Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Ma este zárul a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Kossuth-díjjal idén kitüntetett zeneszerzőnk, a 80 éves Ligeti György előtt tiszteleg a Budapesti Tavaszi Fesztivál esti záróhangversenyén az Európai Unió Ifjúsági Zenekara, hiszen az ő Lontánójával kezdi műsorát a Budapesti Kongresszusi Központban.
A zenekar megalakításáról az Európai Parlament Kulturális Bizottsága döntött, hogy legyen a tehetséges ifjú muzsikusoknak egy olyan műhelyük, ahol a világ legjobb karmestereinek irányításával egy-egy műsort készítenek, amit aztán több európai nagyvárosban is bemutatnak az együttműködés, a tehetség és a tettrekészség példájaként. 25 éve volt az első bemutatkozás Claudio Abbado-val, de vezényelte az ifjú Európa Együttesét Bernstein és Karajan, Osztropovics és Solti György is. Minden évben négyezernél több, 25 éven aluli zenész jelentkezik, közülük válogat a professzori testület. Idén a zongoristaként is élvonalba tartozó Grammy-díjat is nyert Vladimir Askenazy, a Cseh Filharmonikusok igazgatója dirigál.

A Ligeti-mű mellett Sosztakovics életvidám, fiatalos és tavaszias VI. szimfóniája szerepel, melyet a Reiner Frigyes dirigálta New York-i Filharmonikusokkal idéztem és amely Bachtól éppúgy nem idegen, mint Offenbachtól és Beethoven G-dur zongoraversenyét játszák, amit maga a szerző mutatott be nyilvánosan 195 éve a Theater an der Wienben. Ma az Amerikában élő, 33 éves francia Héléne Grimaud játssza, akit az elmúlt másfél évtized egyik legnagyobb felfedezettjének és tehetségének tartanak.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tehetségkutatás kiállítással

A Pejkó Civitan Rehabilitációs Lovasklub kiállítást szervez, hogy a fogyatékkal élők tehetségét… Tovább olvasom