Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -2°C Még több cikk.

Magyar katonák is lesznek a NATO-erő parancsnokságán

A parancsnokságot az ukrán válságra való válaszként hozzák létre. Hende Csaba elmondta, a parancsnokságon biztosan lesznek magyar katonák, "a többit meglátjuk".
Az ukrán válságra válaszként létrehozandó gyorsreagálású NATO-erő parancsnokságán biztosan lesznek magyar katonák - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfő reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A NATO walesi csúcsértekezletén egy új gyorsreagálású alakulat létrehozásáról született megállapodás. Hende Csaba a rádióban elmondta: a több ezer fős többnemzeti összhaderőnemi alakulat a döntéstől 2-5 napon belül mozgósítható lesz. A lengyelországi parancsnokságon biztosan lesznek magyar katonák, "a többit meglátjuk" - mondta a tárcavezető.

Hende Csaba kitért arra, hogy a NATO 28 tagállamának állam- és kormányfői nyilatkozatban deklarálták, hogy a védelmi kiadások aránya 2024-ig megközelíti a GDP 2 százalékát. Ezen belül a védelmi költségvetés 20 százalékát a haderő fejlesztésére kell fordítani. Kérdésre kijelentette: Magyarország ezt vállalta.

A honvédelmi miniszter felidézte, hogy a magyar kormány már 2012-ben határozott a védelmi költségvetés szinten tartásáról, majd fokozatos növeléséről, és kidolgozták a haderő fejlesztésének terveit. Az Országgyűlésnek kell majd döntenie arról, hogy ezeket a fejlesztéseket meggyorsítsák, illetve növeljék. Mindezek nyomán Magyarország katonai képességei alapvetően megújuljanak - hangsúlyozta Hende Csaba.

A miniszter szerint jelenleg az egész NATO-nak komoly teendői vannak. A katonai tervezőknek el kell készíteniük azokat a még hiányzó vészhelyzeti terveket, amelyek kézzelfoghatóbbá teszik azt a biztonsági garanciát, amely a NATO alapszerződésének, azon belül is az 5. cikkelynek lényege. A szövetség tagjainak nyújtandó segítség részleteit foglalják írásba, és az elkövetkező időszakban mindezt be is gyakorolják. A NATO áthatolhatatlan falat húz a szövetség keleti határán - emelte ki a miniszter,

Hende Csaba az M1 Ma reggel című műsorában szólt arról is, hogy a múlt heti NATO-csúcson Magyarország a pápai bázisrepülőtér fejlesztését is vállalta. Erre mintegy 20 milliárd forintot fordítanak majd. Számos hadgyakorlaton vesznek részt a magyar katonák, a Baltikumba két-két és fél hónapra küldenek egy lövészszázadot. Az ukrán konfliktusban megsérült katonák ápolását és rehabilitációját a magyar honvédegészségügy intézményei is segítik majd - mondta a miniszter.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rezesová-per - Újabb szakértőt zárt ki a bíróság az eljárásból

Bizonyítottan elfogultnak találta, ezért kizárta az egyik műszaki szakértőt a Rezesová-perből a… Tovább olvasom