Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Miniszteri vélemény az agráriumról

Rendkívüli jelentőséggel bír a jövő évi agrártámogatási rendszer az európai uniós csatlakozás szempontjából, ezért a földművelésügyi tárcánál már most megkezdődnek az előkészületek – mondta Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a Nemzeti Agrárfórum 2002 című rendezvényen.
Kifejtette: az ország integrációját követő átmeneti időszakban a közösségi támogatások mellett csak olyan EU-konform nemzeti támogatások tarthatók meg, amelyek a csatlakozás előtti utolsó évben érvényben voltak.

SAPARD-pályázatok szeptembertől

– A 2003. évi szubvenciókat ezért elemenként kategóriákba soroljuk majd, aszerint, hogy melyek tarthatók meg, melyek maradhatnak meg feltételekkel és melyek nem – mutatott rá.
A miniszter jelezte, hogy a támogatási rendszerben valószínűleg nő az idei évihez képest a normatív támogatások aránya, csökken viszont az állami kamattámogatásé és a garanciavállalásé. Németh Imre elmondta, hogy jövő év nyarán hozzák létre az EU-s támogatásokat folyósító magyar kifizető ügynökséget úgy, hogy a SAPARD-hivatalt és az Agrárintervenciós Központot összevonják.
A miniszter utalt arra, hogy az Állami Számvevőszék befejezte a SAPARD előcsatlakozási alap hivatalának akkreditációját, amelyet az elkövetkező hetekben Brüsszelből ellenőriznek majd. Németh Imre reményei szerint az első pályázatok a várhatóan decemberben véglegessé váló akkreditációt megelőzően már szeptemberben megjelenhetnek, amellyel lehetővé válik a 2000. évi 38 millió eurós keret felhasználása.

Nem lehetünk nettó befizetők

Megjegyezte, hogy óriási erőfeszítéseket igényel a mezőgazdaság európai uniós intézményrendszerének kiépítése.
– Az uniós kifizetéseket lehetővé tevő, úgynevezett integrált irányítási és ellenőrzési rendszer részeként ki kell alakítani a termelők pontos regisztrációját, a földek azonosítását és az állatnyilvántartást is – mutatott rá.
A miniszter az EU-csatlakozási tárgyalások mezőgazdasági fejezetéről szólva arról számolt be, hogy amíg a közvetlen kifizetések terén, a csatlakozást követő támogatottsági szintet tekintve Magyarországnak szinte nincsen tárgyalási játéktere, addig az átmeneti időszak mértékét és a kvótákat tekintve van.
Németh Imre szerint az EU korábban már kilátásba helyezett szándéka hároméves átmeneti időszak esetén lenne elviselhető Magyarország számára. Az Európai Bizottság januári munkaanyaga szerint a jelenlegi tagországokhoz képest az új államokra 25 százalékos támogatottsági szint lenne érvényes a csatlakozás után.
– Nem fordulhat elő, hogy Magyarország már az integrációt követő első évben nettó befizetőjévé váljon az uniónak – emelte ki a miniszter. Hozzátette: az EU-nak a közösségi agrártámogatások 70 százalékát kitevő közvetlen kifizetésekről, kvótákról, átmeneti időszakról szeptember végén, október elején lesz várhatóan hivatalos álláspontja.

Üzletrészek: szövetkezetek előnyben

Németh Imre az üzletrészek felvásárlása kapcsán kiemelte: hamarosan megkezdődhet a felvásárolt üzletrészvagyon kedvezményes eladása, amelynél elsősorban a szövetkezeteket helyezi a tárca előnybe.
Németh Imre szólt a piaci beavatkozásokról is. A kukorica alsó intervenciós árát tonnánként 21 ezer forintban, irányárát pedig 24 ezer forintban állapítja meg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. Az állami piacszabályozást lehetővé tevő intervenciós intézkedés szeptember 15-én lép hatályba.
Az idei termésű kukoricára vonatkozó, EU-konform rendelkezés értelmében az állam felvásárlással avatkozik be a piaci mechanizmusokba, amennyiben a termény ára az intervenciós ár alá süllyedne.
Németh Imre emlékeztetett arra, hogy a búza intervenciós ára tonnánként 23 ezer forint.
A miniszter jelezte, hogy a tárca az idén is támogatást nyújt az almatermelőknek a léalma alacsony ára miatt, továbbá megsegítik a baromfiágazatot is.
Németh Imre a kormány adósságkonszolidációs intézkedései kapcsán kifejtette: az összesen 72,5 milliárd forintos adósságrendezést érintő rendelkezés része az idei évben aszály-, fagy-, és árvízkárt szenvedett gazdák normatív kártérítése, ami előzetes kalkulációk szerint 5–6 milliárd forintot emészt fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradás ajándékkal

Országos véradó nap lesz szombaton Győrött, a Királyszék út 33. alatti hipermarketben tíztől délután… Tovább olvasom