Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Magyarország a bűnbakok között

A nyugat-európai országok szoros gazdasági kapcsolatai a feltörekvő piacokkal korábban áldásnak számítottak. Mostanra azonban, úgy tűnik, ez lett a legnagyobb átok a fejlett Európa számára.
Az euróövezet országai számára a mostani gazdasági válság kirobbanását követően az Egyesült Államokkal szemben egy ideig helyzeti előnyt jelentett a feltörekvő piacokkal, különösen a közép-kelet-európai országokkal és a Baltikummal ápolt élénk gazdasági kapcsolat. Most, hogy a pénzpiaci válság az öreg kontinensen is tagadhatatlanul érezteti hatását ez a kereskedelmi szövetség egyre zavaróbb púppá kezd válni a Nyugat hátán. Az eurórégió exportjainak mintegy harmadát befogadó kelet-európai országok gazdaságainak és bankrendszerének megingása, valamint devizáik hirtelen leértékelődése egyre inkább a nem kívánt rokon szerepében tünteti fel a térség országait, miközben az olaj árfolyamának július óta tapasztalt nagyarányú csökkenése a közel-keleti keresletet is visszafogja - írja a Bloomberg.

Míg a Citigroup gazdaságelemzői újabb kamatvágásokra és recesszióra számítanak az eurózónában, addig a nyugat-európai cégek vezetői arra figyelmeztetnek, hogy a feltörekvő piaci kereslet jelentősen visszaeshet a közeljövőben, ahogy a hitelpiaci válság továbbterjedése miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik a gazdaságokra Kínától Argentínáig. Az eurórégiót a jelenleginél is nagyobb veszély fenyegeti - vélekedett a Fotis közgazdásza -, hiszen egészen idáig élt a remény, hogy a feltörekvő piacokon tapasztalt keresletnövekedés ellensúlyozhatja a hazai kiesést, ám most, hogy a válság villámként sújtotta a feltörekvőket, az európai növekedési remények is elszálltak.

A Citigroup szerint a Nyugat-Európát fenyegető veszélyt jól jelzik azok a számadatok, amelyek megmutatják, mennyit keresett a régió a feltörekvő piacok, különösen Közép-Kelet-Európa egészen mostanáig tartó gazdasági felívelésén. A feltörekvő piacokra irányuló export a teljes eurórégió GDP-jének 6 százalékát adta 2006-ban, míg GDP-arányosan a keletre irányuló eurózónás export még mindössze 4,5 százalékos volt 2000-ben. Az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott feltörekvő piaci országok az eurózóna termékei iránti külföldi kereslet 15,3 százalékát adták tavaly - mindössze 7 év alatt harmadával növelve a régiós keresletet az ECB adatai szerint.

Az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet október elején még azzal nyugtatta az eurórégiót, hogy a feltörekvő piacokon tapasztalt növekedési tendenciák mankót nyújthatnak a recesszióba süllyedő nyugati országok számára, és biztosíthatják a fokozatos felépülés lehetőségét. Egy nappal azt megelőzően, hogy az IMF bejelentette, 25 milliárd dollár értékű hitelkeretet tesz elérhetővé Magyarország számára az ECB elnöke már felülírta korábbi álláspontját, és további kamatcsökkentéseket helyezett kilátásba.

A korábban jelentős profittal kecsegtető feltörekvő piaci eszközök most tüzes vasakként égetik a befektetők zsebeit, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy - akár jelentős veszteségek árán is - zárják a pozícióikat. A régió helyzetét az is megnehezíti, hogy sok befektető úgy véli, a feltörekvő országok bankjainak jelentős tőkehiánnyal kell majd megküzdeniük a közeljövőben, így már jó előre elzárják a hitelcsapokat. A befektetői pánikot jól jelzi, hogy az MSCI feltörekvő piaci index a hét elején négyéves mélypontjára esett vissza.

A korábban a régióban is szokatlan nyitottságáért dicsért magyar gazdaságot most az ukrán, a fehérorosz és a pakisztáni gazdaságokkal emlegetik egy lapon azt követően, hogy Magyarország is az IMF segítségét kérte devizatartalékai jelentős apadása, és a forint elleni spekulatív támadásokat követően. Az EU kedden jelentette be, hogy Brüsszel is készíti már a saját segélycsomagját Magyarország számára.

A nyugati országok azonban minél gyorsabban szeretnének szabadulni a feltörekvő országok instabil helyzete miatt a nyakukba zúduló tehertől. Gordon Brown brit kormányfő a napokban jelezte: az IMF tartékai lassan kimerülnek, azok feltöltése pedig a jobb helyzetben lévő feltörekvő piaci országok, úgy mint Kína és a Perzsa-öböl menti olajhatalmak feladata volna. Brown szerint a Nemzetközi Valutaalap rendelkezésére álló 250 milliárd dollár akár kevés is lehet a problémák megoldására, az alap büdzséjét pedig azoknak az országoknak kellene kipótolnia, amelyek jelenleg többlettel rendelkeznek.

(Emlékeztetőül: épp Nagy Britannia volt az utolsó nyugat-európai ország, amely az Izlandnak most nyújtott hitelkeretet megelőzően az IMF-hez fordult volna segítségért 1976-ban. Most a britek azok, akik a leginkább tiltakoznak az ellen, hogy a saját zsebükbe kelljen nyúlniuk, hogy a feltörekvőkön segítsenek.)

Olvasóink írták

 • 9. 7. 2008. október 30. 11:13
  „3. feledékeny

  Megmondom én neked, kik a felelősek azért, hogy most a forint elleni támadásokat végre lehetett hajtani. Felelősek a szocialisták 2002-es hazugságkampányát készítők, felelősek az ennek bedőlő rájuk szavazók, felelős a kormánypárti politikusok közül elsősorban Medgyesi és Gyurcsány, utána szép sorban a többi, felelősek az MSZP 2006-os hazugságkampányát készítők, felelősek az ennek ismét bedőlők és rájuk szavazók, valamint felelős az egész kormány, élen igazmondó Gyurcsány Ferenccel. Ugyanis ha a fentiek nincsenek, akkor már bőven eurónk lenne a forint helyett és maximum a játékpénzeket lehetne támadni.

  4. kubizo2

  Azért azt ne feledjük el, hogy a fő-fő privatizáló a Horn kormány volt és az utóbbi időben is az ellenzék tiltakozik az ország teljes kiárusítása ellen, igaz, kevés sikerrel.

  A cím egyébként egy nagy marhaság. Magyarorzság nem bűnös, hanem áldozat. A sok naív, becsapott ember és az őket sikerrel manipulálók áldozata.”
 • 8. Lacibá 2008. október 30. 09:38
  „7-eske! Acsipkegyár nem szünt meg, csak elköltözött azipariparkba. Én nem osztom az észt, a nem is kötekedem más levéliróval. Azt hiszem többet konyitok a közgadasághoz Önnél! egyébként erre az irásomra nem várok választ! Én nem személyeskedtem! Acikkhez szoljonhozzá valamit,értelemesen!Pápá!”
 • 7. Icané 2008. október 30. 09:19
  „lacibá! Ne ossza az észt, ha nem ért a közgazdasághoz, tanuljon inkább! Egyébként meg lemaradt vagy 5 évvel, az csipkegyár kb. akkor szűnt meg.”
 • 6. Lacibá 2008. október 30. 09:07
  „Magyarország évszázadokon keresztül Európa éléskamrájavolt! Most mi van? Egy haldokló mezőgazdaság, amely már lassan a belföldi szükségletet sem tudja kielégiteni. Nehézipar szinte nulla. Győr öt világhirü textilgyárából még a csipkegyárvergődik. Nem is lehet felsorolni, hány gyáratzártak be az elmult18évalatt! Gyakorlatilg a nyereséget termelő vállalkozások eltüntek, vagy az "adóprés"-ben szenvednek! Ki fogja visszafizetni az államadósságot, ésmiből?”
 • 5. borbely 2008. október 30. 09:05
  „A banki szféra tette tönkre az egészet.
  A banki szféra fogja diktálni továbbra is a "jó vagy rosszfiú" szerepeket.Magyarország vonzotta a spekulánsokat,mert táp talajt találtak.

  A politikusok nagy többsége azzal volt és van elfoglalva,hogyan tömhetik meg vastagon a pénztárcájukat. Lichtensteini vagy milyen bankszámlájukat.(nagy tiszteletem a kivételnek)

  A plebsz meg úgy fog a kasszához vánszorogni,mint még semmi más. Ezt a pénzt,amit kaptunk nagyon nagy kamattal fogjuk visszafizetni. Mert mivel hogy nem ajándékról van szó.”
 • 4. kubizo2 2008. október 30. 08:46
  „Azért az jó volt amikor már 1990-ben Antall körül sündörögtek a tanácsadóik, hogy mindent privatizálni kell akár áron alul, mivel csak az a fejlődés, az ország vagyona kezükbe jutott nevetséges áron, piacot kaptak, de most éppen nem kellünk, majd ha lesz "valamink", akkor megint nagy barátok leszünk.Szlovéniát szapulták sok évvel ezelőtt, hogy milyen rossz neki, hogy előbb gondolkodnak és nem akarják mindenképpen eladni az állami vagyont azonnal.Ott legalább volt ész és néhány hazáját szerető közgazdász, aki átgondolta mit kell tenni.Akkor, ha nálunk nem történészekből, levéltárosokból, stb. alakul kormány, sok minden másképp történt volna.Csak egy rövid leltár: 20-25 Milliárd dollár államadósságot hozott össze a Kádár-rendszer teljes állami vagyon mellett, most kb.85 Milliárd, állami vagyonvesztés kb. 85%, 18 év alatt, az életszínvonal nem haladta meg a nagy többségnek, a 1989 előttit.Egyedül az infrastruktúra fejlődött, de ez, ezért az árért kicsit sok.Ezen kellene elgondolkodni az embereknek, hogy mi történt itt és nem azon, hogy Fidesz vagy Mszp kormányoz.Az elmúlt 18 év stratégiai lehetőségeit, mind elrontották.Az is elegendő, akár mennyire fényezik magukat, apolitikusok, ha csak a velünk, valaha egy szinten levőkre nézünk, túlzások nélkül, most nem is csak az euróra gondolok, hanem arra, hogy mind a cseh, szlovén, szlovák, gazdasági, szociálpolitikai döntések előre mutatnak, és lassan kezd beérni a gyümölcsük.Nem csak a mának élnek és fejlődésük egyre jobban tükröt fog tartani, a magyar társadalom felé, hogy azért lehet ezt jobban csinálni.”
 • 3. feledékeny 2008. október 30. 08:42
  „"Magyarország is az IMF segítségét kérte ... a forint elleni spekulatív támadásokat követően"
  Légyen is bármekkora nagykutya, aki(k) spekulál(nak) a forint ellenében, megnevezhetetlen(ek)?
  Hol van a nemzet biztonságáért felelős szervezetek szakértelme, miért nem halljuk a hangjukat?
  Belerángatják az országot olyan kölcsönök felvételébe, ami fejenként egymillió kétszázezer eurós terhet rak a csecsemőkre is, mi pedig csak hallgatunk?!
  Elvárom, NEVEZZÉK MEG, ki az, vagy kik azok, akik a forint, ezen keresztül a hazánk tönkretételéért dolgoznak! (ez igazán nemes újságírói feladat volna)
  Ha valaki sörétes puskával átlő a határon, azt kivizsgálják, és értesülünk róla.
  Ha valaki tönkretesz minket, hallgatnunk kell?”
 • 2. Zaraki Kenpachi 2008. október 30. 08:24
  „Fölösleges ijesztegetés. Az egész válság gazdag hülye gyerekek olcsó játéka, amibe az elemzők is aktív sakkfiguraként vannak jelen. Az elemzők csak egy dologhoz értenek: riogatásra!”
 • 1. kulica 2008. október 30. 08:05
  „Az Uniónak köszönhetően megszüntek mezőgazdazdasági ágazatok. pl. cukorgyártás, beleszóltak állítólag mindenbe, hogy mit termeljünk, a végén meg le...nak bennünket. Megérdemeljük, nyaltuk a hátsójukat. A piacunk az persze jó volt. Szégyellem, hogy ide jutottunk. Kuncsoroghatunk, mint egy éhenkórász.Azt halljuk állandóan, hogy pesszimista a magyar, tesznek róla, hogy az önbizalmunkat letörjék. Sajnálom a fiatalokat, hogy mi vár még rájuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizess a mobiloddal!

Az FHB, a Pannon, a T-Mobile és az MPP által közösen kifejlesztett MobilFizetés szolgáltatás… Tovább olvasom