Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Mezővárosi zsidó napok

Mezővárosi zsidó napokat tartanak a Csongrád megyei Hódmezővásárhelyen, Makón és Mártélyon július 2-4. között; egyebek mellett zarándoklatot, koncerteket, irodalmi esteket és kiállításokat rendeznek.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) szervezésében zajló programsorozaton az első napon autóbusszal elzarándokolnak Makóra Vorhand Mózes csodarabbi sírjához, előadással egybekötve megtekinthetik a felújított zsinagógát, majd helytörténész vezetésével múltidéző sétát tartanak Makó belvárosában - közölték a szervezők az MTI-vel.

A hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban Szántó T. Gábor író irodalmi estet tart Vári György irodalomkritikus közreműködésével, a zenei aláfestést Kardos Dániel gitárművész biztosítja. Karrierjének első koncertjét adja Hódmezővásárhelyen az idén 20 éves Budapest Klezmer Band, mellette a Fellegini KlezmerGipsy is fellép az Alföldi Galéria udvarán. A rendezvény második napján Mit kezdjünk a múltunkkal? címmel a kommunista diktatúra évtizedeit bemutató közgyűjteményben, a hódmezővásárhelyi Emlékpontban tartanak tárlatvezetést, majd kerekasztal-beszélgetést rendeznek meghívott szakértőkkel.

Hódmezővásárhely XX. századi történetéről A város, amely szembenézett múltjával címmel Elek András, a hódmezővásárhelyi Emlékpont közönségkapcsolati munkatársa tart előadást, majd Mindenki fájdalma fontos címmel Szőnyi Andrea pedagógus osztja meg gondolatait az Emlékpontban. Ezután A szecesszió gyöngyszemei címmel a hódmezővásárhelyi zsinagóga története kerül terítékre a Zsinagóga Tours szervezésében. Ezen a napon a Sheket és a Söndörgő zenekar koncertezik a hódmezővásárhelyi zsinagógában. A harmadik napon a hódmezővásárhelyi Holokauszt Múzeumban emlékeznek az idén 150 éve született Herzl Tivadarra, a cionizmus megalapítójára.

Délután halászléfőző show-t rendeznek Mártélyon, melynek keretében élőzenével egybekötött piknik, csongrádi borkóstoló és Duna-Tisza menti halászléfőzés lesz. Hódmezővásárhely a történelmi idők során befogadta valamennyi történelmi egyház híveit. Az egykoron döntően református vallású városban található római katolikus, evangélikus templom és zsinagóga is, utóbbit néhány évvel ezelőtt felújították. A hódmezővásárhelyi azon kevés magyarországi zsinagóga közé tartozik, amelyek berendezésükkel együtt maradtak meg. Az egyszerű, inkább a színek harmóniájával ható, kézzel faragott padok eredeti állapotukban helyreállítva láthatók a zsinagógában.

Olvasóink írták

 • 18. totel 2010. június 25. 20:11
  „17!
  sajnos szerintem is így van! de ez ellen kell tenni !!”
 • 17. vonLichthofen 2010. június 25. 06:15
  „buggy és tótbéla,
  emlékeztek a nagy ájvékolásra választások előtt arról, hogy a Jobbik 20 millio ruszkit akar az országba telepííteni. Ennek a ködösítésnek nem volt más oka, mint elterelni a figyelmet a tényről, hogy ezrével költöznek be az uj honfoglalók.
  Ne legyen afelől szemernyi kétségünk sem, hogy céljuk ugyanaz mint Palesztina esetében, másodrendű állampolgárokként kezelni az őslakosokat, enklávékat szakítani ki az ország testéből, ahova csak a szolgáik léphetnek be. Aztán amikor a demográfiai egyensúly felborul, maguknak követelik majd az egész országot.
  meir barátunk emlegeti Theodor Herzl -t, és hogy ő alapította meg az első zionista kongresszust.
  Hát ha nem is alapította, de ő szervezte meg.
  Herzl egyik fő tétele az volt, hogy a zsidóknak maguknak kell elkövetni mindent, hogy az antiszemitizmus éljen és megmaradjon. Ha valahogy lankadna az antiszemita láng akkor a zsidóknak kell mindent elkövetni azért, hogy az ismét fellángoljon.
  meir, ha akarod holnap pontos idézetekkel szolgálok mielőtt le ötöskézel vagy hatoskázol, szokásod szerint.”
 • 16. jirzi 2010. június 23. 21:56
  „ciklon b”
 • 15. buggyant 2010. június 21. 17:34
  „tótbéla, ezt én is hallottam már, borzasztó hogy ehhez a kormány gazsulál. Egyébként mindegy melyik kormány... mindegyik nekik dolgozik. Egyik így, másik úgy, a viszály meg figyelemelterelés. Aztán belekóstolhatunk a palesztinok kenyerébe.”
 • 14. tótbéla 2010. június 21. 14:50
  „Kovács Antal Attila( URUK) Texas-i informátorunk több forrásból is úgy értesült, hogy biztosra vehető a fentiek igazságtartalma. Az egyik egyetemi város szomszédságában lévő, magyarok által is látogatott cég tulajdonosánál is megjelentek az amerikai zsidók, és újságolták neki a fontos hírt. Irány Magyarország, mert minden lehetőség adott ahhoz, hogy végzettségükhöz mélt ó állást és megfelelő, őrzött lakóparkokban való elhelyezést kapjanak. Férfiak, nők mondták el mindezeket, nem is gondolva arra, hogy talán az Amerikában élő magyarok nem örülnek túlságosan annak, hogy szülőföldjük az idegen terjeszkedés célpontjává válik.

  Informátorunk úgy tudja, hogy konkrét lépések is történtek már nem egy esetben az egyetemisták beszervezésével kapcsolatosan, és szerintük az Amerikában már hosszabb ideje élő és tevékenykedő, egykori magyarországi, zsidó származású sakknagymester, Polgár Judit szervezi a végzős diákok között a Magyarországon történő lakáshoz és álláshoz jutást.

  Az újbudai Sasad Ligetbe várják tehát a zsidókat, amely az ideköltözni szándékozók ismeretei szerint Izrael tulajdonában van. Egy izraeli-amerikai végzős egyetemista elbeszéléséből kiderül, tíz évet kellett aláírnia, emellett biztos állás várja. Tíz év után pedig a saját tulajdonába megy át a lakóparkbeli ingatlan.

  A fenti feltételeket mesélte el egy másik, szintén izraeli-amerikai állampolgárságú végzős diák is. Mint a fiatal nő informátorunkkal közölte: az izraeli állam tulajdonát képező lakóparkban fog élni, kész állás várja, tíz év múlva pedig a tulajdonába kerül az ingatlan.

  Múlt vasárnap érkezett egy adag zsidó már hasonló szándékkal Magyarországra, mind izraeli-amerikai állampolgárságúak, kedden pedig további 1800-an költöztek ide. Az elkövetkező két évben pedig összesen hárommillió izraeli vagy izraeli-amerikai állampolgár fog Magyarországra költözni - értesült amerikai informátorunk.”
 • 13. tótbéla 2010. június 21. 14:37
  „Ez már izrael (direkt kisbetű). Zsidó kisiskolások magyarul tanulnak izraelben. Az országban több helyen lekerített, közművesitett, őrzött területek, illeve kész, de üresen álló, szintén őrzött (I.S.) lakóparkok várják az új hazába érkezőket. Tel-Aviv-ban óriásplakáton budapesti látkép, rajta a héber felirat: "Gyertek az új hazába!". Ferihegyen elkülönített részen csekkolnak be a zsidók fegyveres őrzés mellett (ellenőrzés nélkül).
  Izraelből visszajött ismerős, kint magyart tanított ......mondta, hogy kinttartózkodásuk alatt nem telefonálhattak haza, nem fényképezhettek, folyamatos kontroll alatt tartotta őket a moszad.
  Annyit hadoválnak a holokausztról...<moderálva...>”
 • 12. kolombela 2010. június 21. 14:23
  „Az emberben felvetődik a kérdés: Most Magyarországon vagy Izraelben élünk?
  Szerintem az utóbbi.”
 • 11. elihu 2010. június 21. 13:03
  „Örökké nem mehet ez a folyamatos nemzet ellenes lelkiterror! Ez viszályára fog forfuloni egyszer, ez törvényszerű. A 2. vh. előtt elérte a zsidóellenes hangulat a tetőfokát. Kíváncsi leszek mikor következik be megint egy ilyen forulópont. Addig ugrálnak a zsidók, amíg pofán nem vereik őket mégegyszer, de lehet, hogy az már igazi holokauszt lesz. Bár ne legyen igazam.”
 • 10. duhos2 2010. június 21. 09:43
  „9. Magyar napok? Magyarországon Magyar napok? Viccelsz?

  zsidó (üdv. meir), buzi, cigány stb. napok lesznek, Magyart felejtsd el.”
 • 9. jirzi 2010. június 20. 19:10
  „Mikor lesznek Magyar napok?”
 • 8. buggyant 2010. június 20. 17:56
  „4eske, hidegen hagy. Majd ha valaki valami értéket képvisel majd akkor lázba jövök.
  Bűntudat? Mert van valakinek?”
 • 7. Túrabakancs 2010. június 20. 16:34
  „Makón egyik nap hatalmas vihar pusztított, úgy mint a környező
  településeken is. Sajnos egy kicsit hamarabb jött mint kellett...
  várhatott volna még egy kicsit.”
 • 6. Qvik 2010. június 20. 14:27
  „(mazsike) Kell ez nekünk. Meddig támogatják még a zsidókat?”
 • 5. Ramszesz 2010. június 20. 14:25
  „#4meir:Ezerrrel dübörög a hollókosztipar.......Minden héten muszáj emlékeztetni a jónépet.....s bűntudatot ébreszteni......s mindeközben sajnáltatják magukat....”
 • 4. meir 2010. június 20. 12:54
  „3-aska!!
  tetszik vagy sem ez mar csak igy van!!!
  Theo Hrzl alapitotta meg az elso Sionista Kongresszust!!”
 • 3. buggyant 2010. június 20. 12:41
  „a cionizmus megalapítójára... najólvan...”
 • 2. Reális 2010. június 20. 11:48
  „No comment!”
 • 1. AHA 2010. június 20. 09:52
  „Má csak pont ez hiányzott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Orbán-stáb: ötven segítő a Miniszterelnökségen

A tanácsadók között van Révész Máriusz, aki a gyerekeket érintő kormányzati ügyekben, és Balogh… Tovább olvasom