Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Médiatörvény - Deutsch: Magyarországon sajtószabadság van

Magyarországon 2011-ben is sajtószabadság van - jelentette ki szombaton a fideszes Deutsch Tamás, aki szerint az elfogadott médiatörvény továbbra is olyan jogszabályi keretet határoz meg, amely garanciáját adja a sajtó szabadságának.

A politikus közölte azt is, amíg őt a magyar közéletben látni, addig senkinek nincs félnivalója attól, hogy Magyarországon nem lesz sajtószabadság.

Az európai parlamenti (EP) képviselő budapesti sajtótájékoztatóján példaként azt mondta: 2011. január 1-je óta egyetlen újságírót sem rabosítottak, és biztos benne, éppen a médiatörvény az egyik garancia arra, hogy soha ne fordulhasson elő Magyarországon, hogy azért rabosítsanak egy újságírót, mert a munkáját végzi. Megjegyezte, néhány éve, az MSZP-SZDSZ-kormány alatt "mintha Magyarországon újságírókat rabosítottak volna".

"Jól emlékszem-e arra, hogy akkor (...) az említett magyarországi pártok nagy európai politikai családja" közül egyetlen egy sem tartott meghallgatást az Európai Parlamentben? - tette fel a kérdést.

Deutsch Tamás azzal kapcsolatban, hogy az emberi méltóság védelmét - amely a médiatörvényben szerepel - többen "puha kategóriaként" említik, azt a példát hozta, hogy a napokban az ATV egyik műsorában egy "magát alkotmányjogásznak tartó úriember" a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos törvénnyel összefüggésben azt mondta: a beadott kereseteket az Alkotmánybíróságnak az emberi méltóság védelmére hivatkozva kellene elfogadnia, és a törvényt hatályon kívül helyeznie.

A fideszes politikus az MSZP kritikáira reagálva azt idézte fel, hogy 2009-ben többpárti tárgyalások folytak egy új médiatörvény elfogadásáról, és ezen megbeszélések során teljes körű egyetértés jött létre először egy új médiatörvény koncepciójáról, majd erre épülve egy új törvény teljes normaszöveg-javaslatáról.

Ezt a normaszöveget az MSZP elnöksége és frakciója támogatta. Az akkor a szocialista párt által támogatott médiatörvény-tervezet valamennyi lényeges eleme a most elfogadott médiatörvényben is szerepel - tette hozzá, azt kérdezve: "mikor hazudott az MSZP?" Deutsch Tamás szerint az európai politika úgy működik, hogy az európai baloldal - és minden országban a baloldal, valamint a liberális erők - kettős mércét alkalmaznak. "Amit ők megtehetnek, azt a néppárti politikai erők, a jobboldalhoz tartozó politikai erők nem tehetik meg" - vélekedett, kijelentve: ugyanez a kettős mérce tapasztalható az elmúlt hetek politikai viharában.

"Magyarként is, európaiként is, demokrata politikusként is, mióta a közélet ügyeivel foglalkozom, az egyik legfontosabb kérdés számomra az, hogy mindenhol a világon, de mindenekelőtt a saját hazámban sajtószabadság legyen" - mondta, hozzáfűzve, hogy amíg őt a magyar közéletben látják, addig senkinek nincs félnivalója attól, hogy Magyarországon nem lesz sajtószabadság.

"Elképzelhetetlennek tartom azt, hogy én magam bármilyen módon a magyar közéletben részt vegyek akkor, hogy ha Magyarország oda jutna vissza, amely helyzet alapvető megváltoztatása érdekében 1988. március 30-án harminchat társammal együtt, harmincheten megalapítottuk a Fiatal Demokraták Szövetségét" - közölte.

Megjegyezte, nagyon bízik abban, hogy hosszú-hosszú éveken keresztül a Népszabadság megjelenhet azzal a címlappal, hogy "a megjelenés napján a sajtószabadság megszűnt", ugyanis éppen ez jelenti azt, hogy sajtószabadság van.

A médiatörvény elleni pénteki budapesti tüntetésre Deutsch Tamás úgy reagált: Magyarország szabad ország, az emberek szabadon elmondhatják véleményüket.

A külföldi bírálatokat firtató újságírói felvetésre példaként ismertette egy CDU-s és egy CSU-s EP-képviselő korábbi közleményét, amelyben úgy vélekedtek, hogy a Magyarország ellen indított kampány a kétharmados Fidesz-többség miatti irigységből táplálkozik.

Deutsch Tamás közölte azt is, személy szerint nem ért egyet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselőjének azon álláspontjával, amely szerint nem elég megvárni, hogyan alakul az új magyar médiatörvény gyakorlata, módosítani kell a törvényt.

A fideszes EP-képviselő szerint az európai gyakorlatnak megfelelő a magyar médiatörvény tartalma, és ha "annyira borzalmas" lenne a jogszabály, a gyakorlatban annak már meg kellett volna mutatkoznia.

Olvasóink írták

 • 4. SPS 2011. január 17. 04:35
  „3. Fürgeszarvas

  Valahogy, de én is erre gondoltam... :)”
 • 3. Fürgeszarvas 2011. január 16. 16:14
  „2. SPS 2011.01.16. 09:16
  "Ez az ember még él? Jól eldugták idáig."

  Nem eldugták,csak sok a titkárnő az EU Parlamentben,és mire mindegyikkel ....... hmmm ..... megismerkedik mélyrehatóbban, az időigényes !
  Neki az a feladata,ahhoz ért ! Ha viszont megszólal ? Akkor dől belőle a hülyeség , ahogy most is,és az nem mindig jó a Fidesznek sem ! Többször is megszólalhatna !”
 • 2. SPS 2011. január 16. 09:16
  „Ez az ember még él? Jól eldugták idáig.”
 • 1. janika 2011. január 15. 20:49
  „Ja szabadon árulhatják! Megrendelhetik a Postán is.Sőt még kívánság műsor is van a Tv-ben! De, ha valaki el akarja mondani a véleményét, azt is megteheti, hisz az már senki nem érdekel az illetékesek közül!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó: a megújulás politikájába nem férnek bele a megszorítások

Hiába a szocialisták beteges ragaszkodása a megszorításokra, a megújulás gazdaságpolitikájába nem… Tovább olvasom