Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

LMP: emeljék a minimálbér szintjére a közmunkások juttatását!

Az LMP segítségével fordul az Alkotmánybírósághoz (Ab) egy közmunkás a neki járó bérek ügyében – jelentette be Szél Bernadett, a párt országgyűlési képviselője pénteken Budapesten, a testület épülete előtt tartott sajtótájékoztatón.
Közlése szerint a beadvánnyal egyfelől azt akarják elérni, hogy a közmunkások ne hetente, hanem havonta kapják a bérüket, másfelől szeretnék, ha a minimálbér szintjére emelnék a nyolc órában dolgozó közmunkások járandóságát.

Szél Bernadett hangsúlyozta, hogy a törvényi változások miatt csak az érintett fordulhat az Ab-hez, ezért a beadványt nem ők, hanem egy a pártot az ügyben felkereső közmunkás fogja majd benyújtani. Hozzátette, hogy az LMP várja a további jelentkezőket is, akik számára beadványmintákat készített és ügyvédi segítséget is nyújt.

Mile Lajos képviselő a beadványt indokolva a sajtótájékoztatón életszerűtlennek és rossznak nevezte a heti fizetések rendszerét. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok nehezen tudják kigazdálkodni a heti kifizetéseket, amelyek ráadásul az adminisztrációs terheiket is növelik. Hozzátette, hogy a rendszer a közmunkásoknak is rossz, hiszen nekik nem hetente, hanem havonta kellene rendezniük a számláikat.

Szél Bernadett elmondta, azt is szeretnék, ha az Alkotmánybíróság megvizsgálná, megfelel-e az egyenlő munkáért egyenlő bért elvének az, hogy a közmunkások csak 47 ezer forintot kapnak nyolc óra után, míg a nyílt munkaerőpiacon ugyanezért legalább minimálbér jár.

Mile Lajos egy kérdésre válaszolva közölte, ennek az emelésnek a forrásait a felesleges látványberuházások leállításával és a korrupció visszaszorításával meg lehetne teremteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a Fidesz tette lehetővé az elbocsátások megkönnyítését

Az MSZP arra emlékeztet, hogy a kormánypártok szavazták meg az elbocsátásokat megkönnyítő új munka… Tovább olvasom