Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Martonyi János szaúdi befektetőket vár Magyarországra

A magyar-szaúdi kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok erősödésére, a magyarországi szaúdi befektetések növekedésére számít a magyar külügyminiszter, aki a két ország kapcsolatait szabályozó kormányközi megállapodást, úgynevezett együttműködési keretegyezményt írt alá kedden Budapesten a szaúdi külügyi államminiszterrel.

Martonyi János az aláírási ceremónia után vendégével, Nizar bin Obeid Madanival közösen tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a megállapodás új lendületet ad a magyar-szaúdi kapcsolatok fejlődésének, és Budapest arra számít, hogy a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok lényegesen erősödni fognak.

"Különösen várjuk a szaúdi befektetéseket" - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy azok egyebek mellett az egészségügy és az idegenforgalom terén kívánatosak.

A magyar külügyminiszter a két ország közötti együttműködés fontos területeként említette az oktatást; elmondta, hogy a világ különböző országaiban mintegy 70 ezer szaúdi diák tanul, közülük kétszázan Magyarországon folytatnak tanulmányokat.

Martonyi János hangsúlyozta: Magyarország nagyra értékeli Szaúd-Arábia jelenlegi tevékenységét a különböző kultúrák, civilizációk és vallások közötti párbeszéd területén.

A magyar külügyminiszter arról is beszélt: Magyarország a 2011 első felében rá eső soros EU-elnökséget szeretné felhasználni az Európai Unió és Szaúd-Arábia, illetve szélesebb értelemben az Arab-öböl, valamint az Öbölmenti Együttműködési Tanács közötti kapcsolatok erősítésére.

Nizar bin Obeid Madani, a Szaúd-Arábiai Királyság külügyi államminisztere - ez tulajdonképpen a külügyminiszter-helyettesi szintnek felel meg - kijelentette: "nagy fontosságot tulajdonítunk a Magyarországhoz fűződő kapcsolatainknak, mivel meggyőződésünk, hogy ez a Nyugat- és Kelet-Európa között hídként, csomópontként működő ország nagyon pozitív, konstruktív szerepet játszik az európai ügyekben". Hozzátette, ez a szerep remélhetőleg erősödni fog a soros magyar EU-elnökség idején és a későbbiekben.

A szaúdi diplomata elmondta, hogy az aláírt keretmegállapodás alapján lehetővé válik különféle területeken konkrét együttműködési szerződések megkötése. A tárgyalásokat hasznosnak nevezte; reménye szerint a két ország között erősödni fognak a kapcsolatok a kereskedelem, a gazdaság, a turizmus és a kultúra területén.

Az arab ország külügyi államminisztere az MTI-nek arra a kérdésére, hogy létezik-e terrorizmusellenes biztonsági együttműködés a két ország között, kifejtette: az egész világot fenyegető közös veszélyről van szó, és Rijád kész tárgyalásokat folytatni magyar barátaival ezen a fontos területen, hogy a felek kicserélhessék tapasztalataikat a terrorizmus elleni küzdelemmel kapcsolatban.

Magyarország és a Szaúd-Arábiai Királyság 1995-ben létesített egymással diplomáciai kapcsolatot, a magyar nagykövetség 1996-ban kezdte meg működését az ország fővárosában, Rijádban.

Az azt követő évtizedben a magyar-szaúdi kereskedelmi kapcsolatok dinamikusan bővültek, amelyeket a magyar export dominanciája jellemzett. A gazdasági minisztérium 2006-os közlése szerint a legfontosabb magyar kiviteli cikk a mobiltelefon, a hengerelt acél, valamint a sajt és a túró volt; szaúdi befektetők Magyarországra addig csak nyugat-európai közvetítőkön keresztül hoztak tőkét 20-25 millió dollár értékben.

Olvasóink írták

 • 8. SC 2010. október 07. 23:56
  „És a szaudi befektetők jöjjenek csak,kell egy kis ellensúly. .-)”
 • 7. SC 2010. október 07. 23:54
  „öreg, <moderálva> az arabok nálatok csinálják a fesztivált,nem itt...
  Nekünk nincs félnivalónk,te ezt nem mondhatod el.
  Nem fog itt semmi felrobbanni,ne akard belénk magyarázni a gyereket...”
 • 6. meir 2010. október 07. 23:15
  „..
  azt se feledd,hogy Ussama Bin-Laden is Szaud-i szarmazasu!!
  ki fogja garantalni nektek hogy nem mennenek oda azok is?-onnet ugye a Nyugateuropai ellensegeik kozelebb......!
  Peldaul,a mar ott letelepedett -(befogadott)- Afganok kozt,ki tudja ma 100%-osan garantalni nektek hogy egyetlen Talib sincsen??!!
  Ne feledd!!!
  a Talibok megfenyegettek az orszagotokat,merenyletekkel!!
  <moderálva..> De-ha ez-az felrobban?
  kihez fognak obegatni vajjon!!??”
 • 5. HR_XAR 2010. október 07. 08:00
  „Nem baj, majd a hülye ember zsidózás helyett arabozni fog. Maximum több román meg szerb jön át, és jobban kelet fele centralizálódik a háttérhatalom.”
 • 4. SC 2010. október 06. 20:51
  „3. hozzászólás meir
  Öreg,azt ugye nem gondolod,hogy az arab multi ha idejönne,hozná az arab eladóit...
  A Tescóban sem angolok dolgoznak... :-)”
 • 3. meir 2010. október 06. 13:36
  „2-eske!!
  majd ugy egy-ket ev mulva visszakerdezek rad,ez ugyben!!
  mert az Arab vendegmunkasok, 1/4-ed annyiert is dolgoznak az Arab uzemekben mint ti magyarok tennetek!!
  az Arab multi se hulye hogy dragabb munkaerot alkalazzon!!”
 • 2. SC 2010. október 05. 20:34
  „Mi van öreg,neked semmi sem tetszik? :-)))”
 • 1. meir 2010. október 05. 19:52
  „Nu??
  -es a Szaud-i Multik vajon mennyi ideig nem fognak zavarni,senkit??
  attol hogy Moszlimok meg............!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a Samsung gyárának építése Tatabányán

A tereprendezéssel megkezdődött a Tatabányai Ipari Parkban a Samsung gyár építése - tájékoztatta a… Tovább olvasom