Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Modern rabszolgák a pultok mögött

„Közös megegyezéssel történő kizsákmányolásként" lehetne jellemezni azt, ami sok győri üzletben folyik.
„ Közös megegyezéssel történő kizsákmányolásként" lehetne jellemezni azt, ami sok győri üzletben folyik. Könyvelő olvasónk, akinek ügyfelei közül többen az egyik győri bevásárlóközpontban dolgoznak, hívta fel a figyelmünket, hogy az éves adóbevallás közeledtével fura dolgok derültek ki: hiányoznak az adóigazolások, s egyre több alkalmazottnak mondanak fel a boltok.

– Felháborító és sajnos mindennapos az eset: az egyik győri bevásárlóközpont üzleteiben képzett, tapasztalattal rendelkező eladókat vettek fel, több esetben szakképzetleneknek járó minimálbérrel, a szerződéseket pedig csak novemberben kötötték meg, miután hetekig pakoltak, rakodtak a nyitás előtt. Elsőként azokat küldték el, akik ennek jogosságát megkérdőjelezték.

Akik hallgattak, maradhattak – meséli neve elhallgatását kérő olvasónk. – Aztán január végén robbant a bomba, az alkalmazottak közül sokan nem kaptak adóigazolást munkáltatójuktól. A válasz az volt, hogy azért, mert ők gondoskodnak a bevallásról, s bár több alkalmazott ragaszkodott az igazoláshoz, máig nem kapták meg. Időközben néhányan utánajártak, és kiderült, nincsenek bejelentve a társadalombiztosítónál és a magán-nyugdíjpénztári befizetések is hiányoznak...

Jellemzi a helyzetet, hogy bár szerkesztőségünkbe is több panasz érkezett, a nevét senki nem vállalta; féltik az állásukat.
Volt olyan fiatal, aki miután szóvá tette, hogy órákkal többet dolgozik, mint amennyit szabadna, nemcsak elküldték, de a volt munkaadója végigjárta a bevásárlóközpont összes üzletét, hogy – bajkeverő lévén – más se adjon neki munkát... „Győr kisváros, a vállalkozók ismerik egymást, inkább hallgatok, nehogy mindenhol elvágjam magam..." – mondja.

– Sajnos ez a jellemző hozzáállás – erősíti meg dr. Virágh Norbert, a Nyugat-dunántúli Munkaügyi Felügyelőség igazgatója is, akinek az a tapasztalata, hogy hiába panaszolják be sokan telefonon a munkaadójukat, ha a felügyelők kimennek a helyszínre, azt mondják, amit betanítottak nekik. Ez pedig nagyon gyakori, mint ahogy a kettős munkaidő-nyilvántartás is: egy készül a hatóságnak, egy az egymás közötti elszámoláshoz... Gyakori visszaélés a hétvégi pótlék „lenyelése" is; ha az alkalmazott a pihenőnapján dolgozik, az után – attól függően, kapott-e érte pihenőidőt – 50–100 százalékos pótlékot kell fizetnie a munkáltatónak.

Nem nehéz kitalálni, hogy a hét minden napján nyitva tartó bevásárlóközpont melegágya a munkaügyi visszaéléseknek, a bérlőkre vonatkozó vizsgálatot azonban eddig még nem folytatott le a hatóság. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem érkezett konkrét bejelentés, a névvel vállalt panaszokat ugyanis – a bejelentő adatainak bizalmas kezelése mellett – kötelesek kivizsgálni. Dr. Virágh Norberttől megtudtuk: egy vizsgálat folyamatban van, erről azonban az ügy lezárultáig nem nyilatkozhat.

A legszomorúbb, hogy sokan még ilyen feltételek mellett is vállalják a munkát: az eladói állásokra sorban állnak a jelentkezők – gyakran havi bruttó 70–80 ezer forintért, anyagi felelősségvállalás mellett –, nem ritka, hogy húszan-harmincan állnak sorba egy-egy megüresedett helyért. És nemcsak fiatalok: sokszor középkorú, sőt, kisnyugdíjas álláskeresők is vállalnák a megalázó bánásmódot, csak munkához jussanak...

Legyen gyanús, ha...

... egy eladói állásra határozott idejű szerződéssel veszik fel. Ilyenkor valószínű, hogy a felmondási idő, a végkielégítés és az egyéb jogos járandóságok kifizetésének „megúszása" a munkáltató célja.
... kérésünkre a munkaadó nem mutat semmit, ami igazolja, hogy be vagyunk jelentve, és milyen munkaidőre. Sajnos a munkaadó nem köteles igazolni, hogy valóban bejelentette-e alkalmazottját, így érdemes személyesen utánajárni, nehogy utólag érjen meglepetés...
... feltűnően nincs szinkronban az üzlet nyitva tartása és az alkalmazottak száma, azaz nyilvánvaló, hogy a szükséges munkát az ajánlott munkaidőben nem lehet ellátni.

... nincs munkaidő-nyilvántartás – vagy éppen kettő is van belőle...
... az alkalmazott nem kap részletes bérelszámolási lapot, ami kötelező. Ezen szerepelnie kell az alapbér mellett az alkalmazott után fizetett járulékoknak és az esetleges adóelőlegnek is.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden nem forgalmaznak aranytömböket

Az arany világpiaci ára évek óta emelkedőben van, emiatt sokan befektetési céllal vásárolják e… Tovább olvasom