Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Matolcsy Lipóton: évtizedekre konszolidáltuk az államháztartást

Közel állunk ahhoz, hogy jövőre egy, ma senki által nem elgondolt, és elképzelhető növekedési ütemet érjünk el - mondta a miniszter.
Matolcsy György szerint a kormány évtizedekre konszolidálta az államháztartást.

"Mi nem a következő évekre, hanem a következő évtizedekre konszolidáltuk a magyar államháztartást" - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton rendezett fórumon pénteken.

Az állam pénzügyeinek rendbetétele miatt "nagyon közel állunk ahhoz, hogy jövőre egy, ma senki által nem elgondolt, és elképzelhető növekedési ütemet érjünk el". Eközben pedig kiszámítható módon követheti az ország a csökkenő hiány, államadósság és adószint politikáját - tette hozzá Matolcsy György.

Megjegyezte: az állam pénzügyi szanálását követően, "a második félidő, aztán a hosszabbítások" legfontosabb kérdése a növekedés és a munkahelyteremtés. Ezért a következő két év során "minden csepp energiánkat magyar gazdaság növekedésének fenntartására, gyorsítására és a magyar üzleti szektor munkahelyteremtő képességének erősítésére kell felhasználni".

Rossz hírként említette, hogy az uniós forrásokkal "baj van", mintegy ötezer milliárd forint összeget nem hívtak le, és élő kockázat, hogy a korábbi, hibás rendszer miatt akár több ezer milliárdos keret "ragadhat benn".

A miniszter arról beszélt hallgatósága előtt: ma érteni kell, hogy a 2008-ban kitört válság után más a világ, mint a megelőző 25-30 évben volt, és az új világ első számú törvénye, hogy az államnak nem szabad eladósodnia.

A második ilyen törvényként a munkaközpontúságot említette, az 56 százalékra emelkedett foglalkoztatottsági mutató is nagyon alacsony szint; "fel kell mennünk a 75 százalékos angolszász-amerikai szintre, és akkor még mindig nem leszünk ott, ahol Kelet-Ázsia, ezen belül Kína: 85 százalékon".

"Nagyon fontos a pénzgazdaság, fontos a bankszektor, fontosak a hitelintézetek - de a legfontosabb a reálgazdaság" - jelentette ki Matolcsy György.

A tehetséggondozás fontosságát hangsúlyozva a miniszter arról beszélt: az elmúlt években is az a település jutott előre, ahol volt egy tehetséges, kreatív, jól szervező, tisztességes, elismertséget méltán kivívott szervező ember.

"Nem engedhetjük meg, hogy ezekben az években a Magyarországról okkal-joggal eltűnő, a világ felé eltűnő tehetséges magyar fiatalok ne jöjjenek vissza. Vissza fogjuk őket vezetni, vissza fogjuk őket hívni. De most csak tanuljanak, menjenek, nézzenek, vállalkozzanak, és utána itthon bontakoztassák ki a tehetségüket" - fogalmazott.

Szólt arról is: egy fogyó országban "nemigen lehet sikert elérni", ám a népesedési trendforduló első apró jelei már mutatkoznak. Kiemelte: az egykulcsos, a középosztályt segítő adórendszer eredményeként a 40-50 ezernyi, három- és többgyerekes családok reálkeresete tavaly 19 százalékkal nőtt, és már több gyermek születik a korábbinál.

Lényegesnek nevezte, hogy "világszínvonalú közlekedési infrastruktúra" megteremtésével tegyék kiaknázhatóvá az ország geopolitikai helyzetét, emellett lényeges szempontnak nevezte a világszínvonalú oktatás megteremtését is.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. steke 2012. május 13. 14:21
  „"Közel állunk ahhoz, hogy jövőre egy, ma senki által nem elgondolt, és elképzelhető növekedési ütemet érjünk el - mondta a miniszter."
  Ja. Az éhen döglésben.”
 • 48. gjozsi88 2012. május 13. 11:39
  „denisz88!

  " Lehet tájékozottabb vagyok ilyen tekintetben mint te :) Vagy ismersz netán? "

  Ez miből derül ki????
  A véleményed összes mondanivalója a vakon hiszek viktorba.....!

  "Demokratikus jogom azt gondolni amit akarok nem? Én sem mondtam mit gondoljatok, ha annyi eszetek van, hogy a nemzetellenes, rablóknak hisztek :) Hát csak tapsoljatok azoknak :)"

  Nem hinni kell!
  Főként ha vitát kezdesz, ÉRVELNI, azt ALÁTÁMASZTANI nem kiragadott adatokkal!
  ADATSOROKKAL!!!!

  "Nem alacsonyodom le hozzád."

  Nem hozzám kell lealacsonyodnod, haném az általam hozott.......fideszes KSH, Költségvetés, MNB ,EUROSTAT.... adataihoz felnőni és azokat értelmezni!!!!
  Bár ez túlzott elvárás hivőktől!!!!

  "Egyébként a hétköznapi, egyszeri melóst az érdekli mennyit keres, mennyiből gazdálkodik, elsődlegesen. A többit leszarja. Ennyit erről."

  A hozzád hasonló szűklátókörű!
  Miközben ahhoz ,hogy legyen keresete, szükség van gazdaságra, termelésre, versenyképességre, főként hat rá az árfolyam, kamatfelárak, infláció........amit normális ember nem hagyhat figyelmen kivül!!!!

  "A Bajnai féle istenítésről pedig annyit, hogy persze hogy jók voltunk amhitelminősítőknek, hiszen úgy táncoltunk ahogy akarta a bank és apénzügyi elit. Bajnai és Gyurcsótány is báb volt, aki úgy táncolt ahogy fügyültek nekik."

  Mindenki báb!
  Tekintettel arra, hogy a piacgazdaságban a gazdaság, befektetők magántulajdon!
  Az állam, a dolgozók abból a gazdaság által megtermelt GDP-ből részesedik, melyet a magántőke hoz létre!
  A normális ember eteti a saját tyúkját( gazdaságát)........a hülye, harcol ellene és meg van lepődve, hogy nem tudja legyőzni!
  Ugyanis normális ember nem nyomorítja meg azt amiből él!
  Viktor ezt teszi.......csak mivel a gazdaság szabad, ezért annak tulajdonosai vagy mennek ki kedvezőbb versenykörnyezetbe, vagy ide sem jönnek!
  Ez utóbbitól lesz ami most van!
  Az eltünő gazdasági fedezet miatt gyengül a forint, nő a kamat, csökken a beruházás........nő az ország kockázati felár!
  Nem a minősítők miatt!
  A minősítők csak kisbefektetőknek adnak tanácsot.......általában a nagyok szakmai háttere már előre beárazza ezt a folyamatot!!!
  Nem a pillanatnyi helyzet érdekli őket, hanem a most látható kockázatok!!!!
  Ugye nincs olyan hülye kapzsi befektető, aki nem létező kockázat miatt a 8-9% hozam helyett az 1,4% hozamot biztosító németet helyezi előtérbe?????
  Ne csak higgy, gondolkodj is!!!!
  Ha van mivel!”
 • 47. xonder 2012. május 13. 09:35
  „Kár,hogy Matolcsy úr a gyönyörű Lipótot választotta a Fórum szinhelyéül!
  Talán Lipótmező jobb választás lett volna.......!!!!”
 • 46. Demalgon 2012. május 12. 23:34
  „tudod kölyök abban igazat adok, hogy életkortól függetlenül lehet tapasztalati szintet elérni, de az, amit látok belőle messze van tőle. Az a baj, hogy bemagolt pártdumát látok csak tőled, aki azt sem tudja, hogy mi is történik a valóságban, a világban, nem érzed a saját bőrödön, vagy pedig nagyon jó kis álomvilágban élsz. Csak annyit hadd reagáljak, hogy felejtsd el azt a mondatot,hogy tapasztalt vagy, mert pofán röhöglek. Ennek egy oka van: az ne próbáljon meg megmagyarázni semmit, aki nem él benne, nem tapasztalja, nem érzi, nem látja, hanem azt hangoztatja, amit bármely fideszes brossúrán visszaolvashat bárki. Csak egy taknyos kölyök vagy, aki próbál obégatni a nagyok dolgába, de a tojáshéj a seggén van.”
 • 45. Demalgon 2012. május 12. 23:30
  „denisz, ezt támaszd alá légyszíves gazdaságilag is, ellenkező esetben csak egy fideszes seggnyalónak minősülsz, aki azokat erősíti, akin a csalódott emberek előbb-utóbb leverik ezt a rendszert.”
 • 44. machers 2012. május 12. 23:17
  „42.denisz88 2012.05.12. 19:31
  Valamelyitek hazudik, de qrva nagyot:
  http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/orban-a-kormanyatalakitasrol-megvagyok-az-egesszel-374970
  Ahogy Fellegiről olvastam,könnyek szöktek a szemembe.
  Ez megint nem a te álláspontodat támogatja. (Ennél finomabban nem tudtam fogalmazni.)
  http://hvg.hu/itthon/20120427_orban_radiointerju
  Tájélozottságodat nem vitatom. Azt viszont tisztán látni, hogy ez nem a fidesz kommunikációját, gazdasági tevékenységét érinti.”
 • 43. háté 2012. május 12. 20:30
  „Jó volt, ma megint magyarnak lenni a Jobbik rendezvényén! - nemkel félteni benneteket,
  Amúgy felveszitek hitelből, kel a vámosoknak-uzsorásoknak a lóvé!”
 • 42. denisz88 2012. május 12. 19:31
  „Egyébként a hétköznapi, egyszeri melóst az érdekli mennyit keres, mennyiből gazdálkodik, elsődlegesen. A többit leszarja. Ennyit erről.

  A Bajnai féle istenítésről pedig annyit, hogy persze hogy jók voltunk amhitelminősítőknek, hiszen úgy táncoltunk ahogy akarta a bank és apénzügyi elit. Bajnai és Gyurcsótány is báb volt, aki úgy táncolt ahogy fügyültek nekik. Persze közben a zsebek is tele lettek, így mindenki jól járt. Orbán ezt nem csinálja, megy velük szembe, jól is teszi! Hát persze h ki akarják csinálni, meg leminősítik, egyszerű zsarolás. :) De hát ezt is nyilván tudod, te nagyokoska :)”
 • 41. denisz88 2012. május 12. 19:29
  „Gjozsi!

  Nem alacsonyodom le hozzád. A nagyon kevés vad gyurcsányista szánalmak egyike vagy, aki még mindig védelmezi azt a férget. Nem vagy vitapartner, ezért nem is fogok veled vitatkozni és érvelni sem.”
 • 40. zsukov111 2012. május 12. 19:29
  „A nagy Eu nak sincs sok hátra.”
 • 39. denisz88 2012. május 12. 19:26
  „Majd én tudom mit hiszek és mit nem! Lehet tájékozottabb vagyok ilyen tekintetben mint te :) Vagy ismersz netán?
  Én nem látok más pártot ami alkalmas lenne a kormányzásra! Úgy hogy a hibáikkal is támogatom ezeket, mert 100x ezek mint amazok még egyszer. Ennyi erről.

  Demokratikus jogom azt gondolni amit akarok nem? Én sem mondtam mit gondoljatok, ha annyi eszetek van, hogy a nemzetellenes, rablóknak hisztek :) Hát csak tapsoljatok azoknak :)

  ui. Gyurcsány pl hányszor bukott meg? 5-6x? Még is még mindig 20 nyugdíjasnak kiabál!”
 • 38. goldboy 2012. május 12. 18:42
  „denisz88! Reméljük, hogy fizetett kommentelő vagy, és nem annyira ostoba, mint ahogy írod. Sajnos Te vagy a kétszerbukott legjobb szavazója, akit a tények nem tántorítanak el. Te vagy, aki 2 év országrombolás után, még hiszel a visszamutogatásban. Nem látod a növekvő adókat, a szegényedő országot, a dúsgazdag orbáni felső A kétszerbukott 10ezret. soha nem ismerte el a válságot, csak mióta kell a magyarázat. Olvasd vissza a beszédeit és lásd, hogy hazudja szembe önmagát is, ha az érdeke azt kívánja.”
 • 37. gjozsi88 2012. május 12. 18:37
  „denisz88
  még annyit:

  "Egyébként az a vicc, hogy a magyarok mindig azt hiszik, hogy az ő országukban megy ez csak így. Elmondom nektek, hogy a szomszédos Ausztriában ugyan így elégedetlenek az emberek, csak őket megfizetik. Ennyi."

  Kicsi bogaram!
  A fizetés az ország működésének egy nagyon kis része......persze tudom, hogy csak igy egyszerüen vagy képes látni a világot!!! (Orbán idején reálértéken ez is csökkent, miközben nő az infláció a gazdagok kivételével)
  Kicsit nagyobb volumenben javaslom értelmezni azt, hogy a Bajnaiék világválság utáni országkockázata világelsők közt volt........ma, miközben a GDP bázis agyjából azonos, az adósságot ugyan növeltétek, eltapsoltatok még 3000 milliárdot, a világ 10 legkockázatosabb országainak egyikévé váltunk, hála a mára levert szabadságharcnak!

  Hadd hívjam fel a figyelmed, hogy az Orbán hatalmas sikere, hogy a két kötelezettségszegési ügyben jó eséllyel bukott álláspontunk mellett a jegybank törvényt oly mértékben visszavontuk, hogy a Simor kb 50 milliójáért és esküszövegéért cserébe több 100 milliárdot buktunk az árfolyamon, törlesztőkön, kamatfelárakon,.......!
  Tényleg jó bolt vol!!!!
  Ja.....és ezt a két vivmányt sem védte meg véglegesen orbán, ugyanis az IMF-USA még követelni fog!!!!
  Minden eszköz az ő kezében van!!!!!”
 • 36. gjozsi88 2012. május 12. 18:29
  „denisz88!

  "Én lesz...m hogy ki mit mond és gondol, a véleményem akkor sem fogom megváltoztatni. "

  Nem megváltoztatni kell.......ha vitába szállsz, akkor illene alátámasztani!!!!

  "Gjozsi! Te meg csak írd a nagy gazdasági elméleteidet, mikor Gyurcsány államcsődbe vitte az országot, és nyakig eladósította, akkor nem szakértettél sehol. Ezért éppen ennyire semmitérő az ide írt irományod."

  Csak ezt még nem sikerült sehol alátámasztanod!
  Egyébbként olvasd el FIGYELMESEBBEN az elöző hozzászólást, melyhez forrásokat a Fidesz vezette KSH adatbázisában találhatsz bőven!
  Egyébbként folyamatosan itt voltam akkor is és próbáltam megvilágítani az összefüggéseket!
  Megvédeni a tandijat, mely a mostani töredéke lett volna és csak a hülyéknek......a vizitdij évi max 6000 ft-ját, melyet mára a Fidesz minden munkavállalóra kiterjedő 1,5%-os járulékemeléssel (ez átlag évi 24 000 ft dolgozónként)vesz el és a baleseti adó 30%-val helyettesít!

  " Ezért éppen ennyire semmitérő az ide írt irományod."

  Gondoltam, hogy semmit nem tudsz kezdeni vele!!!!”
 • 35. machers 2012. május 12. 18:27
  „33. denisz88 2012.05.12. 18:08
  "mikor Gyurcsány államcsődbe vitte az országot, és nyakig eladósította"
  Ezt a véleményedet a www.fidesz.hu oldalon kellene megvitatnod. A Medence Géniusza ennek pont az ellenkezőjét nyilatkozta a szabadságharcotok kezdetekor. Eredményét, ugye mindannyian érezzük és megtapasztaltuk.
  Valamelyitek nem mond igazat!”
 • 34. thermál 2012. május 12. 18:24
  „Az a jó rendszer, ahol a lehetőleg legtöbb tehetséges és vállalkozó szellemü ember sikerre viheti elképzeléseit. Kicsit kevésnek tünik, ha csak néhány politikai hátszéllel érvényesülő ér el sikereket a vállalkozása során.”
 • 33. denisz88 2012. május 12. 18:08
  „Én lesz...m hogy ki mit mond és gondol, a véleményem akkor sem fogom megváltoztatni. Inkább megválasztom még 2x ezeket, csak nehogy a mocskos MAszop kerüljön hatalomra mégegyszer, mert akkor végleg becsukhatjuk a boltot.

  Egyébként az a vicc, hogy a magyarok mindig azt hiszik, hogy az ő országukban megy ez csak így. Elmondom nektek, hogy a szomszédos Ausztriában ugyan így elégedetlenek az emberek, csak őket megfizetik. Ennyi.

  Gjozsi! Te meg csak írd a nagy gazdasági elméleteidet, mikor Gyurcsány államcsődbe vitte az országot, és nyakig eladósította, akkor nem szakértettél sehol. Ezért éppen ennyire semmitérő az ide írt irományod.”
 • 32. gjozsi88 2012. május 12. 17:41
  „denisz88!
  Kicsi bogaram!
  A sok-sok adósságot......melynek nem kis része a 2004-es uniós csatlakozásunk után került elő a változó számítási mód miatt, a fidesz sara, csak a szociknak számolod be (Lakáshitelek állami garanciái, FHB bujtatott hitelek)......a szocik 5,5% átlagkamaton finanszirozták!
  Ezt nem fizetitek vissza!
  8-10% közötti kamatra dollár kötvényből refinanszirozzátok!!!
  Azaz növelitek az adósságot!
  Ja....és ha olyan nagy szarba voltunk, akkor miért kellett kidobni 500 milliárdot az egy kulcsos adó miatt eredmény nélkül!
  Ugyanis csak neked tudják bemesélni, hogy csökkent volna a fogyasztás ha nem vezetik be!
  Ha értenéd is, amit olvasol, az azt jelenti, maga a bázis nem változott, azaz a GDP növekedett, 500 milliárddal több került a zemberek gazdagabb részénél, mégis stagnált a belső fogyasztás!!!!
  Mitől esett volna vissza ......ha nincs egy kulcsos adó!!!!
  Persze ez nálatok már bonyolult összefüggés!
  Mint ahogy az is, hogy a Bajnai szerintetek 7%-os hiánnyal adta volna át a költségvetést!!!
  drágaságom!
  Miközben IMF -EU negyedéves ellenőrzés alatt álltunk, ezt soha nem lett számokkal alátámasztva!
  Ezt bizonyítja az országkockázati CDS felár, mely akkor 265 ft euro mellett 175 bázis volt!
  Majd jött Viktor többször bedöntött forintja és azonnal növekvő CDS felára, mely az öszig 300 bázis, azaz Bajnaiék duplája.....azóta is 500-710 bázis közti sávja, 285-324 ft közti euro árfolyam!
  ez termelte meg az év végére a 7%-ot!!!!
  Ezt próbáljátok minden féle adóval 3% alatt tartani, miközben a szociktól strukturális hiányt 4% on vettetek át, a magánpénztár és különadók nélkül 2011-re 1700 milliárdos ,azaz közel 7%-os hiányt értetek el, egy lefagyó gazdasággal, növekvő inflációval, beruházások visszaesésével.......ami a legfontosabb, minden ellátó rendszert ész nélkül szétvertetek és semmiről nem tudjuk, hogy fog működni!!!!
  Sem hatástanulmány, sem háttér számítások!!!!
  Ötletelés magas fokon, kontár, barbár dilettantizmus!!!!!!”
 • 31. Jandex 2012. május 12. 15:40
  „25. denisz88 2012.05.12. 10:54
  "Közel állunk ahhoz, hogy jövőre egy, ma senki által nem elgondolt, és elképzelhető növekedési ütemet érjünk el - mondta a miniszter."
  te elolvastad ezt a mondatot?:))) / ne szedjél tudatmódosító szereket!!! /”
 • 30. himbi 2012. május 12. 13:45
  „"három- és többgyerekes családok reálkeresete tavaly 19 százalékkal nőtt"

  Viszont ha ez így is van akkor mindezt az emelést elviszi a telefon és csekk adó illetve a plusz 2%-al magasabb ÁFA a 455 Ft-os (most 435) benzin ár, ) és az egyéb közüzemi díjak emelkedése.”
49 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Demokratikus Koalíció: az ügyészség ne falazzon a Gyurcsányt besározóknak

A Demokratikus Koalíció felszólítja az ügyészséget, ne falazzon tovább azoknak, akik a párt elnökét,… Tovább olvasom