Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Megtépázta az országot a vihar

A tűzoltókat több mint kétszáz esethez riasztották főként fák, letört ágak, leszakadt vezetékek, tető- és egyéb épületkárok miatt.
Szerda hajnalban viharos széllel és nagy mennyiségű csapadékkal hidegfront érte el az országot. A szélsőséges időjárás több helyen kárt tett a közlekedési infrastruktúrában, a szél felsővezetékeket szakított le, torlódásokat okozott, és több vasúti- és BKK-járat közlekedését befolyásolta, ami késéseket, járatkimaradásokat okozott.

Somogy, Vas, Veszprém és Zala megye egyes településein lakóházakat is veszélyeztet a szerda hajnalban lehullott csapadék, amelyet a települések kiépített csatornahálózata a hirtelen lehullott nagy mennyiség miatt nem képes elvezetni - közölte a katasztrófavédelem.

Somogy megyében Berzence településen negyven homokzsákkal hat házat, Szentgáloskéren százötven zsákkal egy házat védenek az önkéntes tűzoltók és az önkormányzat kijelölt közmunkásai.

Vas megyében Perenye, Ják, Söpte és Szombathely településeken, összesen tizenöt ház védelmén dolgoznak a tűzoltók, eddig mindegy ötezer darab homokzsákot pakoltak le néhány óra alatt a hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók. Amíg a Veszprém megyei Kapolcson tíz lakóházat védenek közel kétszáz homokzsák segítségével, addig Pulán már százötven homokzsákot raktak le.

Örvényesen félezer homokzsákkal védenek tíz lakóházat a felgyülemlett esővíztől. Zala megyében, Gelse településen a víz nyolc lakóépületet veszélyeztet, a település önkéntes tűzoltói eddig kétszáz homokzsákot töltöttek meg és raktak le védekezésképpen.

A front mögött az északnyugati szél viharossá fokozódott, Fonyódon 107, Siófokon 93 km/h-s széllökést mértek. A szél miatt a Balaton déli partjára kiöntött a tó vize.

A heves esőzések nyomán három dunántúli megyében hét mellékúton van érvényben teljes útlezárás vízátfolyások, valamint az ár- és belvízhelyzet miatt - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerda délután.

Az Útinform szolgálatának összesítése szerint Somogy és Zala megyében egy-egy, Vas megyében öt mellékúton vannak érvényben korlátozások.

A közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy a csapadékos és viharos időjárási körülmények miatt fokozott óvatossággal közlekedjenek, a lezárt szakaszokon ne próbáljanak meg átkelni. Az aktuális forgalomkorlátozásokról tájékozódni lehet a www.utinform.hu oldalon, illetve telefonon is lehet érdeklődni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délután az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: csütörtökön a déli megyékben további jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

Több mint kéttszáz esethez riasztották a vihar miatt a tűzoltókat

Már mintegy kétszázhúsz esethez riasztották éjfél óta a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit az erős szél és a jelentős csapadék miatt - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője szerdán az MTI-t.

Mukics Dániel elmondta: a legtöbb bejelentés Bács-Kiskun és Baranya megyéből érkezett, de az ország keleti felét kivéve minden megyében be kellett avatkozniuk.

Kifejtette: 140 esetben kidőlt fák, 21-21 alkalommal leszakadt vezetékek és megrongálódott épületek, hatszor elakadt, árokba csúszott járművek miatt volt szükség a katasztrófavédelem beavatkozására. Több helyen vizet kellett eltávolítaniuk.

Somogy megyében Berzencén és Szentgáloskéren hét, Vas megyében Szombathelyen, Perenyén, Jákon és Söptén tizenöt, Veszprém megyében Kapolcson, Pulán és Örvényesen tizenkét, míg Zalában Gelsén nyolc lakóházat kellett homokzsákokkal megvédeniük. Vas megyében több helyen villámárvizet okozott a rövid idő alatt hullott sok eső - tette hozzá. Országszerte mintegy 6500 homokzsákot használtak fel.

Közölte: a katasztrófavédelem továbbra sem kapott bejelentést arról, hogy bárki is megsérült volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Origo: 220 embert bocsátanak el a Külügyminisztériumból

A portál értesüléseit Szijjártó Péter külügyminiszter megerősítette. Tovább olvasom