Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Magyarországig kalandozott a társat kereső lengyel barnamedve

Iwo határokon és egy autópályán is átkelt azért, hogy társat találjon magának. Mintegy 380 kilométert tett meg útja során, úgy, hogy közben minden útjába eső veszélyt okosan elkerült.
Tudósok követték nyomon azt az egészen Magyarországig kalandozó lengyel barnamedvét, amely határokon és egy autópályán is átkelt azért, hogy társat találjon magának.

Az Iwo névre keresztelt, jeladóval tavaly ellátott ötéves hím barnamedve (Ursus arctos) a Tátrából indulva összesen mintegy 380 kilométert tett meg útja során, úgy, hogy közben minden útjába eső veszélyt okosan elkerült - mondta el Nuria Selva, a lengyel tudományos akadémia kutatója.

A Szlovákián keresztül Magyarországra is eljutó Iwo mindvégig elkerülte a falvakat, és a szántóföldeken is csak éjszakánként vágott át, így tartva távol magát az emberektől. A medve Szlovákiában átkelt egy autópályán, valamint átúszta az Ondara folyót is.

A medve nyolc napja volt úton, amikor május 3-án az Aggteleki Nemzeti Park területén, Rudabánya térségében először észlelték. Iwo nagyjából egy hetet töltött Magyarországon, majd visszaindult a Lengyelország délkeleti sarkában fekvő Besszádok hegyei közé, amely ma is a barnamedvék természetes élőhelyének számít.

Nuria Selva szerint azt nem igazán lehet tudni, hogy útközben sikerült-e a medvének társra lelnie.

Ismét barna medve lépte át az országhatárt az Aggteleki Nemzeti Park területénél!2015 május 03-án egy Lengyelorszá...

Posted by Aggteleki Nemzeti Park on 2015. május 4.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trócsányi László visszautasította a rasszizmus vádját

Az igazságügyi miniszter felháborítónak nevezte az egyes ellenzéki pártok vádaskodását. Leszögezte:… Tovább olvasom