Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Magyarország újabb 1 milliárd euró értékben tervez eurókötvényt kibocsátani

Magyarország újabb 1 milliárd euró értékben tervez eurókötvényt kibocsátani 2010 első félévében, megfontolás kérdése lehet, hogy a kötvényt dollárban jegyezzék - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter pénteken Londonban.
Oszkó Péter újságíróknak elmondta: 2010 első felében az idén nyári 1 milliárd euróhoz hasonló nagyságú kötvény kibocsátását tervezi Magyarország. A kibocsátás esetleg dollárban is történhet.

A pénzügyminiszter rámutatott, a jövőre devizában piacra kerülő magyar kötvények célja a lejáró devizaadósság kiváltása. Magyarország nem tervez olyan kötvénykiadást, ami növelné az ország devizaadósságát - hangsúlyozta.

Oszkó Péter azt mondta továbbá, hogy Magyarország nem tervez jenben, vagy svájci frankban történő kötvénykibocsátást.

A pénzügyminiszter kedden azt mondta a Dow Jones hírügynökségnek, hogy nem látja szükségét újabb külföldi kötvénykibocsátásnak az idén.
Oszkó Péter egyelőre még korainak nevezte az ERM-2 árfolyamrendszerbe, az eurózóna "előszobájába" történő belépésről beszélni. Szavai szerint erről "először el kell gondolkodni, tárgyalni és megállapodni, és csak utána nyilvánosságra hozni".

Magyarországnak jelenleg nincs hivatalos eurózóna-csatlakozási dátuma.
A pénzügyminiszter a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjának vezetőjével szeptember elején jelentette be: szakértői szinten megállapodtak arról, hogy hat hónappal, 2010. október 5-ig meghosszabbítják a lehívható készenléti hitel lejáratát, tekintettel a jövő tavaszi választásokra és az új kormány hivatalba lépésére.

Oszkó Péter pénteken úgy nyilatkozott, hogy szeptember végéig megszülethet a végleges döntés.

Magyarország eddig az IMF-EU 20 milliárd eurós hitelkeretéből több mint 14,15 milliárdot vett fel. Az EU és a Világbank által biztosított összegből még 1-1 milliárd euró költhető el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A forint minimálisan erősödött az euróval szemben

A forint minimálisan erősödött az euróval szemben, amelyet 271 forint alatt jegyeztek péntek este a… Tovább olvasom