Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

LMP: Lázár vizsgálja ki az uniós pénzek felhasználását!

Hadházy Ákos azt állítja, a szekszárdi városvezetés 15 millió forintot költött teremfoglaltsági szoftverre, de ugyanennyit fizettek ki egy gyerekek számára rendezett kétnapos rendezvényre is.
Az LMP felszólítja a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy vizsgálja ki a magyarországi európai uniós közbeszerzéseket - közölte Hadházy Ákos, a párt önkormányzati képviselője szombaton Budapesten. Hozzátette, hogy ha Lázár János központosítja, "magához vonja" az uniós pénzek felosztását, akkor a felelősség is az övé.

A képviselő a sajtótájékoztatón azt mondta: a szekszárdi városvezetés például több esetben távoli, ismeretlen, gyakran honlappal sem rendelkező cégeket hívott meg ajánlattételre. Hadházy Ákos azt állítja: "extrém címeken" csorgattak ki uniós pénzeket magánkézbe, például 15 millió forintot költöttek teremfoglaltsági szoftverre, de ugyanennyit fizettek ki egy gyerekek számára rendezett kétnapos rendezvényre is.

Hozzátette: az LMP jogászai több közbeszerzési ügyet is megvizsgáltak, sok esetben egyértelműen bizonyítható a hivatali visszaélés és a hűtlen kezelés tényállás. Ezek miatt a jövő héten feljelentést is tesznek - közölte a politikus. Elmondta, több közbeszerzésnél is előfordult, hogy az ajánlattevő cégeknek megegyeztek az adataik: telephelyük, tulajdonosi körük. Amikor a polgármestert megkérdezte, miért épp ezeket a cégeket hívta meg a pályázatra, azt válaszolta, nem emlékszik - tette hozzá.

A képviselő, aki 130 közbeszerzést nézett át, az mondta: 120 esetben szinte fillérre megegyezett a városvezetés által a projektre szánt becsült ár és az ajánlattételi összeg. Mindezek alapján Hadházy Ákos úgy véli, egy olyan szervezett céghálózatról lehet szó, mint amilyenről Zuschlag János, a börtönből nemrég szabadult volt szocialista képviselő ügyében, aki szervezett céghálózatot hozott létre, hogy ifjúsági támogatásokat kiszervezzen magánkézbe.

Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón kiemelte: az LMP nyilvánosságot és átláthatóságot követel az uniós források elosztásánál. A politikus azt mondta, 2010 előtt is komoly problémák voltak az uniós pénzek felhasználásában, 2010-ben pedig az addig némi átláthatóságot garantáló civilek kikerültek a pályázatértékelő bizottságokból, s helyükre - az LMP szerint vélhetően Fideszhez közeli - szakértők kerültek.

Az új kormányszóvivő pénteki bejelentésével kapcsolatos kérdésre válaszolva Schmuck Erzsébet azt mondta: első hallásra nem tűnik szerencsés megoldásnak, hogy egyes tárcák vidékre költözzenek. Kiemelte: a minisztériumoknak szorosan együtt kellene működniük, s ezt a fizikai távolság nem fogja segíteni. Ráadásul számos kérdést vet fel, kik fognak emiatt vidéken dolgozni, hol fognak lakni, mekkora költségvonzata lesz ennek - sorolta Schmuck Erzsébet, hozzátéve: más országban is volt már ilyen kormányzati munkára kísérlet, de rövid időn belül megbukott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: folytatódhat a 2010-ben megkezdett kormányzati munka

A munkát három legfontosabb alapértéke, a munka, a család és a szociális biztonság mentén végez majd… Tovább olvasom