Kisalföld logö

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Május 1. - Változnak a gyorshajtási bírságok

Lakott területen belül - 50-es táblánál - akkor jár a legmagasabb, 300 ezer forintos bírság, ha az autós legalább 125-tel hajtott.

A Magyar Közlönyben már kihirdetett táblázat szerint ez azt jelenti, hogyha valaki egy 50-es táblánál 75-tel megy, akkor 30 ezer forintos bírságra számíthat, míg ha 125-tel, akkor a legmagasabb 300 ezer forintos büntetéssel számolhat. A sztrádán, 130-as tábla mellett pedig akkor szabják ki a legnagyobb büntetést, hogyha valaki 240-nel száguld.

Más is változik ugyanakkor péntektől. Ezután ugyanis a törvény szerint nem lehet majd méltányossági kérelem útján az objektív felelősség alá tartozó bírságokat elengedni. Tavaly a 400 ezer ügyből minden tízedik megbüntetett pedig éppen méltányosság alapján szerette volna, ha nem kell fizetnie. Jövő januártól is lesznek még változások. Míg jelenleg 7 regionális szervezet foglalkozik az objektív felelősség alá tartozó ügyekkel, addig a következő évtől egy helyen intézik majd ezeket.

Jelenleg is zajlik új sebességmérők beszerzése. A rendőrség tervei szerint még az idén 50 mobil és minimum 200 telepített berendezés méri majd az autósokat. A következő évben is folytatódnak a vásárlások, így három évben belül országszerte 700 új sebességmérő eszköz lesz majd az utakon. Ez viszont csak a rendőrségi berendezésekre vonatkozik.

Lehetőség van ugyanis már arra, hogy az önkormányzatok az általuk fenntartott utakon is mérjék az autósokat, miután a rendőrséggel együttműködési megállapodást kötöttek. Úgy tudni, a fővárosban például félszáz eszköz beszerzését tervezik.

Drágul a négynapos autópálya-matrica

A nyári turisztikai időszak kezdetével, május elsejétől 1170 forintról 1530 forintra emelkedik a négynapos autópálya-matricák ára. Egészen szeptember végéig kell ezekért többet fizetni, azután ismét csökkentik az e-matricák vételárát - derül ki az Állami Autópálya Kezelő Zrt. közleményéből.Az emelésre azért van szükség, mert ebben az időszakban lényegesen több autós használja a sztrádákat, mint az év többi részében, így nagyobb a fenntartás költsége is. A szezonális díjemelésből adódó többletbevétel jó részét ez emészti fel, illetve így kompenzálják az olcsóbb időszak kiesését. Drágul a motorosok e-matricája is, ők az egynapos jegyet a januárban érvénybe lépett 585 forint helyett, 765 forintért vehetik meg. Fontos tudni, hogy aki személyesen vásárolja meg az e-matricát, az az aláírt blokkot kell, hogy megőrízze, míg aki sms-ben veszi, az ezért kapott válaszüzenettel tudja annak érvényességét bizonyítani.

Olvasóink írták

 • 6. Domestic 2009. május 01. 19:32
  „"köszönjük Emese..."
  megyek megnézem a TV-t... nehogy valami értelmes dolog még eszembe jusson!
  Van főzőreality-nk az éhező nyugdíjasoknak,
  van Mónikashow a fogorvosaink ajánlásával,
  van TV Ügyvédje, ha kíváncsi lennél a hivatalaink hozzáállására, vagy a törvényeink alkalmazására,
  van Győzike is ha még lenne egyetlen közöttünk, aki nem utálta még meg őket (pl: ha most jött a holdról kiküldetésből)
  ja és a "Hal a tortán" az a csúcs: ha még nem gondolnád úgy, hogy itt az idő, hogy a baltát a készülékbe állítsd!
  Ne mondja senki, hogy nem gondol ránk sem, az államhatalom!”
 • 5. pancser 2009. május 01. 16:27
  „Statisztikai tény, hogy a szigorítás óta sem csökken a gyorshajtók száma! Az 1.-el értek egyet, ki kellene szúrni azokat akiknek mindegy. Most például az ablakom alatt húzott el egy kopasz(sisak nélkül) kvaddal vagy 120-al, fülsüketítő dübörgéssel. Ez még hagyján, egy négy öt éves gyereket ültetett maga elé, vszleg a fiát. Ha elüt egy gyalogost, vagy egy biciklist és lesz akár halál, akkor tele lesznek a hozzászólások, sírós meg gügyögős kommentekkel. De ki merne neki szólni? Rendőr sehol, ha meg vannak, alig feltűnően autókáznak a mellesleg 30-as övezetté nyilvánított lakóparkban. Kvados, fiát és magát, meg másokat életveszélynek kitevő kopaszunk szerintetek mit érdemelne?”
 • 4. No-Name 2009. május 01. 16:05
  „kösz”
 • 3. Gabesz01 2009. május 01. 14:58
  „ez a tűrés csak akkor érvényes ha nem állítanak meg, vagyis az objektív felelősségnél. ha megállít a trafipaxos akkor simán megbüntethet.”
 • 2. No-Name 2009. május 01. 14:35
  „Sehol nem írnak az 1-14 km/h feletti túllépéssel . ezzel tulajdonképpen 14 km/h-val felemelték a sebességhatárokat?”
 • 1. Lobbo71 2009. május 01. 14:08
  „A tizedik rövid i.
  Amúgy meg helyes lenne ez a sok mérés, ha a sebességkorlátozások megfelelően lennének kirakva és a rendőrök mással is foglalkoznának, nem csak a kocsijukban üldögélnének. Egy agresszíven szlalomozó, mások előtt fékezgető barmot traffipax-szal nem lehet elkapni, csak ha megerőltetik magukat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felgyújtotta a konkurencia boltját

Felgyújtott egy orosházi üzletet az a 36 éves szegedi férfi, akit a gyújtogatás után néhány órával hétfőn már őrizetbe is vettek. A gyújtogató "csupán" figyelmeztetésnek szánta a tüzet, de az egész épület leégett, százmilliós a kár. Tovább olvasom