Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Londoni elemzők: a számok jobbak a vártnál

A magyar kormány kedden ismertetett intézkedési tervének főszámai jobbak a vártnál, de vannak végrehajtási kockázatok, és emiatt a piac innentől a megvalósítás hatékonyságát figyeli - vélekedtek kommentárjaikban londoni felzárkózó piaci elemzők.

Raffella Tenconi, a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének európai felzárkózó piacokért felelős közgazdásza az intézkedési tervek bejelentése után az MTI-nek azt mondta: összességében pozitív az ismertetett intézkedések mérlege, mivel az azok összértéke - amely az elemző számításai szerint meghaladja a 900 milliárd forintot három évre számolva - "ambiciózusabb" az előzetes várakozásnál.

A londoni közgazdász a kedvező tényezők közé sorolta, hogy az ismertetett intézkedési tervek a bevételnövelés helyett "erőteljesen a kiadáscsökkentés felé hajlanak", és azt is, hogy a kormány elhalasztotta a társasági adó csökkentését. Ez a döntés az elemző szerint nagyobb mozgásteret biztosít az államháztartási hiánycélok teljesítéséhez.
Raffella Tenconi "meglehetősen ambiciózusnak" nevezte az államadósság-ráta csökkentésére kijelölt pályát. Kijelentette ugyanakkor, hogy "teljesíthető és ésszerű" a programnak ez a része, és 2016-ra a 60 százalékos maastrichti felső tűréshatárra süllyedhet a hazai össztermékhez mért államadósság-ráta, ha "a kormány végre is hajtja, amit vállalt".

A Bank of America-Merrill Lynch londoni közgazdásza ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a program igazán fontos eleme a végrehajtás, és a kiadási oldalnak "szigorú ellenőrzés alatt kell maradnia rövid távon és a jövőben is".

Az elemző fontosnak nevezte azt is, hogy a magyar jegybank monetáris tanácsa az új kinevezési rendszer alapján belépő tagok csatlakozása után is "kiegyensúlyozott" maradjon.

Az új monetáris tanács összetételével kapcsolatban több londoni elemző is elveti azokat a véleményeket, hogy a váltás után a testület többsége "galambbá", vagyis enyhítésre hajlóvá válik, és ez a pénzügypolitikai szigorítási ciklus leállásával, sőt az eddigi kamatszigorítások visszafordításával járhat.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlege által e héten összeállított új felzárkózó piaci helyzetértékelés szerint a ház legtöbb ügyfele - az elemzők zömével együtt - változatlanul úgy gondolja, hogy az MNB új monetáris tanácsi tagjai "feltétlenül" galambok lesznek. "Mi azonban egyáltalán nem vagyunk meggyőződve arról, hogy szükségszerűen ez lesz a helyzet, és kiemelnénk, hogy a lehetséges tagok némelyikének (szakmai) profilja meglehetősen szilárd és kiegyensúlyozott" - fogalmaztak a Morgan Stanley citybeli elemzői.
A ház szerint mindemellett egy olyan kamatcsökkentési stratégia, amely figyelmen kívül hagyja az inflációs környezetet, hitelességvesztéshez és forintgyengüléshez vezethet, és így az esetleges enyhítési ciklus "igen rövid életű lenne".

Raffaella Tenconi - arra a felvetésre, hogy egyes vélemények szerint a kedden bejelentett intézkedési terv nem tartalmaz elég részletet - az MTI-nek azt mondta: szerinte "meglehetős mennyiségű" részlet derült ki az eddig elhangzottakból is, és a kormánynak olyan mértékű ellenőrzése van a parlament felett, hogy "amit meg akar valósítani, azt meg is tudja valósítani".

A Bank of America-Merrill Lynch londoni közgazdásza ezzel kapcsolatban is hangsúlyozta: sokkal nagyobb kérdés az, hogy sikerül-e ellenőrzés alatt tartani a kiadásokat.

Az RBC Capital Markets globális befektetési szolgáltató csoport londoni részlegének szakelemzői is azt emelték ki keddi kommentárjukban, hogy számításaik szerint a Széll Kálmán Tervben szereplő intézkedések összértéke 2013-ig kivetítve eléri a 900 milliárd forintot, ami több, mint amennyit a piac "alig néhány napja is várt".

A ház citybeli szakértői is azon a véleményen vannak ugyanakkor, hogy a terv tényleges próbáját nem a főszámok jelentik, hanem az, hogy a tervezett lépéseket milyen hatékonysággal sikerül végrehajtani, és "ennek megítélése óhatatlanul időbe telik".

Az RBC Capital Markets londoni elemzői kiemelték, hogy a kiigazítási program elsődleges érintett területei közé tartozik az egészségügy, a nyugdíjrendszer, a közösségi közlekedés, az oktatás, a foglalkoztatás és a gyógyszerár-támogatás. Ezeken a területeken komoly megtakarításokra van lehetőség, a problémák azonban "rendkívül mélyen gyökereznek", és politikai akaraterő kell majd ahhoz, hogy a kormány tartsa magát a tervekhez az esetleges lakossági ellenállással szemben is - fogalmaztak a cég londoni elemzői.

Olvasóink írták

  • 2. dünnyögő 2011. március 01. 18:31
    „Hogy mire képes a magyar?
    Bármit képes lenyelni. Ez nem is olyan nagy baj. Csak az a szörnyű, hogy vannak olyanok, akik meg is próbálnak mindent lenyomni a torkán.”
  • 1. pozdorja 2011. március 01. 17:28
    „Szóval tetszik nekik az összeg, de szkeptikusak azok megvalósítását illetően. No majd megmutatjuk nekik mire képes a magyar. :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbbak lehetnek a busz- és vonatjegyek

Jövőre átalakítanák a közösségi közlekedés díj- és kedvezményrendszerét, ezzel párhuzamosan csökkenthető lesz a teljes árú menetjegyek ára. Tovább olvasom