Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Megérkeztek Magyarországra az elhunyt katonanő földi maradványai - fotók

Katonai tiszteletadással fogadták Kecskeméten a hétfői afganisztáni orvtámadásban 32 évesen meghalt katonanő, Pappné Ábrahám Judit hadnagy koporsóját.


Az 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra vasárnap korán reggel Németországból érkezett meg a hősi halott hamvait szállító gép, mely tíz órakor a repülőbázis egyik távoli pontjáról a katonai tiszteletadás helyszínére gördült.

A posztumusz hadnagy hamvait szállító repülőgépet a gyászoló családtagok, Hende Csaba, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere, Simicskó István honvédelmi államtitkár, Benkő Tibor altábornagy, vezérkari főnök, valamint a hősi halált halt katonanő parancsnoka és bajtársai fogadták. Ott volt a támadásban megsérült Dani Fruzsina orvos főhadnagy is.

Az AN 26-os szállítógépről a díszszázad sorfala mellett hozták le bajtársai a nemzetiszínű zászlóval letakart koporsót, majd egy szállító járműre tették, mely a fogadás helyszínére gördült.

Bajtársai hozzák le az Afganisztáni konvojtámadásban meghalt katonanő, Pappné Ábrahám Judit koporsóját a hősi halált halt katonanő hamvait hazaszállító katonai repülőgépről az 59. Szentgyörgyi Dezső R
Bajtársai hozzák le az Afganisztáni konvojtámadásban meghalt katonanő, Pappné Ábrahám Judit koporsóját a hősi halált halt katonanő hamvait hazaszállító katonai repülőgépről az 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, Kecskeméten. Az afganisztáni Baglán tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) egyik konvoját 2010. augusztus 23-án hajnalban érte támadás, amely során a posztumusz hadnagy a helyszínen életét vesztette. Egy társa életveszélyesen, másik kettő pedig súlyosan sérült meg. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédében kiemelte: "A honvéd élete a szolgálat. Szolgálat a hazáért, ha kell mindhalálig. Ez nem csak szó, hanem maga a valóság".

"Koporsódat a nemzet zászlaja borítja. Annak a nemzetnek a zászlaja, melynek végül mindent odaadtál" - tette hozzá.

A tárcavezető úgy fogalmazott: "Egy magyar honvéd elesett, helyére lép a másik. Az úton továbbmegyünk, mert a katonaélet örök törvénye szerint az a feladatunk, az a küldetésünk, hogy továbbmenjünk, hogy tovább szolgáljunk. Továbbmegyünk, de nem felejtünk".

Ezután a díszszázad tisztelgése mellett, Pappné Ábrahám Judit hamvait a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alacskára, a katonanő szülőfalujába vitték, ahol hétfőn lesz a temetés.

MTI Fotó: Ujvári Sándor
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Az afganisztáni Baglán tartományban augusztus 23-án ért támadás egy magyar katonai konvojt, melynek során egy katona meghalt, hárman megsérültek.

Az elhunyt Pappné Ábrahám Judit törzsőrmestert posztumusz hadnaggyá léptették elő, s a honvédség hősi halottjának tekinti.

Pappné Ábrahám Juditot, aki 2002 óta szolgált a Magyar Honvédségben többször is kitüntették, 2007-ben a Békefenntartásért Szolgálati Jelet is átvehette. Önkéntesként 2003-ban Macedóniában, majd 2007-ben Koszovóban vállalt szolgálatot. Férje szintén szerződéses katona, és feleségével egy kontingensben szolgált, s az előző váltással néhány napja tért haza Afganisztánból. Magyarországon egy helyen, a tatai dandárban szolgáltak.

Pappné Ábrahám Judit az afganisztáni hadműveletekben részt vállaló magyar honvédség harmadik áldozata. A két eddigi áldozat tűzszerész volt.


Korábban:

Megkezdődött Kecskeméten a hétfőn Afganisztánban orvtámadásban meghalt katonanő, Pappné Ábrahám Judit földi maradványait szállító repülőgép fogadása és a katonai tiszteletadás.

Az 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra vasárnap korán reggel Németországból érkezett meg a hamvakat szállító gép.

Pontosan tíz órakor a repülőbázis egyik távoli pontjáról a tiszteletadás helyszínére gördült a gép. A posztumusz hadnagy hamvait szállító repülőgépet a gyászoló családtagok, Hende Csaba, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere, Benkő Tibor altábornagy, vezérkari főnök, valamint a hősi halált halt katonanő parancsnoka és bajtársai fogadták.

Olvasóink írták

 • 12. 56-os 2010. szeptember 07. 18:46
  „Hende Úr.

  "Szolgálat a hazáért, ha kell mindhalálig."

  Nem is tudtam hogy Afganisztán MAGYAR HAZA lett.

  Kösz a felvilágositásért.”
 • 11. kőmarad 2010. augusztus 31. 11:57
  „A radikális párt országgyűlési határozati javaslatot nyújt be, amelyben a magyar katonák Afganisztánból történő azonnali kivonását kéri a kormánytól. Gyöngyösi Márton, a párt frakcióvezető-helyettese szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a Jobbik által korábban több ízben is kezdeményezett lépést egy újabb, az ázsiai országban szolgáló magyar katona sajnálatos, hét elején történő halála teszi ismét aktuálissá.

  Hozzátette: Magyarországnak semmilyen érdeke sem fűződik az afganisztáni háborúhoz, főleg úgy nem, hogy a Bajnai-kormány a gazdasági válság ellenére 15 milliárd forintos felajánlást tett a misszió megbízatásának meghosszabbítására, illetve létszámának megnövelésére.

  A politikus szerint a nemzetközi és a hazai sajtó egyre aggasztóbb hírekről számol be Afganisztánból, a magyar csapatok székhelyéül szolgáló Baglán tartományban pedig különösen gyorsan romlik a helyzet.

  Kiemelte: a magyar csapatokat, a támaszpontjuktól mindössze 20 kilométerre ért legutóbbi támadás is arra világít rá, hogy a magyar katonák biztonságát a "táboruktól kőhajításnyira" sem lehet garantálni.

  A jobbikos képviselő hazugságnak nevezte a kormány azon érvelését, hogy Magyarország nemzetközi szerződésekből fakadó kötelezettségének eleget téve vesz részt az afganisztáni misszióban. Gyöngyösi Márton szerint ilyen kitétel egyetlen nemzetközi szerződésben sem szerepel, a NATO-tagság ugyanis Magyarországot nem teszi kötelessé minden egyes nemzetközi szerepvállalásban való részvételre, azt az ország maga választhatja meg.

  Gyöngyösi Márton cinikusnak nevezte az LMP hozzáállását az afganisztáni szerepvállaláshoz, szerinte ugyanis a párt a "hippi korszak egy újabb jelenségét hívta életre" az "erőszakmentes kabinetjének" létrehozásával.

  Megjegyezte: a Jobbik határozati javaslata azt az "1848-ban is megfogalmazott gondolatot fogalmazza meg, hogy a honvédelem a hon védelmét jelentse", amit "itthon, magyar földön" kell megtenni.

  A képviselő szerint a magyar biztonságpolitika szempontjából Afganisztán helyett inkább a Balkánon kellene szerepet vállalnia a magyar honvédségnek.”
 • 10. kőmarad 2010. augusztus 31. 11:53
  „Miközben minden ország csapatai kivonásán fáradozik, "mi" újabb céltáblákat küldünk Afganisztánba
  Kabulba vezénylik fél évre Kilián Nándor dandártábornokot, a kecskeméti repülőbázis parancsnokát, akire az ottani repülőtér vezetését bízzák - írta a keddi Petőfi Népe.
  Október 1-jétől március végéig Magyarország lesz a kabuli nemzetközi repülőtér Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő által használt terület vezető nemzete, mely feladatot féléves váltásban más-más ország katonái látják el - olvasható a Bács-Kiskun megyei napilapban.
  A kabuli repülőtér üzemeltetéséhez szükséges személyzet többségét - nyolcvan embert - Magyarország fogja biztosítani - tájékoztatta a napilapot Kilián Nándor.
  Nem csak mi leszünk ott, például belgák és bolgárok is segíteni fogják a munkánkat, a helyettesem egy amerikai ezredes lesz - mondta a dandártábornok, aki az afganisztáni szolgálat után visszatér parancsnoki helyére, az 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra.”
 • 9. manoka47 2010. augusztus 29. 21:24
  „Nyugodj békében”
 • 8. poorman 2010. augusztus 29. 20:07
  „Legyen könnyű a föld Judit!
  Tudtad, hogy mi vár Rád, mégis vállaltad a veszélyt!”
 • 7. Ildi25 2010. augusztus 29. 19:38
  „Ott nem valószínű, hogy elporladt, mert akkor senki nem maradt volna életben az autóban! Másrászt pedig a doktornő az nyilatkozta, hogy fejsérülései voltak. Ha hallgattál volna viperetta335...........................”
 • 6. bogyófül 2010. augusztus 29. 19:12
  „Ezt vállalta!”
 • 5. viperetta335 2010. augusztus 29. 18:57
  „Nem mindegy,milyen testrészeket hoztak haza?Felrobbant alatta egy akna és telibe találta egy rakéta.Elhamvadt szegény már az autoban,valszínű.”
 • 4. janika 2010. augusztus 29. 18:03
  „Az is bűnös, aki az öngyilkos kezébe a kötelet adja, hát még ha fegyvert ad, akkor duplán bűnös!Hisz a háborús övezetbe öngyilkosság oda menni!”
 • 3. Ildi25 2010. augusztus 29. 15:40
  „Most a hamvakat vagy a holttestet hozták haza?

  Nyugodjon békében!”
 • 2. feri23 2010. augusztus 29. 15:34
  „milyen testrészeket hoztak haza??”
 • 1. Soleil 2010. augusztus 29. 13:45
  „Isten Veled Judit!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözés a Fehérvári úton

Lövöldözés történt vasárnap este a főváros XI. kerületében, a Fehérvári úton. Tovább olvasom