Kisalföld logö

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -4°C | 2°C

Megfelelően kell előkészítenünk a választást

Az Országos Választási Iroda (OVI) feladata az, hogy a köztársasági elnök választást kitűző határozatának megfelelően előkészítse a választást - jelentette ki Virág Rudolf, az OVI vezetője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, nem okoz-e gondot, hogy a választás első fordulóját a külképviseleteken húsvét vasárnap tartják.

Sólyom László köztárasági elnök pénteken tűzte ki a 2010. évi országgyűlési választás időpontját: az első fordulót április 11-én, a másodikat április 25-én tartják. A külképviseleteken az első fordulót a magyarországi szavazás előtt egy héttel kell megtartani, hogy az urnák időben visszaérkezhessenek. Ez pedig azt jelenti, hogy a külképviseleteken a szavazást április 4-én, húsvét vasárnap rendezik meg.

A választási eljárás fontosabb határidőit az önkormányzati miniszter - a választási eljárásról szóló törvény előírásai alapján - határozza meg, a rendelet a köztársasági elnök választást kitűző határozatával egyszerre jelenik meg a Magyar Közlönyben. A választópolgároknak február 8. és 12. között kell megkapniuk a választásról szóló értesítőket és az ajánlószelvényeket, a választói névjegyzéket pedig február 10. és 17. között teszik közszemlére a polgármesteri hivatalokban.


Az egyéni választókerületekben csak azok a jelöltek indulhatnak, akik összegyűjtöttek 750 ajánlószelvényt, a jelöltek március 19-ig gyűjthetik ezeket, és szintén eddig az időpontig kell bejelenteni az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál, ha valaki indulni kíván a választáson. Az összegyűjtött, de le nem adott ajánlószelvényeket március 22-éig kell megsemmisíteni.

Területi listát azok a pártok állíthatnak, amelyek a területi választókerületek egynegyedében, de legalább kettőben egyéni jelöltet tudtak állítani. A területi listákat március 22-ig kell bejelenteni a területi választási bizottságnál. Országos listát az a párt állíthat, amelyik legalább 7 területi választókerületben állított listát, a listát március 23-ig lehet bejelenteni az Országos Választási Bizottságnál. Azok a választópolgárok, akik nem a lakóhelyükön kívánnak szavazni, ezt igazolással megtehetik, igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján április 6-ig lehet kérni a lakóhely szerint illetékes jegyzőtől.

A jogszabály lehetőséget teremt rá, hogy azok a választópolgárok, akik a magyarországi szavazás napján nem tartózkodnak az országban, a külképviseleteken voksolhassanak. Ehhez azonban fel kell vetetniük magukat a külképviseleti névjegyékbe március 19-ig. A választás első fordulóját a külképviseleteken április 4-én tartják, az amerikai kontinensen április 3-án. A választás első fordulójában a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak április 8-ig kell megérkezniük az OVI-hoz. Az országban a szavazást megelőző szombaton, április 10-én 0 órakor életbe lép a kampánycsend, ami a szavazókörök bezárásáig, április 11-én 19 óráig tart.

Az első fordulóban a szavazókörök reggel 6 és este 19 óra között tartanak nyitva, az illetékes választási bizottság április 12-én állapítja meg az első forduló eredményét. Az amerikai kontinensen - az időeltolódás miatt - április 24-én tartják a második fordulót, a többi külképviseleten a magyarországival megegyezően, április 25-én. Ezt is megelőzi a szombat 0 órától érvényes kampánycsend.

A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak április 29-ig kell beérkezniük az OVI-ba, a szavazatokat tartalmazó borítékoknak pedig legkésőbb május 1-jéig meg kell érkezniük a kijelölt szavazatszámláló bizottságokhoz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szívem maghasad: Áttörés a szív betegségek kezelésében

A szív- és érrendszeri betegségek napjaink egyik vezető halálokának számítanak. Tovább olvasom