakat, meg diadalként jelentette be Ágika, hogy többféle menüből válszthatnak a betegek a kórházban. Közben hónapokra nőtt a várólista egyes szakrendeléseken, aminek alig burkolt célja az volt, hogy aki után tisztességesen megfizették a TB-t, az is inkább meneküljön el egy magánrendelésre. Nem csoda, hogy a reform szótól már fél az átlagember.
  Most is jönnek eszement ötleteikkel: az önkéntes nyugíjpénztárak és a befektetéssel kombinált életbiztosítások adókedvezményeinek eltörlésével szembeköpik azokat, akik komolyan vették, hogy az öngondoskodás a jövő útja. Mellesleg, aki megtakarítást helyezett el, az a magyar állam (ill. a gazdaság)finanszírozásában vállalt szerepet. AZt akarják, hogy ebből kevesebb legyen? Hogy végleg összeomoljon az államháztartás, mire a Fidesz hatalomra kerül? Akkor most ki is játszik arra, hogy "minél rosszabb az országnak, annál jobb nekünk"?”
 • 41. nocomment41 2009. február 25. 17:58
  „"Több, mint negyven százalékkal (63:21 arányban) vezet a Fidesz az MSZP előtt a Tárki legfrissebb felmérése szerint. A harmadik helyezett a Jobbik, 3 százalékkal."
  http://nol.hu/belfold/tarki__melyrepulesben_az_mszp__3_szazalekon_a_jobbik”
 • 40. Stanislaus 2009. február 25. 16:15
  „Zeta 62!
  Abban ugye egyetértünk, hogy Gyurcsánynak SEMMIT nem sikerült megvalósítania (ígéret, megszorítás persze volt/van dögivel) és az ország eszméletlen tempóban, megállíthatatlanul gurul a lejtön lefelé? Én meg vagyok róla gyözödve, ha valaki jó vezetö, az az ellenzéket is kézben tudja tartani és le tud vele paktálni úgy, hogy egyiket se érje arculatvesztés. Gyurcsány még ezt sem tudta megoldani. Legkönnyebb persze azt mondani, hogy az ellenzék miatt nem sikerült semmi. Ez is egy megoldandó feladat lett volna, amiben szintén csödöt mondott, mint minden másban. Más európai országokban nagykoaliciók jöttek létre, pedig szintén széthúzott és egymás ellen ágált elötte a két oldal. Na, ezt nem kívánom magunknak. Mert mindkét féltöl hányingerem van. Én leginkább egy közép pártot szeretnék, valami néppártot, ami teljességgel hiányzik nálunk. Sajnos csak valami szélsöségre lehet szavazni: kolera vagy pestis...”
 • 39. zeta62 2009. február 25. 14:01
  „34. Goldmund 2009.02.25. 11:02
  32.hsz-ra:
  Csak nem mindegy, hogy a 7%-os gazdasági növekedés csökken le 3%-ra, vagy az 1%-os növekedésből lesz 3% csökkenés. Ez pedig a kormány felelőssége!

  Abban megegyezhetünk, ugye, hogy az a gazdasági növekedés anno nem a bányakirálynak, hanem Bokrosnak volt köszönhető?!?”
58 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós kár a MÁV-nak - Graffitisek rendőrkézen

Közös évértékelő értekezletet tartott a MÁV területi igazgatósága és a rendőrség kedden… Tovább olvasom