Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Mesterházy: Orbán Viktor ne döntsön az emberek támogatása nélkül Paksról!

Orbán Viktor egyedül ne döntsön Magyarország következő 50 évéről! - szólította fel az MSZP elnök-frakcióvezetője a miniszterelnököt arra hivatkozva, hogy sajtóhírek szerint a paksi atomerőmű bővítésének ügye is szóba kerül Vlagyimir Putyin államfő és a magyar kormányfő január 31-i moszkvai tárgyalásán.
Mesterházy Attila az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök a jelek szerint figyelmen kívül hagyta, hogy az atomerőmű-építés speciális, hosszú távú nagyberuházás, amely messze túlnyúlik kormányzati ciklusokon, ezért fontos a társadalom támogatásának megszerzése is. Ehhez pedig átlátható döntéselőkészítésen és korrekt szabályozáson, megfelelő információáramláson, tájékoztatáson keresztül vezet az út - tette hozzá.

Közölte, az MSZP nem partner abban, hogy egy évtizedekre kiható gazdaságpolitikai, költségvetési kormányzati döntés végrehajtásához úgy asszisztáljon, hogy a Magyarországon élő emberek nem ismerhetik meg az atomerőmű-bővítéssel kapcsolatos kormányzati döntés hátterét, alapjait és következményeit. Az MSZP különösen kockázatosnak tartja, ha a kormányzat csak egy szűk elit felhatalmazása alapján, a színfalak mögött tárgyal a lehetséges partnerekkel egy 3000-5000 milliárd forintos beruházás megvalósításáról - fogalmazott Mesterházy Attila.

Közleményét úgy zárta: az MSZP felszólítja Orbán Viktort, hogy az emberek véleménye nélkül ne döntsön a jövőjükről, a sorsukról.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a miniszterelnök moszkvai útja kapcsán a paksi atomerőmű-bővítés és az abban való esetleges orosz közreműködés kérdéséről szólva múlt pénteken az MTI-nek úgy nyilatkozott: a kabinet célja, hogy a magyar villamosenergia-felhasználásban a jelenleginél jóval nagyobb részt biztosítson a paksi erőmű. Az atomenergiát tiszta és biztonságos energiaforrásnak tartja a kormány, ezért a jövőben növelni szeretné azt a jelenleg 43 százalékos arányt, amelyet a paksi atomerőmű fedez az ország villamosenergia-felhasználásából - magyarázta. Ehhez azonban egy óriási beruházásra van szükség, ami természetesen "komoly várakozásokat generál", de mivel még nem történt pályázatkiírás, nem zajlottak konkrét tárgyalások, "minden híresztelés idő előtti". Hozzátette ugyanakkor, hogy ha felmerül a kérdés, a magyar fél ismertetni fogja az álláspontját.

Olvasóink írták

 • 4. LAZA 2013. január 29. 15:34
  „Ja csak azt ne!No ez is van egy rakás szerencsétlenség.
  "Kérdezzék meg az embereket"!
  Viktor mióta vezérré választották mást nem is csinál csak állandóan a népet kérdezi.
  Újabb milliárdokért.
  Sokszor a hasamat fogom a röhögéstől vagy éppen dühöngök az orbán matolcsi kettős ötleteléseitől.
  Lehet szidni őket vagy lehet dicsérni(ez a ritkább)egyet viszont nem lehet elvitatni tőlük,hogy ők kormányoznak.
  A jelenlegi ciklusban egyelőre tiszta választások után.
  Nem emlékezem rá,hogy engemet valaki is megkérdezett volna,hogy az általános világpiaci ár kétszereséért érdemes e autópályákat építeni,esetleg teljesen sík terepen alagutakat fúrni,de a viadukt építésénél sem volt népszavazásra bocsátva a kérdés.
  Lehetne hosszan sorolni Kedves Attila.
  Viszont a nép itélete 2010-ben megszületett.
  Amit orbánék művelnek az nagyon sokunknak nem tetszik és ha lesznek szabad választások akkor azt majd ki is fogjuk nyilvánítani,de addig ők döntenek.
  Még hozzá ebben az esetben egy tényleg minden magyar állampolgár számára létfontosságú ügyben.
  Igen viktort fogadja Putyin lehet,hogy csak félórára de fogadja.Örüljünk neki.Függetlenül attól,hogy évekkel ezelőtt mi volt viktorunk véleménye az oroszokról.
  Őrüljünk neki,hogy valamit fejlődik.
  Mert itt tényleg nagyon fontos kérdésekről van szó!
  Gáz ár,tárolók,vezetékek,és természetesen Paks.
  Nem lehet várni!
  Főleg nem arra,hogy ki fog nyerni 2014-ben.
  Legfőképpen arra,hogy mit mond a NÉP!
  Teljességgel szakmai és kormányzati hatáskör.
  Emlékezzünk Nagymarosra!
  A nép beleszólt és micsoda károk származtak belőle.
  Attila kicsit vegyél vissza! Mert igy nagyon nehéz lesz!”
 • 3. pancser 2013. január 29. 13:17
  „Ejnye mr.Zselé mi a fenét csinálnátok a kieső 43 %-al? Nekem lenne ötletem. minden szoci kapjon egy kerékpárt és tekerjék a hálózatba az áramot. Ez tiszta bio energia lenne.”
 • 2. Valaki 2013. január 29. 10:34
  „mesterházi is adjon tanácsot az erőműnek, mint megyó annak idején. :)))”
 • 1. Eva- 2013. január 29. 09:55
  „Mesterházy lassan populistább lesz a populistánál.

  Mi a jó csudából lehetne a hiányzó energiát előállítani?
  a zöld energia előállítása akkora termő területet vonna el a művelésből, hogy más egyébre hely nem maradna”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felülvizsgálják a földbérleteket

Megkezdte a tavaly megkötött haszonbérleti szerződések felülvizsgálatát az állami földek felett… Tovább olvasom