Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Már nyáron is működik a Mikulásgyár

Idén már nyáron is dolgozni fog a Mikulásgyár. Júniusban elsősorban tartós élelmiszert, ruhaneműt gyűjtenek azok számára, akik a tavalyi nagy árvizekhez hasonló katasztrófák fenyegetnek.


Az ország legnagyobb karitatív szervezete azokra az előrejelzésekre hivatkozva kezdi el a nyári munkát, amelyek szerint „az elmúlt hónapok csapadékos időjárása azt jelentheti, hogy ismét árvízre és belvízre kell számítani." Ugyanakkor a Facebook is aktivitásra készteti a Mikulásgyárat. Az interneten terjedő levél szerint: : sokan nem tudják, de Budapesten működik egy óvoda, melybe hajléktalan gyermekek is járnak. Itt a kicsik minden nap tiszta ruhát és élelmet kapnak, és fürdetik is őket. Az óvodának, a gyermekeknek nagy szüksége lenne 98-146-os méretű ruhákra és 24-35-ös cipőkre. Ilyen felajánlásokat is vár a Várpalotán működő Mikulásgyár.

Az Önkéntesség éve jó alkalom arra, hogy ne csak télen működjön a Mikulásgyár. A szervezet közleménye szerint az adománygyűjtésre azért van nyáron is szükség, mert szociológiai vizsgálatok szerint Magyarországon a népesség 12-13 százaléka, és a gyermekek mintegy ötöde számít szegénynek. A felmérések szerint 20-25 ezren rendszeresen éheznek, és 380 ezerre tehető az alultáplált, elégtelenül étkező gyermekek száma.

A nyári Mikulásgyár elsőként a Pannónia Fesztiválon lesz jelen (www.pannoniafesztival.hu). A június 9. és 13. között zajló eseményen elsősorban a fiatalabb generációhoz tartozókat szeretnék rávenni arra, hogy vegyék ők is komolyan az önkéntes munka fontosságát. Mint azt Zsolna Endre, a Mikulásgyár főszervezője elmondta: "az önkéntesség az EU egyik alapelve, hozzájárul a demokrácia fejlődéséhez, mindemellett az önkéntes tevékenységek fejlesztik a szociális készségeket és kompetenciákat, segítik a társadalmi szolidaritást. Ha valaki azt szeretné, hogy a fiatalok is komolyan vegyék ezeket az értékeket, akkor olyan helyen kell példát mutatnunk, ahol ők is nagyszámban jelen vannak. Nyáron pedig erre legjobb helyszín egy komoly hagyományokkal rendelkező fesztivál."

A várpalotai rendezvényre százezer embert várnak, akiket a Mikulásgyár aktivistái arra próbálnak majd rávenni, hogy hagyják a helyszínen egy-egy ruhadarabjukat, amelyeket tisztítás után a rászorulóknak osztanak szét. Zsolnai szerint a ruhákra már idén nyáron szükség lehet, nem kell azokat télig tárolniuk. Már nyáron, az árvizek megjelenésének idején szükség lehet a segítségre. "Csak tavaly a nyári árvíz a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyék alkotta Észak-magyarországi régió 610 településének mintegy harmadát érintette." Zsolnai kiemelte azt is, 2011. márciusában több kormányzati-szakértői nyilatkozat is megjelent arról, hogy az elmúlt hónapok csapadékos időjárása azt jelentheti, ismét árvízre és belvízre kell számítani, ennek megelőzésére készül a kormány gátak és záportározók építésével, a töltések megerősítésével. Mindezekre a költségvetésből 7,3 milliárd forintot fordítanak. Zsolnai szerint, az ilyen vészhelyzetekre az önkénteseket szervező, adományokat gyűjtő szervezeteknek is előre kell készülniük.

Mindezekhez Zsolnai hozzátette: Örülünk annak, ha fesztiválra pici gyerekeknek hoz ruhát valaki, ezeket a Fecebookon terjedő levél alapján, a hajléktalan gyerekeket is befogadó óvodának juttatják majd el. Mint ismert: a Fecebookon terjed az a levél, amely szerint: sokan nem tudják, de Budapesten működik egy óvoda, melybe hajléktalan gyermekek is járnak. Itt a kicsik minden nap tiszta ruhát és élelmet kapnak, és fürdetik is őket. Az óvodának, a gyermekeknek nagy szüksége lenne 98-146-os méretű ruhákra és 24-35-ös cipőkre, mondta el Szabóné Förhétz Krisztina óvodavezető. Az ovi 2004-ben szükségből nyílt, hiszen a szabályok szerint az óvodákba csak olyan gyermek vehető fel, akinek lakcíme, tartózkodási helye van. A szakemberek szerint a fedél nélküli gyermekek száma Magyarországon közel ezer fő, ők lakásnak nem minősülő helyiségekben, például pincékben húzzák meg magukat. A pesti hajléktalanóvodába egész Budapestről viszik a gyerekeket. Az ovi reggel hétkor nyit, a gyerekeket először megfürdetik, aztán tiszta ruhába öltöztetik, és enni kapnak, mert nagy részük délután négytől másnap reggelig nem eszik. Nincs mit. Az óvodavezető szerint az ő kis óvodásainak az a legnagyobb örömük, ha van mit enni. Minden ételt megmutatnak nekik, ha lereszelnek egy káposztát, azt is, mert volt olyan kicsi például, aki úgy érkezett hozzájuk, hogy kizárólag a krumplit ismerte. Tartós élelmiszernek és játékoknak is örülnének az óvodában. Aki tud ruhákat és cipőket küldeni, az alábbi címre juttassa el: Wesley János óvoda 1086 Budapest, Dankó u. 11. " -olvasható a levélben.

Röviden a Mikulásgyárról

Az idei tél volt a hatodik alkalom, hogy a Mikulásgyár decemberben megnyitotta kapuit az 56-osok tere mellett. A Vöröskereszt és a Magyar Posta segítségével 161 ezer ember - jobbára gyermek - ünnepét tette szebbé. Tartós élelmiszer, tisztító-és tisztálkodási szer, ruha és játék csomagokat osztottak szét az arra rászorultak körében. A Mikulásgyárba érkezett adományok értéke meghaladta a félmilliárd forintot. Pénzadományokat tavaly és az idén sem gyűjt a szervezet, Ugyanakkor Magyarország legnagyobb jótékonysági akciójának szervezői idén először nyáron is várják azokat az önkénteseket, akik szeretnének dolgozni a Mikulásgyárban
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BM: egyelőre nincs megállapodás az életpályamodellről

A keddre összehívott rendkívüli ülésen sem sikerült megállapodnia a rendvédelmi szakszervezeteknek a… Tovább olvasom