Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Magyarország afganisztáni katonai szerepvállalása

Hazahozták vasárnap Kecskemétre a hétfőn Afganisztánban orvtámadásban meghalt katonanő, Pappné Ábrahám Judit hamvait.
Magyarország 2004-ben csatlakozott a NATO afganisztáni missziójához; a honvédség 2006 októberében vette át egy Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) vezetését Baglán tartományban. A magyar kormány Afganisztán-politikája a történtek után változatlan, a Jobbik azonban csapatkivonást követel.

A Magyar Honvédség 2006 októberében vette át egy PRT vezetését az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A mintegy 240 fős alakulat Puli-Humri központban állomásozik. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is. A PRT katonai (békefenntartás, járőrözés, őrzés-védelem, konvojkísérés) és polgári feladatokat egyaránt ellát.

A honvédség eddig három katonát veszített az afganisztáni műveletekben. Az első áldozat, Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester 2008. június 10-én vesztette életét egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben. Néhány héttel később, 2008. július 12-én ugyancsak tűzszerész feladatai végrehajtása közben egy robbanás következtében vesztette életét Nemes Krisztián a Kunduz városba vezető úton.

A harmadik áldozat, Pappné Ábrahám Judit hétfőn halt meg, amikor támadás érte a magyar konvojt, amely éppen Puli-Humriból, a magyar bázisról Mazari Sarifba tartott, ahonnan a katonák már hazatértek volna Magyarországra, mert lejárt a mandátumuk. A konvoj mellett egy úgynevezett improvizált robbanószerkezetet robbantottak fel, majd három irányból kézifegyverekkel tűz alá vették a katonákat. A konvoj negyedik autója, amelyben a meghalt katonanő és három sérült társa is utazott, ekkor kapott telitalálatot egy páncéltörő rakétavetőből.

Hende Csaba honvédelmi miniszter, miután rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be a közép-ázsiai országban hétfőn megtámadott magyar konvojról és a támadás halálos áldozatáról, kijelentette: a kormány Afganisztán-politikája változatlan. A parlamenti pártok között azonban - a korábbiaktól eltérően - nincs konszenzus Magyarország afganisztáni szerepvállalásával kapcsolatban, a Jobbik ugyanis az azonnali csapatkivonást szorgalmazza.

A katonanő halálának híre után kiadott közleményében az MSZP azt írta, továbbra is támogatja, hogy a jóváhagyott és előirányzott forrásokat a kormány mielőbb bocsássa a Honvédelmi Minisztérium rendelkezésére, hogy a legkisebbre szűkíthessék a hasonló esetek előfordulási esélyét.

Az LMP annak a meggyőződésének adott hangot, hogy "a változó politikai és biztonsági körülmények" miatt a lehető legszélesebb nemzeti egyetértést kell kialakítani Magyarország afganisztáni szerepvállalásának kereteiről.

A Jobbik ugyanakkor már hétfőn jelezte, csapatkivonást javasol az újabb tragédiák elkerülése érdekében, szombaton pedig a párt frakcióvezető-helyettese bejelentette, országgyűlési határozati javaslatot nyújtanak be, amelyben a magyar katonák Afganisztánból történő azonnali kivonását kérik a kormánytól. Gyöngyösi Márton szerint Magyarországnak semmilyen érdeke sem fűződik az afganisztáni háborúhoz, főleg úgy nem, hogy a Bajnai-kormány a gazdasági válság ellenére 15 milliárd forintos felajánlást tett a misszió megbízatásának meghosszabbítására, illetve létszámának megnövelésére.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete bátornak és elkötelezettnek nevezte az Afganisztánban szolgáló magyar katonákat. Eleni Tsakopoulos Kounalakis a magyar katonanő halálával kapcsolatban úgy fogalmazott, bár az Egyesült Államok vesztesége számottevőbb, ez semmivel sem csökkenti a tragédia nagyságát. "Minden veszteség fájdalmas" - tette hozzá.

Arra a sajtóértesülésre, amely szerint a hétfői baleset kapcsán a humán felderítést erősítenék a külföldi missziókban, Benkő Tibor altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium vezérkari főnöke szerdán az MTI-nek elmondta: a felderítés erősítése mind humán erőforrásokkal, mind technikai eszközökkel mindig is napirenden volt, a mostani tragédiának ehhez nincs köze.

Wagner Péter, a Külügyi Intézet munkatársa az MTI-nek azt mondta, az afganisztáni helyzet ismeretében várható volt egy olyan támadás, amely magyar katona életét is követelheti a közép-ázsiai országban. A szakértő ezzel arra utalt, hogy a biztonsági helyzet egész Afganisztánban lényegesen romlott, így abban az északi régióban is, ahol a magyar tartományi újjáépítési csoport tevékenykedik. A harcok Baglánban mindennapossá váltak, a támadások pedig folyamatosak a külföldi és a helyi erők ellen.

Hasonlóan nyilatkozott az MTI-nek júniusban Hende Csaba, amikor arról beszélt, hogy egyre romló biztonsági helyzetben dolgoznak a magyar katonák Afganisztánban.

A magyar szerepvállalás része, hogy ugyancsak Baglán tartományban, az Ohiói Nemzeti Gárdával együttműködve, egy magyar vezetésű Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) segíti két, az afgán nemzeti hadsereg ottani alakulatának műveleti felkészítését. Az amerikai-magyar OMLT-be nem frontvonalban szolgáló katonák, hanem kiképző feladatokat ellátó rendfenntartók, rendőrök, katonák tartoznak. Hatvanfős kiképző csapatról van szó, amelynek a felét a magyarok teszik ki.

Ezenkívül 50 törzstiszt is dolgozik Afganisztánban, egy úgynevezett Különleges Műveleti Csoport keretében pedig 16 magyar katona szolgál amerikai parancsnokság alatt. Ez a Magyar Honvédség legkülönlegesebb missziója, felderítési és egyéb műveletekben vesznek részt a katonák.

Magyarország afganisztáni missziója fenntartásának költségei meghaladják a tízmilliárd forintot.

Olvasóink írták

  • 2. knifemaster 2010. augusztus 29. 20:34
    „1. hozzászólás janika 2010.08.29. 18:26
    akkor ki fogja felügyelni a mákgubó ültetvényeiket?”
  • 1. janika 2010. augusztus 29. 18:26
    „A háborút indító országok vezéreinek nem drága a katonái élete! Haláluk után kikiáltják "Hősnek" és utána elföldelik. Reméljük, hogy a magyar illetékesek nem vesznek tovább rész ebben az öngyilkos játszmában. Köztudott, hogy, aki az öngyilkos jelöltet hozzá segíti a tettéhet az is bűnös! E háborús övezetbe csak is az öngyilkos jelöltek mennek önként!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországról Romániába akart szökni - eljárás indult ellene

Hőkamera segítségével buktattak le egy román férfit, aki a zöldhatáron próbált meg Romániába távozni… Tovább olvasom