Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Mérgező lakótelepek

A környezetvédelmi tárca adatai szerint az ország három megyéjében már felmért több mint 20 ezer rákkeltő azbeszttel szigetelt lakásból 15 ezer megyénkben (ebből 10 ezer Győrött) található.
A veszélyforrás: A képünkön látható, porladó szerkezetű azbesztgyapot gondot okozhat a légutakban.
A nyugati környezetvédők évtizedekkel ezelőtt felhívták a figyelmet arra, hogy a lakásokban és a középületekben szigetelőanyagként használt azbeszt veszélyt jelent a tüdőre és a légutakra. Akkor a zöldeket „alaptalan pánikkeltéssel" vádolták és majd két évtized kellett, hogy kiderüljön: a besorolás szerint az azbeszt az egyik legsúlyosabb rákkeltő anyag. Építőipari alkalmazását betiltották és a középületek (kórházak, iskolák), később a lakások azbesztmentesítésére programot hirdettek, tudtuk meg dr. Kalas Györgytől.

A Reflex Környezetvédő Egyesület jogásza érdeklődésünkre elmondta, hogy néhány évtizeddel ezelőtt hazánkban – főleg az észak-dunántúli térségben – a GyÁÉV által épített lakások alagsori szigeteléséhez használtak azbesztet.

Dr. Kalas György szavait a Környezetvédelmi Minisztérium adatai is igazolják. Győrött például a József Attila-lakótelepen 1900, Marcalváros I-en 1700, Adyvárosban 3900, más helyszíneken további 2600, Sopronban ugyancsak 2600, Mosonmagyaróváron pedig 1500 azbesztes lakást mértek fel. A felmérésből egyelőre kimaradtak a hatvanas-hetvenes években épült középületek, ahol szintén azbeszttel szigeteltek.
A Reflex jogásza hangsúlyozta, hogy a környezetvédő egyesület úgy helyi, mint országos szinten igyekezett a korábbi években is napirenden tartani a problémát. Sikerült elérniük, hogy az önkormányzatok a környezetvédelmi alapból ugyan csak csekély forrásra, de pályázhatnak a veszélyes lakások azbesztmentesítésére. Megemlítette, hogy Győrött, az egyik Soproni utcai épület felújításakor keresték meg a Reflexet.

A ház közös képviselője ugyanis észrevette, hogy az alagsori födémből „kiszabadult" az azbeszt. Az épületben saját forrásból elvégezték a mentesítést, a munkálatok után több mint húsz hatalmas zsák azbeszthulladék maradt. A közös képviselő tanácstalanul fordult a környezetvédőkhöz, miként tud megszabadulni a nagy mennyiségű veszélyes anyagtól. Több helyen próbálkoztak, míg végül a Reflex megunta a hivatali ügyintézés, egymásra mutogatás útvesztőit, az elutasításokat és a majdnem egy évig húzódó eredménytelen tortúrát rövidre zárták: kifizették a speciális elszállítás 30 ezer forintnyi költségét. Dr. Kalas György a precedensértékű eset kapcsán megjegyezte: a felelősséget senki sem vállalta, segítséget egy hivatal sem nyújtott, azt viszont bölcsen megállapították, hogy az azbeszt veszélyes hulladék. A reflexes jogász szerint Győrhöz hasonlóan más városokban is fel kell mérni a veszélyes, „mérgező" lakótelepeket, lakásokat. Teljes megoldást egy országos azbesztmentesítési program jelentene, amelyhez központi forrásból biztosítanák a pénzt.

Az azbeszt a belégzéses porártalmak egyikét okozza – nyilatkozta érdeklődésünkre dr. Puha Katalin tüdőgyógyász főorvos. Főleg olyan esetekben, amikor valaki ezzel a veszélyes anyaggal közvetlenül találkozik, dolgozik vele. A tartós belégzés következtében lerakódhat a tüdőbe, vagy a mellhártyán. A tüdőgyógyász szakember megjegyezte: alattomos betegség, ami több éves, sőt, évtizedes lappangás után jelentkezik. Egyéni érzékenység függvényében a mellhártyán jóindulatú elváltozást, az esetek kis részében pedig a tüdőn rosszindulatú betegségek kialakulását okozhatja.

A győri önkormányzat városépítési irodáján megtudtuk, hogy a Széchenyi-terv panelfelújítási programjában főként energiatakarékos ablakcserékre pályázott a hivatal. Két esetben – az ablakcsereprogramhoz kapcsolódva – kaptak központi forrást ahhoz, hogy a fogadószint födémcseréjekor azbesztmentesítést is végezzenek. Sopronban öt pályázatot is benyújtottak a Széchenyi-terv keretében meghirdetett, „iparosított technológiával épített lakások energiakorszerűsítési munkáira". Az önkormányzat és a lakóközösségek közös pályázatai közül három nyert is. Az azbesztmentesítések azóta meg is valósultak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valahol Európában

Szombaton volt a Valahol Európában című musical győri premierje. A szerzőgárda tagja Böhm György és… Tovább olvasom