Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Marionett Hamlet - Bábszínház felnőtteknek

Sarkadi Bence marionettművész előadásában vasárnap este a SÍN Kulturális Központban láthatják a nézők a Re:Hamlet című darabot.

A művész kivételes feladatra vállalkozik, bábjaival Shakespeare Hamletjét mutatja be a közönségnek. Az előadás feltevése és egyben végkövetkeztetése, hogy Shakespeare művészete jócskán túlmutat a szavak szintjén, a bábszínház pedig képes újraértelmezni és felerősíteni a drámai tartalmat - olvasható a produkció ismertetőjében.

Mint írják, Sarkadi Bence marionettművész és Szigeti Balázs rendező a látszat ellenére nem bánnak tiszteletlenül a világirodalom leghíresebb drámájával. Nem is tehetnék, hiszen mindketten Shakespeare-rel foglalkozó doktorjelöltek az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, nemcsak ismerik, hanem tanítják is Shakespeare drámáit. Éppen a mű iránti tisztelet és annak mélyreható ismerete az, amely megadja az alapot egy ilyen rendhagyó adaptáció létrehozására - mutatnak rá az előadás ismertetőjében.

A Hamlet Shakespeare leghosszabb drámája, és mint ilyen, első látásra nem kifejezetten bábszínházi anyag - írják, hozzátéve, hogy a bábszínház, különösen pedig a marionett műfaja nem bír el hosszú drámai szövegeket, de kevés olyan médium van, amely alkalmasabb lenne a verbális költészet képekre és szimbólumokra való lefordítására. A művész előző, Figura ex machina című, szintén egyszemélyes produkciójában faragott marionettekkel előadott történetek kapcsolódnak laza füzérré.

Az előadás bejárta a világot Görögországtól Ausztráliáig, Belgiumtól Spanyolországig, Kolumbiától Kanadáig. Sarkadi Bence a Budapest Bábszínház Bábszínészképző Stúdiójában tanult. Dolgozott és játszott a világ számos pontján, munkáját számos díjjal elismerték. "Saját készítésű bábjaival, megkapó játékával és egyedi ötleteivel új értelmezést nyer az általa képviselt műfaj" - írják a produkció támogatója, az Aulea Alapítvány MTI-hez eljuttatott ismertetőjében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: az MSZP 2014-re készül

A szocialista párt 2014-re a választók számára vonzó alternatíva lesz - mondta Mesterházy Attila, az… Tovább olvasom