Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Ma ismét kiderül, miről döntött a kormány

Lázár János elmondja, most miről döntött a kormány. Eddig szó volt a határon túli magyarokról, és a pályázatok elbírálásáról és a nemzeti közműcégről.

Emelik a rendészeti területen dolgozók bérét


Két lépcsőben emelik a rendészeti területen dolgozó adminisztratív munkavállalók bérét - jelentette be Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: akik nem tartoznak a szolgálati törvény hatálya alá, azok 2015 júliusában és 2016 januárjában kapnak béremelést, ennek mértéke 10 százalék.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a szerdai kormányülésen felhatalmazták Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, hogy tegyen javaslatot a szociális ágazatban dolgozók bérkiegészítésére.

Igazolt a takarékszövetkezeti integráció helyessége


A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a várakozásoknál jobban visszaigazolódott a takarékszövetkezeti integráció helyessége.

Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján jelezte, hogy a kormány a hazai bíróságok és az Európai Bizottság előtt is megnyerte a csatát.

A kilenc takarékszövetkezet közül, amelyek "kihúzták magukat" az integráció alól, már csak kettő van talpon - mondta. A tárcavezető azt is jelezte, hogy minden hazai takarékszövetkezetet átvizsgáltak, az 1 millió 100 ezer ügyfél megtakarításai a legnagyobb biztonságban vannak.

A miniszter tájékoztatása szerint új termékekkel fognak a piacra lépni, ennek egy befektetési alap is rész lesz, s az állam garanciával áll mögötte. Emellett modernizálni fogják a rendszert, az intézetek zöld- és agrárbankként is működnek a továbbiakban, piaci alapon - tette hozzá.

Ólcsó gázt, áramot és távhőt biztosít majd a nemzeti közműcég


A következő két hétben olyan megállapodások várhatók, amelyekkel az Első Nemzeti Közműszolgáltató a gáz- után az áramszolgáltatást is megkezdheti a jövő félévben - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Tudatta egyúttal: megkezdődtek azok a tárgyalások, amelyek nyomán mintegy 90, önkormányzati távhőszolgáltató vállalat állami érdekkörbe kerülhet. Így a nemzeti közműszolgáltató olcsó gázt, olcsó áramot és olcsó távhőt szolgáltathat majd - mondta Lázár János.

A miniszter arról is szólt, hogy a társasházi gázmérőórák tervezett cseréje újabb rezsicsökkentést fog jelenteni.

A szerdai kormányülésen emellett a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) átalakítása is téma volt, amely várhatóan nyáron zárul, és amely költségracionalizálást és profiltisztítást jelent majd az MFB-nél. A bank egyik fontos feladata a jövőben a visszatérítendő európai uniós források kiközvetítése lesz - tájékoztatott a Miniszterelnökség vezetője.

A kormány nem pályázatokról, hanem fejlesztési irányokról dönt


A kormány nem pályázatokat bírál el, hanem a fejlesztések irányáról dönt - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Lázár János elmondta, hogy a szerdai kormányülésen áttekintették az Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt amerikai nagykövet könyvében foglaltakat. Kifejtette: az akciótervek, pályázatok jóváhagyása a nemzeti fejlesztési kormánybizottság feladata, az Európai Bizottság által jóváhagyott, kontrollált módon.

A tárcavezető szólt arról, hogy a pályázati felhívásokat a tárcák főosztályai írják ki, s lezáráskor visszakerülnek még egyszer a bizottság elé az egymilliárd forint feletti pályázatok. A miniszterelnök minisztereivel nem hoz döntést, pályázatokat soha nem lát, a fejlesztéspolitikai döntéseit pedig a költségvetés teherbíró képességének figyelembe vételével hozza meg.

Munkabizottság hangolja össze a Kárpát-medencei magyarokat érintő kormányzati munkát


Munkabizottságot hozott létre a kabinet azzal a céllal, hogy összehangolja a Kárpát-medencei magyarokkal kapcsolatos kormányzati munkát - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Elmondta: az előző napi kormányülésen áttekintették a Kárpát-medencei magyarság helyzetét, azon belül a magyar kormány támogatáspolitikáját. Utóbbival kapcsolatban a kabinet úgy döntött: az új támogatási rendszer középpontjában a gyermekvállalásnak és az oktatás-nevelésnek kell állnia a határokon túl is - ismertette.

A megújuló támogatáspolitikában a magyar kormány kiemelt szövetségesként tekint a határon túl működő történelmi egyházakra, azokra a településekre, ahol a magyarságnak sikerült megőriznie a demográfiai többséget, valamint a vállalkozói érdekképviseletekre - mondta Lázár János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajszálon múlt a magyar Gripen-pilóták élete

Egy volt cseh katonai pilóta szerint a pilóták jól döntöttek, amikor katapultáltak. Úgy véli, ha nem… Tovább olvasom