Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Motoros felvonulás: a bíróság szerint jogszerűtlen volt a rendőrségi tiltás

Jogszerűtlen volt a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesülete április 21-ére tervezett, módosított elnevezésű felvonulásának rendőrségi megtiltása.
Jogszerűtlen volt a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesülete április 21-ére tervezett, módosított elnevezésű felvonulásának rendőrségi megtiltása a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság szerdai döntése szerint.

Az egyesület által az MTI-hez eljuttatott bírósági végzés indoklása szerint a rendőrség eljárása jogszabálysértő volt többi között azért, mert tiltó határozatát a rá vonatkozó határidőn túl hozta meg, illetve "alá nem támasztott feltételezésekre" alapította.

Az egyesület április 15-ei bejelentését követő napon egyeztetést tartott a rendőrség és az egyesület, majd 19-én született meg a tiltó határozat, holott a rendőrségnek két napon belül kellett volna döntését meghoznia, ellenkező esetben a bejelentést olyannak kell tekinteni, mint amelyet a rendőrség tudomásul vett.

A bírósági végzés felidézi, hogy az egyesület hivatkozott arra is: a tiltó rendőrségi határozatban foglalt indokok - mint például "cinikus gúny űzése a zsidó áldozatok emlékéből, a jogrendszer kiskapuinak kijátszása" - nem volt célja a rendezvénynek, amennyiben pedig a rendőrség mégis ilyen burkolt szándékot vélelmezett, azt a bejelentéskor kellett volna jeleznie. Ezzel kapcsolatban a bíróság közölte: a rendőrségnek a bejelentés és az egyeztetés során kell a rendezvény célját és "nem egyértelműnek érzett napirendi pontjait tisztáznia". Az eljárás során a rendőrséget terhelte a "tényállás-megállapítási kötelezettség".

A bíróság végzése szerint feltétlen jogállami elvárás, hogy a gyülekezési jog, mint alapvető szabadságjog gyakorlására vonatkozó határozatot a hatóság hatáskörével nem visszaélve, a jogszabályi rendelkezéseken kívüli, egyéb szempontokat nem mérlegelve, a szakszerűség követelményének feltétlen szem előtt tartásával hozza meg.

A bíróság szerint jogszabálysértő volt a rendőrségi tiltás, amivel megakadályozták a rendezvényen részt venni kívánók gyülekezési és véleménynyilvánítási alapjogának gyakorlását, ezért a bíróság az egyesület kérelmének helyt adott és a rendőrség tiltó határozatát hatályon kívül helyezte.

Korábban az egyesület "Adj gázt!" elnevezéssel akart felvonulni 21-én a holokauszt áldozataira emlékező Élet menetével egy időben. Orbán Viktor kormányfő azonban április 8-án arra utasította a belügyminisztert, hogy az Élet menete napján ne lehessen olyan politikai természetű rendezvényt tartani, amely sértheti a felvonulók emberi méltóságát.

A motorosok a rendőrségi elutasítás miatt bírósághoz fordultak, abban az eljárásban azonban 15-én még a az egyesület beadványát utasította el Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság.

Ezután kezdeményezték a nemzeti érzelmű motorosok az újabb felvonulást némileg módosított helyen és időben, mellyel kapcsolatban a rendőrség közleményben azt a tájékoztatást adta: "a bejelentő korábban, a most tiltott demonstrációval nagyrészt megegyező időszakra szervezett rendezvényét +Adj gázt!+ megnevezéssel jelentette be".

Az újabb felvonulás az egyesület saját meghatározása szerint "békés tavaszi évadnyitó rendezvény" lett volna. 19-én napközben még a rendőrség azt közölte: a motoros felvonulást tudomásul vette, és a szükséges erőkkel biztosítani fogja. Majd az MSZP-s Steiner Pál felszólította a miniszterelnököt: haladéktalanul intézkedjen, hogy a rendőrség megakadályozza a Nemzeti Érzelmű Motorosok tervezett felvonulását, mert a kormányfő szavahihetősége kérdőjeleződik meg, ha a "neonáci provokáció" megvalósulhat Budapesten. Mire Havasi Bertalan a miniszterelnök sajtófőnöke e szavakkal tolmácsolta Orbán Viktor álláspontját: "Nyugalom, a kormány tudja a dolgát!" Ezután még aznap az M1 Az Este című műsorában elhangzott: a kormányfő ezúttal is utasította a belügyminisztert, hogy ne engedélyezze a Nemzeti Érzelmű Motorosok 21-re tervezett felvonulását.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. zeta62 2013. április 27. 16:36
  „Pret!

  Ezt már rég levontam, nem véletlen, hogy nem méltatom válaszra sem. Azért mulattató, pláne mikor ENGEM zsidóz le! :))))))))))))))))))))))))))))))”
 • 28. Pretorianus 2013. április 27. 13:23
  „27. zeta62 2013.04.27. 12:29
  Nem erőlködöm vele tovább, az első mondatát olvastam csak el, ennyi elég is. Hiányzik az agyából az a terület, ami felfogja azt az impulzust, mikor azt olvassa, a törvény mindenkire egyenlően vonatkozik... :) 0 ember!”
 • 27. zeta62 2013. április 27. 12:29
  „Pret!

  csicska és fajtája számára az jelenti a "jogállamot", ha nekik ad feltétlen igazat.
  Ha ez nem így van, az diktatúra. :)”
 • 26. Pretorianus 2013. április 27. 12:17
  „25. pancser 2013.04.26. 23:51
  csicska!
  Röviden. A lényeg a főcímben van, te pedig a törvénytelenségekre felbujtók és hű talpnyalóik oldalára faroltál be, most épp. De lesz ez még így sem... :)))”
 • 25. pancser 2013. április 26. 23:51
  „22. Pretorianus 2013.04.26. 13:33
  A lényeg, hogy a kormány lépett, meg még lépni is fog, aztán magyarázhattok azt amit akartok. Németországban is mindent elkövetnek, hogy újabb hitlerizmus ne következzen, ezt kell tenni nekünk is, azzal, hogy itt a nyilasok garázdálkodhattak egy rövid ideig.
  A törvényeken lehet változtatni, hogy minden megfeleljen. A cél nem lehet más mint a szélsőjobb megfékezése, ez most nagyon sürgős feladat.
  Ami nevetségességet illeti, folyton defenzívában van a Jobbik. A maguk által felállított elveknek sem tudnak megfelelni, még a vezérek sem. Itt vagy például te. Gárdista lennél, holott tudod jól, hogy az erőszakszervezetek mindenütt a világon állami monopóliumok. Tilos az emberek megkülönböztetése származás alapján kollektíven bűnözőnek tekinteni egy kisebbséget, mégis beszélnek köreitekben cigánybűnözésről. Ezért minden szavatok, hogy ti törvénytisztelők lennétek mindig, súlyos hazugság.
  A férfi lakosság 4% kb homoszexuális, gondolod, hogy a Jobbik ez alól kivétel? Ha a származást nézzük, bizony van ott is zsidó, cigány, román szlovák stb felmenőkkel rendelkező ember bőven éppen úgy mint a társadalom egészében. Valamiféle különb magyaroknak képzelitek magatokat, aztán folyton kiderül, hogy ne így van, ezen aztán jókat lehet derülni, a Jobbik kárára!”
 • 24. zeta62 2013. április 26. 14:23
  „Bizony, hogy végigmotorozták a várost! Csak nem előre bejelentetten, ahogy igazi törvénytisztelőként megpróbálták.
  De a sötét betiltó agyakban annyi már nem volt, hogy egy a KRESZ szabályait maximálisan betartott motorozást csak papíron tudnak megtiltani! Ergo kiállítottak magukról egy szegénységi bizonyítványt, de a céljukat nem érték el, na ehhez tapsikol itt egy alak. :)
  Ennél nagyobb öröme, és sikerélménye soha ne legyen! :)))))))))))))))”
 • 23. zeta62 2013. április 26. 14:19
  „22. Pretorianus 2013.04.26. 13:33

  :)))))))))))))))))))))))))))))))”
 • 22. Pretorianus 2013. április 26. 13:33
  „19. pancser 2013.04.26. 09:01
  Vonultak, csak kevesebben.Látható a megosztó portálokon. A mostani betiltósdit játszóknak is a fejében van már,milyen lesz a ti kisbajuszos diktatúrátok...Az alapjai le vannak fektetve és te úgy tapsikolsz neki, mint a h***egyerek a kidurrant lufinak... A törvény egyaránt mindenkire ugyanúgy vonatkozik, a parlamenti képviselőknek pedig példát kéne mutatni azon törvények betartásával, amiket ők hoztak...Ha a nevetségességgé tétel öl, én már évek óta egy zombit oktatok, csicska. :)))”
 • 21. k2968 2013. április 26. 12:31
  „19. pancser 2013.04.26. 09:01
  Ebben igaza van.Várom azt a napot amikor a meleg büszkeség napját is ilyen lendülettel tiltják be.Az viszont minden egészséges ember számára megbotránkoztató.Remélem akkor is ekkora lendülettel védi meg a betiltást.”
 • 20. zeta62 2013. április 26. 10:54
  „Testvérem!

  Egy örömködő levanteiről van szó, aki a gojokról fel sem tudja tételezni, hogy gondolkodni is tudnának. Ezért ez a nárcisztikus, fensőbbséges stílus, komolyan hiszi, hogy minden hazug szavát kötelezően el is hiszik.
  Ez a tipikus arrogáns, lekezelő küldetés-tudat egyszersmind a vesztük is. Nem hiszi el, hogy átlátnak rajtuk, és leleplezik a pofátlan mesterkedéseiket.
  Az, hogy csak jobbikban tud gondolkodni, egyenesen szánalmas. :)
  Már többször írtam, azt ők csak szeretnék, ha jobbikosok lennénk! :)
  Nem éri fel! :D :D :D”
 • 19. pancser 2013. április 26. 09:01
  „18. k2968 2013.04.26. 05:40
  A lényeg megtörtént, nem vonulhattak, hiába trükköztek! Hitler is törvényesen jutott hatalomra, de gondolatban már akkor a fejében volt ami később történt. Jog szerint őket sem lehetett betiltani!”
 • 18. k2968 2013. április 26. 05:40
  „16. pancser 2013.04.25. 23:45
  "Nevetséges a jobbikos társaság a dumájával". Ez kicsit elgondolkodtatott.Tehát aki a jogszerűtlenség ellen foglal állást az Jobbikos!Tehát akkor mindenki másnál elfogadott a törvénysértés?Megtisztelő ,hogy így gondolja.De nem igaz.Léteznek olyan emberek akik pusztán az igazságérzetük miatt mondanak ellent a törvénysértésekre.Többek között én sem vagyok Jobbikos.Az a tény ,hogy pillanatnyilag még ők tűnnek a tisztességesebbnek attól még nem leszek párttag.”
 • 17. k2968 2013. április 26. 05:27
  „15. zeta62 2013.04.25. 23:13
  Az a baj ,hogy már nem idegesít.Első időkben mikor elolvastam a hozzászólásait mérgelődni szoktam.Tényleg ennyire nem látja a valóságot?Most már csak mosolygok azon ,hogy folyékonyan hazudik...És mindezt szándékosan.Azt nem lehet állítani ,hogy nincsen meg a háttér információja.Voltak olyan írásai amik tudásra is utalnak.Emlékszel még "mir"re?Az öreg héber is ilyen volt.Teljesen nyilvánvaló dolgokat cáfolt meg hazugságokkal.Ha az adott kérdés "kényes" volt akkor teljesen más oldalról kezdett el mocskolódni.Pancser is ilyen.Egy törvénytelen betiltásról történő beszélgetésnél előhozza ki mikor táncolt erotikus táncot.Ez van.Legalább ma reggel is megerősödött,A kerítés alacsony...”
 • 16. pancser 2013. április 25. 23:45
  „Küldök egy rudat mindegyikteknek egyet-egyet, a gatyát azt nem, de ha megkülditek a méretet akkor azt is! Nevetséges a jobbikos társaság a dumájával. Volt egy gárdista lány aki csak 150 olyan filmben szerepelt, egy vezető tisztséget viselő féfiú aki homo filmek sztárja volt. Ha ehhez hozzávesszük még Chanádot(mióta kirobbant az ügye, köreitek így írják a nevét), miről is beszéltek? Már padlót fogtatok néhányszor, a saját fennen hangoztatott elveiteket alázzátok. Sírjunk vagy nevessünk? Inkább nevetek, a nevetségesség öl!”
 • 15. zeta62 2013. április 25. 23:13
  „"csicska elvetemült, de a védhetetlen ügyeket ő sem vállalja. :)"

  Katonásan bevallom, túlbecsültem! :)”
 • 14. zeta62 2013. április 25. 23:11
  „csicska!

  Addig pont lecsinálom a véleményed, amíg a rágalmaid nem bizonyítod! :)”
 • 13. Pretorianus 2013. április 25. 22:55
  „11. pancser 2013.04.25. 21:58
  Ugye csicska nem veszed észre, hogy senkit nem a motoros "rúdtánca" érdekel... Ki nem pottyint rá, mit csinál a magán életében... Itt arról van szó, hogy pártfogoltjaid köves :) "nyomására" a miniszterelnök ukázban utasította a belügyminiszert, hogy a rendőrség törvénytelenül tiltson be egy bejelentett majd jóváhagyott felvonulást! És ezt tudták már akkor is, mikor léptek! Ezt tőlünk nyugatra nem lehet megcsinálni, de még keletre sem! Ha a betiltást élteted, te sem vagy különb náluk, áldemokrata szélkakas...Írogathatod a diktátorocskás hozzászólásaidat, :))) a bíróság szava a döntő, nem a tied, csicska.Ízlelgesd ezeket a mondatokat:
  "Az egyesület által az MTI-hez eljuttatott bírósági végzés indoklása szerint a rendőrség eljárása jogszabálysértő volt többi között azért, mert tiltó határozatát a rá vonatkozó határidőn túl hozta meg, illetve "alá nem támasztott feltételezésekre" alapította."”
 • 12. pancser 2013. április 25. 22:18
  „10. zeta62 2013.04.25. 21:01
  Lassan a végstádiumba került alkoholbetegek szimptómáit produkálod!”
 • 11. pancser 2013. április 25. 21:58
  „Ti mikor rúdtáncoltok, úgy tudom hogy a motoros vezérnél szokás, kis gatyácskában így szórakoztatni a hasonszőrű közönséget. De volt amikor a főnök meztelenül fetrengett a padlón. Ti nem beszéljetek nekem erkölcsről meg tisztességről. A betiltás helyes volt!”
 • 10. zeta62 2013. április 25. 21:01
  „Pret!

  Most kezd kiborulni az a bizonyos bili! Eddig is tudtam, hogy izraeli katonák és in-kalosok voltak azonosító nélkül, de már bizonyíték is van rá. Arra leszek kiváncsi, ezt hogy bagatelizálják el!
  Ez minimum hazaárulás!!!”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Május közepén indul a magyar felfedezők nyomát követő közép-ázsiai expedíció

Május 11-én indul útnak az az expedíció, amely a nagy magyar felfedezők nyomát követi… Tovább olvasom