Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Mozdonymatrica tervezésére írtak ki pályázatot a zarándokvonat szervezői

z idén II. Rákóczi Ferenc tiszteletére díszítik fel a csíksomlyói pünkösdi búcsúba induló Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz zarándokvonat mozdonyát.
A február végén záruló pályázatra a határon túlról is várnak jelentkezőket, az eredményhirdetést március elején tartják - közölte a MÁV-Start Zrt. és a zarándokvonatot közlekedtető Kárpáteurópa Utazási Iroda, amely nyolcadik alkalommal szervezi az utat Erdélybe.

A Magyarországról május 22-én induló két különvonat, a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz a vasúttársaság TRAXX típusú mozdonyával az élen járja végig a négynapos utat.

A szervezők a korábbi évekhez hasonlóan a mozdony külső díszítésével igyekeznek még látványosabbá tenni az utazást. A grafika az idén is a magyar történelemhez kapcsolódik: a fejedelem halálának 280. évfordulója alkalmából a Rákóczi-mozdony vontatja majd a szerelvényt egészen a gyimesbükki Rákóczi-várig, az ezeréves határra.

Az elmúlt években a - Széchenyi-, Liszt-, Aranycsapat- és Hunyadi-mozdony által vontatott - össznemzeti zarándokvonatokon mintegy nyolcezer utas tett meg összesen csaknem húszezer kilométert - tájékoztatott Petrus György, a Kárpáteurópa Utazási Iroda igazgatója.

Az idén is megemlékezést tartanak a madéfalvi veszedelem emlékművénél, illetve hazafelé módosított útvonalon, Wass Albert egyik regénye helyszínét (Dés), Wesselényi Miklós városát (Zsibó) és Károli Gáspár szülőhelyét (Nagykároly) érintve érkezik vissza a zarándokvonat - közölte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma éjfélig lehet a felsőoktatási jelentkezéseket benyújtani

Kizárólag elektronikus úton, az e-felvételin keresztül lehet a kérelmeket benyújtani. A diákok… Tovább olvasom