Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Még mindig sokat ér az (ingyenes) osztrák diploma

Nyelvtanulás miatt, a diploma ingyenessége, a jobb elhelyezkedési lehetőségek és későbbi magasabb fizetés miatt választják egyre többen az ausztriai továbbtanulást. A Bécsi Egyetemre is egyre több magyar jár.

Az elmúlt tavaszi félév óta az osztrák és az EU tagországaiból érkező hallgatók jelentős része ingyen tanulhat az Ausztriában található egyetemeken. A most ősszel beiratkozottak pedig az első olyan évfolyamhoz tartoznak, melynek tagjai kezdettől fogva tandíjmentességet élveznek. A változások hatására a Bécsi Egyetemen hatezerrel nőtt az októberben kezdődő téli szemeszterre beiratkozottak száma az egy évvel korábbi adatokhoz képest, a hallgatók egy része magyar állampolgár.


– Én az egyetem gazdasági pedagógia-szakán tanulok az évfolyamomban egyedüli magyarként, de a többi szak nagyon népszerű a magyarok körében, összesen körülbelül 800-an vagyunk magyarok – mondja Zsófia, a bécsi intézmény hallgatója. – A diákok mintegy 10–15 százaléka külföldi, de a magyarok mellett a szlovákok, lengyelek, románok, bolgárok, törökök, bosnyákok, szerbek és németek is nagy számban képviseltetik magukat közel azonos arányban. Magyarok nemcsak a határszélről, de a fővárosból, sőt attól keletebbről is érkeznek. Az ingázás nem jellemző, sokan kollégisták lesznek, de az albérletek is népszerűek – gyakoriak a több diák által közösen bérelt lakások is.

A Bécsi Egyetemen a hallgatók 80 százaléka nem fizet tandíjat. Mivel másoddiplomás képzésen vesz részt, Zsófiának fizetnie kell, szemeszterenként körülbelül 380 eurót. Ugyanakkor jó kezdeményezésnek tartja a diploma ingyenességét abban az esetben, ha valaki komolyan gondolja a tanulást.

A tandíjmenetesség ugyanis nem automatikus, egyik feltétel, hogy a képzési idő nem lépheti túl két szemeszternél többel a félévek minimális számát. Akit tehát kettőnél többször ítélnek félév-halasztásra, annak fizetnie kell.

– Magam a nyelvtanulás miatt jelentkeztem Ausztriába, úgy gondolom, manapság elengedhetetlen az idegennyelv-ismeret – teszi hozzá Zsófia. – Ezen kívül osztrák diplomával könnyebb Ausztriában elhelyezkedni, ami a későbbi fizetést tekintve nem elenyésző különbség. Úgy hallani, 2011-től szabadon lehet Ausztriában munkát vállalni, sok magyar hallgató bízik ebben. Azonban aki úgy dönt, később mégis Magyarországon dolgozna, valószínűleg még azoknak is „nyom a latba" a Bécsi Egyetemen szerzett papír.

Az intézmény kvótaszabályzata szerint a hallgatóság 75 százalékának továbbra is osztrák állampolgárságúnak kell lennie.

Olvasóink írták

 • 8. Ancsi89 2009. szeptember 27. 16:14
  „Totál így van Ádám! Én is kint tanulok az Universität Wien -en. Félévente kell befizetni a 16,50 Eurós ÖH-Beitragot, valamint a 0,36 Eurós Versicherungot (biztosítás). Ez összesen 16,86 Eurót tesz ki.
  A hazajárás Sopronban teljesen kivitelezhető, mivel 9nél előbb nem kezdődik órám, és az is egy héten csak 2szer van, tehát a reggel 7órás vonattal kényelemsen kiérek, és haza se este érkezek.
  A Semesterkarte a Wiener Linien-re, azaz a metróra és villamosra egyaránt, egy félévre szólóan 128,50 Eurót takar.
  Ez Bécsben tényleg így van, nem tudom, hogy aki Wienerneustadtba ment az miért fizet.. Ez a cikk amúgy is Bécsről szólt. Szóval kifizethető én azt mondom. Aki nincs ott az nem tudhatja, max hallomásból. Abból meg már ki tudja mi az igaz...”
 • 7. EDEM55 2009. szeptember 27. 15:50
  „Mennyi buta ember van.. minden második komment valami hozzá nem értő okoskodó.. Én egy évig tanultam Bécs-ben most pedig Pesten vagyok. Kint 16 eurót (4000 Ft ) fizettem fél évente a közgazdasági egyetemen, és az utazási költséget ( 38 ezer forint a metró 5 hónapra, a vonat az olyan havi 20 ezer! ( minden nap hazajárás) kaja olyan heti 10 ezer ft.(Bécs- ben az albérlet árak fejenként olyan 70-80 ezer/ hó.) Most itthon 130 ezer Ft-ot fizetek egy félévre plusz Pesten a legolcsóbb albira lehet számolni úgy 40 ezret per fő. ezenkívül olyan heti 10 ezret a kajára piára sörre borra cukorkára.. utazás havonta 25 ezer kb.. . Tehát Bécs alsóhangon kerül albival olyan havi 120 ezer Ft-ba. Pest pedig a magasabb iskolai árával 100 ezer Ft-ba. Itthon az egyetem drágább, kint viszont az albérlet- kaja- pia- utazás.. Bár hozzáteszem, az árkülönbözetért minőségbeli különbözetet kapsz!!!!! Na ez egy tényszerű ( valós ) adatokból álló komment volt :)”
 • 6. mekkelek 2009. szeptember 24. 12:10
  „na igen, olcsó húsnak...”
 • 5. McAliester 2009. szeptember 24. 10:56
  „Ez hülyeség!!!! - ne magyarázzátok már meg!
  A Csajom most kezdte a fősulit Bécsújhelyen!
  380Euró/fél év! A kolesz (oké magyar átlag felett van) 200Euró/hó
  Lehet számolni!!! (265Ft/euro)
  Természetesen az nem kérdés, hogy megéri-e!! Ha valaki ezen elgondolkozik akkor... - hát
  nincs miről beszélni!
  Egyetemeknél szinte ugyan ez van. - elenyésző különbség!!!”
 • 4. FREDDY/S 2009. szeptember 23. 19:01
  „A külföldi diplomát itthon az illetékesek nehezen viselik el, mert nem jó, ha az ember megfelelő tudással rendelkezik és a főnők pedig féltékenységben szenved, nemde...”
 • 3. Beaubo 2009. szeptember 23. 17:42
  „zopika02
  igen - igy van! már nincsen szemszter-díj Ausztriában külföldi diákoknak, Magyarországon viszont van, és nem is kevesebb. Ha még hozzászámolunk a budapesti árakat (lakbér, stb., utazások haza), talán drágább is mint ha Bécsbe jár egy soproni egyetemre. ..... ez az európai igazság és megint megmutatja nekünk magyarok hogy milyen le vagyunk maradva!”
 • 2. zopika02 2009. szeptember 23. 14:49
  „Most akkor hogy is van ez ? Ausztriában olcsóbb az oktatás ? Bruhahahaha.......”
 • 1. Beaubo 2009. szeptember 23. 13:06
  „Miért ne? Régen is a soproniak Bécsbe mentek egyetemre, söt színházba is !
  Sokkal közelebb Bécs mint Budapest, jobban tudnak hazajönni a soproni diákok.
  Meg az osztrák egyetemeken más a színvonal, a tanítás korszerübb, nem is lehet összehasonlítani Magyarországgal, én saját lában tapaszaltam!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 700 autó volt egy férfi nevén

Összesen 765 autó volt a keszthelyi okmányiroda nyilvántartásában annak a férfinak a nevén, aki… Tovább olvasom