Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Létrejött a médiatanács, csak fideszes delegáltakkal

Öt taggal létrejött hétfőn a médiatanács, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jogutódja.
Az Országgyűlés hétfőn 259 igen szavazattal, 89 nem ellenében egy szavazással döntött arról a listáról, amely a tagok megválasztásával létrehozta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsát.
A jelöltek megválasztását a kormánypárti képviselők mellett a független Molnár Oszkár támogatta, az MSZP és a Jobbik frakciójának tagjai nemmel szavaztak, míg az LMP képviselői a szavazás előtt kivonultak.

A médiatanács öttagú: elnöke Szalai Annamária, az NMHH elnöke, aki a kinevezés tényével és időpontjával a médiatanács elnökjelöltjévé is vált.
A további négy tagra az Országgyűlés e célra létrehozott eseti bizottsága tett javaslatot a parlamentnek; a tagok: Vass Ágnes, Kollarik Tamás, Koltay András és Auer János. Mindannyiukat a Fidesz jelölte.

A jelölő bizottság - amely az első körben nem tudott konszenzusra jutni - a második körben, hétfőn döntött a jelöltekről, ekkor kétharmados többséggel fogadták a Fidesz négy jelöltjét, a KDNP visszavonta a jelölést, a három ellenzéki jelöltet pedig leszavazta a többség.

A médiatanács tagjait 9 évre választotta meg az Országgyűlés; a jogszabály szerint a médiatanács elnöke a miniszteri illetmény 60 százalékának, a médiatanács tagjai pedig a közigazgatási államtitkár illetménye 75 százalékának megfelelő mértékű tiszteletdíjban részesülnek.

A médiatanács az NMHH önálló jogi személyiségű autonóm szerve, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jogutódja.

A médiatanács a tájékoztatási monopóliumok lebontásával és újak létrejöttének megakadályozásával, a műsorszolgáltatók piacra lépésének és függetlenségének elősegítésével védi és biztosítja a szólásszabadságot, ennek érdekében ellátja a médiapiac és a szomszédos piacok felügyeletét, elemzi az érintett piacokon fennálló versenyt, illetve annak hatékonyságát, azonosítja az egyes érintett piacok szereplőit, és meghozza a törvényben szabályozott monopóliumellenes hatósági döntéseket; illetve figyelemmel kíséri a sajtószabadság alkotmányos elveinek érvényesülését, erről tájékoztatást ad az Országgyűlésnek.

Költségvetését az Országgyűlés hagyja jóvá.

Az öttagú médiatanács döntéseit fő szabályként egyszerű többséggel hozza, kétharmados többség kell viszont a szavazás első fordulójában az országos, körzeti és helyi műsorszolgáltatási pályázati felhívás meghatározásához, valamint az országos, körzeti és helyi műsorszolgáltatási jogosultságokra kiírt pályázatok elbírálásához. Ha az utóbbiban a szavazás első fordulójában nem született határozat, a médiatanács legkevesebb három, legfeljebb nyolc nap elteltével új szavazást tart, amely esetben a határozat meghozatalához az öt tag egyszerű többsége szükséges.

Az Országgyűlés július 22-én, a Fidesz és a KDNP szavazataival fogadta el a médiát és a hírközlést szabályozó törvények módosítását, amely döntött a médiatanács létrehozásáról.


"A Fidesz már a látszatra sem ad"


A bizottság ülése után Mesterházy Attila (MSZP) és Karácsony Gergely (LMP) együtt álltak a sajtó elé. Mint mondták, e fellépéssel is erősíteni akarják, hogy hasonló véleményt képviseltek a bizottsági ülésen.
Mesterházy Attila elképesztőnek nevezte, ami a bizottság ülésén történt. Szerinte meglepő, hogy négy fideszes jelölt kerül be a médiatanácsba. Ezzel szerinte a Fidesz nemcsak az ellenzéki pártok javaslatára nem figyelt, hanem saját koalíciós partnere javaslatára sem, a KDNP-vel visszavonatta jelöltjét.

A szocialista pártelnök-frakcióvezető szerint a Fidesz egy újabb demokratikus ellensúlyt kíván felszámolni, hiszen a média sokszínűsége demokratikus alapérték. A rossz rendszerre rossz személyi javaslattal is ráerősítenek; a Fideszt csak a saját hatalmi érdeke vezeti - szögezte le.

Hozzátette: a Fidesz élt az általa elfogadott törvény általi joggal, ám politikailag, morálisan a döntés elfogadhatatlan.

Karácsony Gergely szerint az egész jelölési folyamat egyetlen pozitív hozadéka azt volt: kiderült, hogy mik a Fidesz valódi céljai. Szerinte a kormánypárt már a látszatra sem ad. Úgy fogalmazott, egyértelművé vált, hogy a Fidesznek csak a saját hatalmi szempontjai fontosak, minden más szempont mellékes.

Miért fél a Fidesz ennyire a demokratikus sajtótól és a közvéleménytől a következő években, ha csak olyan médiakörnyezetet tud elképzelni maga körül, amelyet csak Fidesz-káderek irányítanak? - tette fel a kérdést az LMP-s politikus. Leszögezte: a kialakuló médiamodell nem európai, hanem ázsiai, amely ellen minden lehetséges fórumon tiltakozni fognak.

Pörzse Sándor (Jobbik) a bizottsági ülés után megjegyezte: "nem lenne az angol fogadóirodák helyében". Elmondta: a KDNP, mint a "vérnyúl" visszavonta a jelöltjét, azaz "keményen" képviselte az általa delegált tagot, a meglévő arányok tükrében pedig leszavazták az összes ellenzéki jelöltet, és négy fideszes ül majd a médiatanácsba.

Olvasóink írták

 • 17. LAZA 2010. október 13. 12:50
  „A puding próbája..........
  A jobboldal kétszer is elbukott.Többek között azért is mert nézhetetlenné tette a közszolgálati televíziókat.
  A mai időkben ez még könnyebben visszaüthet.
  Az internet korában.........
  Lásd a Jobbik előretörését.
  Egy év alatt a jobb és a bal oldali médiák minden sz.r keverése és elhallgatása ellenére egy százázalékos pártból lett közel húsz százalékos.”
 • 16. Túrabakancs 2010. október 12. 13:06
  „A rendszerváltás után szinte egyöntetű balliberális média uralta az
  országot, butításuk és félretájékoztatásuk meg is hozta számukra
  a megfelelő eredményt. Mivel ez a világ tavasszal megadta magát, emiatt
  most értelemszerűen a másik oldal kell hogy érvényesüljön. Nyílván
  mindig vannak olyan személyek, akiknek ez hátrányt okoz, de bele kell
  hogy nyugodjanak ebbe, amíg a demokrácia szabályait nem sértik az
  intézkedések, addig nincsen gond. Ha meg nem tetszik ez az egész eljárás, akkor
  4-év múlva véleményt lehet alkotni a szavazóurák előtt. Amúgy itt van az
  alkalom, hogy a médiából ömlő mocskot valakik megállítsák!”
 • 15. Boli 2010. október 12. 12:49
  „Egyébként mi a gond? Demokratikus és jogszerű volt? Igen! Törvényes? Igen! Megtehetik? Igen! Jobb ha hozzászoktok mindehhez, mert ez még csak a bemelegítés? Igen! Úgyhogy lehet csendben lenni, mert a 4/3-ad az annyi, na! Megmondták. Demokrácia van és törvényesség! Kuss akinek meg nem tetszik! Ha meg nem felel meg bárminek, holnapra az is jogszerű lesz, mert miben áll bármilyen jogszabályt, törvényt és alkotmányos előírást módosítani, hogy jogtiszta legyen a dolog? Semmibe sem kerül, csak egy egyéni képviselői indítványba, amit meg a szavazógép 1 pillanat alatt megszavaz. Mint azt már bizonyították a se nem fiatal, se nem demokrata elvtársak...”
 • 14. VargaP 2010. október 12. 12:20
  „nem tudom mi ebben a gond. Csak egyéni indulók voltak, a listás szavazás elmaradt. Ennyi”
 • 13. Robusto 2010. október 12. 12:13
  „A "Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság" csak álnév, a valódi név: Állami Cenzori Hivatal!”
 • 12. Primax 2010. október 12. 11:01
  „A narancsosok még arra is lusták voltak, hogy az ellenzékből valakit/valakiket odaengedjenek.
  Akkor is az történt volna, amit ők akarnak, de legalább a demokrácia látszata meglett volna.
  Azért gyanús a dolog : mi a búbánatos fenéről lesz ott szó, hogy csak zártkörűen működő klubként lehetett ezt a médiatanácsot létrehozni ?
  Azt sem akarták, hogy bármiféle hír kiszivárogjon onnan. Gondolom, nem véletlenül csak fideszesek ücsörögnek majd ott.
  Simlis egy társaság.”
 • 11. Phobos 2010. október 12. 09:32
  „A rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy egyetlen párt delegáltjai dönthessenek a közmédiumok felügyeletéről és a rádiós, illetve televíziós frekvenciák elosztásáról.”
 • 10. háté 2010. október 11. 21:53
  „Éjjen a fityesz-kdnp média birodalom. -itt helyben már megtörtént, minden ragacsos narancs.”
 • 9. Boli 2010. október 11. 20:45
  „Ha eddig ilyen-olyan uralom volt, akkor az egészséges, hogy mostantó olyan-ilyen uralom legyen? Beteg ember, akinek ez tetszik! Meg elmebeteg az a politikus réteg aki szerint ez így jó! Soha nem leszünk normális ország, ha ilyen demagóg, sz.r dumával el lehet mindent adni és még a látszatra sem akarunk ügyelni. Dögöljön meg az összes demagóg komcsi (szerintem is), meg azok is akik ilyen gyönyörűen utánozzák a kommunisták legszebb hagyományait! Hajrá elvtársak, előre a biztos bukás útján! Mennyi komcsi is került most hatalomba??? Aczél elvtárs (gyengébb képességű olvasók nézzenek utána munkásságának) büszke lenne rájuk! 9 év? Csak hiszik néhányan... Komcsi elődjeik is azt hitték, hogy örökké uralkodni fognak! Aztán jött a BUKTA! Hajrá!!!”
 • 8. Cloeon_dipterum 2010. október 11. 20:18
  „Igazat adok nagyfülesbagolynak!
  Eddig totális balliberális uralom volt... Hát kinek kell az?”
 • 7. BZOLI68 2010. október 11. 20:16
  „Nagyon jo Media torveny lesz! Marcsak kezdenek el a rengeteg reklam vissza szoritasaval!”
 • 6. Primax 2010. október 11. 20:11
  „Narancsvilág.
  Éljen a Bölcs Vezető !”
 • 5. KoPi 2010. október 11. 20:03
  „4. hozzászólás embertelen 2010.10.11. 20:01:
  Lehet, hogy te megbánod, én nem! Egyébként pedig arról lehetne polemizálni, hogy kik is a hataloméhes <moderálva>. Mert azok a maszoposok, de azok a jobbikosok is. Sőt, ez utóbbiak nem tudják megbocsájtani a népnek, hogy nem őket választották. Pedig a népet nem lehet leváltani!”
 • 4. embertelen 2010. október 11. 20:01
  „Addig rendben van, hogy vissza kell szerezni a médiát, de itt most nem erről van szó, hanem a hataloméhes fidesz disznókról, akik még a kereszténydemokratákat is kigolyózták, a jobbikról nem is beszélve. A magyar nemzet ezerszer meg fogja még bánni, hogy ezeket a harácsolókat ilyen hatalomhoz juttatta.”
 • 3. KoPi 2010. október 11. 19:52
  „Nagyon helyes! Örvendetes hír! Vissza kell szerezni a médiákat a hazaáruló liberálbolsevik bandától!”
 • 2. nagyfulesbagoly 2010. október 11. 19:27
  „nem értem az MSZP aggályait . amikor FERENC TESTVÉR nyiltlevelben az akkori médiában felszólitotta az összes állami intézményt, hogy nem fizethetnek elő a Magyarhirlapra és a Magyarnemzetre amely napvilágra hozta piszkos kis üzelmeiket ,akkor nem fanyalogtak az elvtársak!amugy meg egyik kutya másik eb!!”
 • 1. bojtár 2010. október 11. 19:16
  „na ez tudjátok mit jelent,had ne keljen részletezni a katasztrófába viszi a fityesz ezt az országot ennyi erővel maradhatott volna az mszp is”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Semjén az új alkotmány első mondatává az ˝Isten, áldd meg a magyart!˝ tenné

Semjén Zsolt az új alkotmány első mondataként azt szerepeltetné, ha rajta múlna, hogy "Isten, áldd… Tovább olvasom