Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Módosítaná a Munka törvénykönyvét az Alapjogokért Központ

A cél, hogy azok is élhessenek szavazati jogukkal, akik vasárnap, adott esetben a voksolás teljes ideje alatt dolgoznak.
A központ honlapján szerdán közzétett elemzésben kifejtették: az alaptörvény értelmében minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van gyakorolnia választójogát, melyet kizárólag az alaptörvény vagy sarkalatos törvény korlátozhat.

Míg azonban a választási szabályok előírják, hogy szavazást csak vasárnapra lehet kitűzni, addig a Munka törvénykönyve alapján bizonyos esetekben lehetőség van a munkavégzés vasárnapra történő beosztására is. Így az egyenlőtlen munkaidő-beosztás alapján vasárnap is dolgozó munkavállalók esetében előfordulhat, hogy munkavégzési kötelezettségük a szavazás teljes ideje alatt fennáll, tehát nem tudnak élni választójogukkal.

Az Alapjogokért Központ ezért a Munka törvénykönyve munkavégzés alóli mentesülés eseteinek a szavazás időtartamára történő kiszélesítését javasolja, hogy a választójog, mint alapvető állampolgári jog gyakorlására minél szélesebb körben kerülhessen sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy részlegesen pert nyert az őt kifigurázó plakátok kapcsán

A CÖF megsértette az MSZP épp csak leköszönt elnökének a képmáshoz fűződő jogát, ugyanakkor a… Tovább olvasom