Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Mórichidán is lesz végre csatorna

Sokévi huzavona után elvégzik a csatornázást Mórichidán.

A Rábaszentmiklóssal és Árpással közös tisztítót végül egy debreceni cég építi fel, ennek fejében üzemelteti is a csatornát. A falu egyik régi időket idéző jellegzetessége egyébként az artézi kút, az idősebbek közül néhányan még soha nem is ittak az otthoni vízcsapból.
Évekig húzódott Mórichida és társközségeinek csatornagondja, mivel röviddel azután, hogy 2002-ben az önkormányzat megkapta a vízjogi engedélyt, kiderült, hogy a számos község szennyvizét befogadó téti tisztítóműnek nincs már szabad kapacitása. Ihász László polgármester elmondta: nem vezettek eredményre a tárgyalások a regionális vízműszolgáltatóval, amely annak idején kilátásba helyezte a téti tisztító felújítását. Végül a szerencsén múlt, hogy az elmaradottságot tükröző állapot nem tart már sokáig: egy debreceni cég azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy beruházna egy önálló tisztítóra, amely három község – Mórichida, Árpás és Rábaszentmiklós – szennyvizét tudná befogadni. A műszaki átadást júniusra tervezik és az utána következő fél évben elvégzik a bekötéseket a faluban. A szerződés szerint a csatornadíj nem haladhatja meg a regionális szolgáltató árait, de a polgármester szerint a családok még ötszáz forinttal kevesebbet is fognak fizetni, mintha a téti szennyvíztisztítóhoz csatlakoztak volna.
Más: az ivóvízellátást a nyolcvanas években vezették be Mórichidán, mégis sokan őrzik a hagyományt és a megyeszerte híres artézi kútból isznak. A forrás hozama néhány éve még öt kutat is ellátott, többek között azt az épületet, amely két iskolai tanteremnek adott otthont. Mindenki emlékszik Mórichidán a Kisalföld által is többször bemutatott Marcsa nénire, aki százkettedik évében halt meg 1999-ben. Az ő háza előtt áll a kút, s az asszony soha életében nem vette igénybe a bevezetett ivóvizet. De az élők között is sok példát találunk erre. A hetvenkilenc éves Siposné Szabó Ilona mindennap idebiciklizik több száz méterre álló házából és két régi hordójában hazaviszi a híresen lágy vizet. Mint meséli, azt, ami a csapból folyik, mosogatásra és az állatok itatására használja, inni és főzni ma is az artézi kútból szokott.
Az állatokról egyébként még annyit: Mórichidán is értelemszerűen csökkent a jószágot tartók száma, de jóval kisebb arányban, mint a lapunkban is bemutatott községekben. Több marha- és sertéstenyésztő is akad Mórichidán, s ha már nem is érezni a nyolcvanas évekre és a kilencvenes évek elejére jellemző falusi szagot, a lakók mintegy fele tart saját vágásra szánt disznót.
A falu lakossága arányosan öregszik és fiatalodik: a 887 lakóból kétszáz a gyerek és kétszáz a hatvanon felüli, összességében pedig évről évre növekszik a lélekszám. Az óvodában például jelenleg harminc gyerekre vigyáznak. A mintegy negyven középiskolás legnagyobb része Győrbe jár, de Csornán is többen tanulnak. Az aktív dolgozóknak ugyanez a lehetőségük, kivéve azokat, akik a téti kábelüzemben kaptak munkát. Mórichida a csornai járáshoz tartozott korábban, ezért Győrrel a kapcsolat hagyományosan nem olyan meghatározó, mint mondjuk a sokorói községeknek. Mára azonban erősebbek ezek a szálak, ami megmutatkozik a tömegközlekedésben is: Győrbe ma például óránként indul autóbusz. Választania kell a családoknak a három város – a megyeszékhely, Csorna és Tét – közül, mivel helyben egyáltalán nincs álláslehetőség az önkormányzat státusain kívül.
A civil élet magja a nyugdíjasklub, annak is főként az ének- és tánccsoportja. A társaság szakmai vezetés nélkül is elérte azt, hogy az ország több pontjára meghívást kapjon, helyben pedig nem is lehet már ünnepséget tartani a klub közreműködése nélkül. Bizonyára fellépnek idén is, amikor az 1889-ben épült evangélikus templom felújításának tizedik évfordulóját tartják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még másfél hét az első adórohamig

Az egyéni vállalkozóknak és az áfakörbe tartozó magánszemélyeknek február 15-éig kell elkészíteniük… Tovább olvasom