Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

LMP: újabb sóhivatalt alapít a kormány

Súlytalannak és sóhivatalnak tartja az LMP a Vidékfejlesztési Minisztérium által tervezett öntözési hivatalt.
Súlytalannak és sóhivatalnak tartja az LMP a Vidékfejlesztési Minisztérium által tervezett öntözési hivatalt.

Az ellenzéki párt képviselője, Szabó Rebeka az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írja, hogy a hivatal-alapítási erőfeszítések helyett inkább a környezetügy rangjának visszaszerzésére kellene koncentrálni.

A képviselő közlése szerint a kabinet abban az országban akar öntözési hivatalt felállítani, ahol az ár- és a belvíz szinte minden évben az aszályhoz hasonló mértékű károkat okoz. Az LMP szerint nem az "újabb íróasztalokból és szolgálati autókból" álló kormányzati "sóhivatalok" számát kellene tovább gyarapítani, hanem szembe kellene nézni azzal, hogy hiba volt a környezeti erőforrásokat egységesen kezelő környezetvédelmi minisztérium megszüntetése - szögezi le a politikus.

Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának tagja azt írja, hogy Illés Zoltán államtitkár súlytalan hivatalok alapításával igyekszik elleplezni a környezetügy kormányzati leértékelődését, illetve azt, hogy a vidékfejlesztési tárcán belül, illetve a minisztériumok között zajló ütközetekben ez a terület rendre a vesztes oldalra kerül.

A magyar mezőgazdaságnak és a vidékfejlesztésnek pillanatnyilag nem az öntözés megoldatlansága a legsúlyosabb problémája - értékeli Szabó Rebeka, aki szerint sokkal komolyabb gond az a XIX. századot idéző vízgazdálkodási szemlélet, amely egyszer a természetes vizek levezetéséért, máskor a mesterséges vízpótlásért küzd, ahelyett, hogy a vízmegtartást elősegítő, a táji adottságokhoz illeszkedő mezőgazdálkodási formák elterjesztéséért tenne lépéseket.

Illés Zoltán, a vidékfejlesztési tárca környezetügyért felelős államtitkára kedden egy budapesti vízgazdálkodási konferencián jelentette be, hogy a minisztérium egy öntözési hivatal létrehozását kezdeményezi, mert a mezőgazdaság céljainak eléréséhez hatékonyabb, korszerűbb öntözésre van szükség. A politikus a klímaváltozás hatásaira emlékeztetve felhívta a figyelmet arra, hogy megfelelő vízgazdálkodás nélkül nem lehet az ország jelenét és jövőjét biztosítani.

Korábban:

Öntözési hivatal létrehozását kezdeményezi a Vidékfejlesztési Minisztérium, mert a mezőgazdaság céljainak eléréséhez hatékonyabb, korszerűbb öntözésre van szükség - közölte Illés Zoltán, a tárca környezetügyért felelős államtitkára kedden egy budapesti vízgazdálkodási konferencián.

Illés Zoltán a klímaváltozás hatásaira emlékeztetve felhívta a figyelmet arra, hogy megfelelő vízgazdálkodás nélkül nem lehet az ország jelenét és jövőjét biztosítani. Ezért is hoznák létre 30-40 fővel a hivatalt.

Az államtitkár elmondta: az aszálykezelési terv elkészítése csúszik, azt 2010-ig be kellett volna fejezni. A vízgazdálkodási, illetve az öntözésfejlesztési stratégia elkészítése folyamatban van.

Illés Zoltán szerint szükség van a vízgazdálkodási törvény átfogó megújítására is, és elengedhetetlennek nevezte a vízgyűjtő-gazdálkodási tervek, illetve intézkedési programok elkészítését.

A környezetügyért felelős államtitkár kitért arra is: a kormányzati álláspont szerint a vízkészleteket magyar kézben kell tartani, illetve ahol lehet, mindent meg kell tenni a visszavásárlás érdekében.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Nemzeti Vidék Stratégia végrehajtási programja, a Darányi Ignác Terv kapcsán elmondta: a mezőgazdaságnak nemcsak az a feladata, hogy egészséges és jó minőségű élelmiszerrel lássa el az országot, hanem az is, hogy megőrizze a felszíni vizek és a felszín alatti vízkészletek minőségét, a növény- és állatvilágot, a környezetet.

Az államtitkár szerint gondot jelent, hogy a különféle támogatási rendszerek elkülönülnek egymástól, ami ellehetetleníti komplex programok kidolgozását, ezért a támogatások összehangolására törekszenek.

Olvasóink írták

  • 2. miracle 2012. április 25. 17:42
    „Aztán a kettőt egymásnak ereszteni, had küzdjenek meg egymással.”
  • 1. machers 2012. április 25. 13:17
    „Pont ennek a belvízes helyzetnek a megoldására kell létrehozni a szárítási hivatalt is.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utca embere: ˝a mi országunk az adók paradicsoma˝ - videóval

A Live Info stábja a járókelőket kérdezte, mi a véleményük az új intézkedésekről. Tovább olvasom