Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Módosulhat a pedagógusok továbbképzéséről szóló rendelet

Módosulhat szeptember 1-től a pedagógus-továbbképzésről szóló kormányrendelet. A kormany.hu oldalon közzétett tervezet rögzíti, hogy a fenntartó meghatározhatja azokat a szakvizsgára történő felkészítéseket és továbbképzéseket, amelyeken való részvételhez támogatást nyújt.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által készített javaslat június 28-áig véleményezhető, a tervezet szerint a pedagógus-továbbképzés az állami köznevelési közfeladat-ellátás keretében térítésmentesen, egyéb esetben költségtérítéses formában szervezhető.

Amennyiben a pedagógus nem az állami köznevelési közfeladat-ellátás ingyenes továbbképzésén vesz részt, a költségekhez hozzájárul a központi költségvetés, de azokhoz hozzájárulhat a munkáltató is. A más által nem fedezett költségeket a résztvevő viseli - olvasható.

Ha a pedagógus a nevelő- és oktatómunkáját több mint hét éve ugyanazzal az iskolai végzettséggel és szakképzettséggel látja el olyan továbbképzésben kell részt vennie, amely hozzájárul az alapképzésben megszerzett ismeretek és jártasság megújításához, kiegészítéséhez. E rendelkezést alkalmazni kell akkor is, ha "a szakmai megújító képzésben" való részvétel óta legalább tíz év eltelt.

A hétévenkénti továbbképzés a 2013. augusztus 31-éig megkezdett nevelő- és oktatómunkát segítő, az Országos Képzési Jegyzékben szereplő emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítés elvégzését igazoló okirat megszerzésével is teljesíthető.

A dokumentum rögzíti, hogy a nevelési-oktatási intézmény vezetője a pedagógiai program figyelembevételével középtávú, öt évre szóló továbbképzési programot készít. A programot a nevelőtestület véleményének kikérését követően a fenntartó fogadja el. A továbbképzési időszak a program elfogadását követő év szeptember hónap első napján kezdődik, és az ötödik év augusztus hónap utolsó munkanapján fejeződik be. A továbbképzési program felülvizsgálata - a fenntartóval egyeztetve - évente egy alkalommal lehetséges.

A fenntartó meghatározhatja továbbá azokat a szakvizsgára történő felkészítéseket és továbbképzéseket, amelyeken való részvételhez támogatást nyújt.

A fenntartó a köznevelési törvény alapján ellenőrizheti a továbbképzési program és a beiskolázási terv, valamint a pedagógiai program, összhangját, valamint a program és a beiskolázási terv végrehajtásának törvényességét. Amennyiben a nevelési oktatási intézményt nem az állami intézményfenntartó központ tartja fenn, a költségvetés terhére vonatkozó kötelezettségvállalás szabályainak megtartását is.

A javaslathoz készült háttérvizsgálat szerint ha a módosítás elmaradna, nem kerülne összhangba a kormányrendelet a nemzeti köznevelési törvénnyel, az akkreditációra benyújtott programok bírálati szempontjai nem egyszerűsödnének, és a továbbképzés ellenőrzése sem lenne teljes körű.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a második világháború óta nem volt ennyi szegény ember

Az MSZP-s Korózs Lajos szerint a második világháború óta nem volt annyi szegény ember az országban,… Tovább olvasom