Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Lázár: nem akar háborúzni a sajtóval a kormány

Nem az a kormány célja, hogy a magyar sajtóval háborúzzon, hiszen az ilyen harcot a konzervatív oldal eddig mindig elveszítette az elmúlt húsz évben - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője.


A frakcióvezető szerint a cél, hogy megpróbáljanak olyan kérdéseket szabályozni, amelyek eddig nem voltak szabályozva, "viszont ha nem működik a dolog, akkor korrekcióra szorul" - fűzte hozzá.

A Magyar Szocialista Párt felelőssége óriási abban, hogy több külföldi lap és politikusok is negatívan szóltak az új médiaszabályozásról - mondta Lázár János. Szerinte az MSZP tudatosan félretájékoztatja a nemzetközi közvéleményt és az európai parlamenti képviselőket. Ez súlyos felelőtlenség, "mert nem könnyű gazdasági helyzetben próbálják lejáratni az országot mondvacsinált indokokkal" - jelentette ki.

A frakcióvezető elmondta, hogy a médiaszabályozás valóban érzékeny kérdés, de a magyar törvényekben csak olyan modellek vannak, amelyek az uniós országokban már honosak és hagyományosak.

A szkepticizmus leginkább a jogalkalmazókkal szemben erős - vélte Lázár János. "Én azt gondolom, annyi bizalomra mindenféleképpen szüksége van a médiahatóságnak, hogy alkalmazni tudja a jogszabályt, és ha rosszul alkalmazza vagy gondok lesznek, akkor a tiltakozás hatására az Országgyűlés meg fogja változtatni ezt a törvényt" - hangsúlyozta.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. load 2010. december 27. 09:49
  „35. Csetneky
  Jó, akkor most te jössz!
  Mondd meg, hogy az alábbi passzus mely másik EU ország törvényei között szerepel és idézd azt!
  "Az NMHH hatósági eljárásban jogosult a médiaszolgáltatással, sajtótermék kiadásával, műsorterjesztéssel kapcsolatos - akár törvény által védett titkot magában foglaló - adatot tartalmazó eszközöket, iratokat, dokumentumokat megtekinteni, megvizsgálni, róluk másolatot, kivonatot készíteni."”
 • 37. meir 2010. december 24. 17:56
  „Az 1-tol a 36-ig figyelmesen vegigolvastam az Osszes hozzaszolast!!
  szereny velemenyem errol pediglen,;
  majd a Most megszavazott allami CENZURA 1-eves evforduolojan meglatjuk ki hogyan beszel!!
  foleg a most Viktorvitezfohercegvezenylotabornokstb-stb-t vedokre gondolok elsosorban!!
  reszemrol mar most elore megjosolom,; Keserves fogcsikorgatasokkal teli lesz az ebredes!!
  Atkozni fogjak az orat azok akik a hatalomba juttattak,megszavaztak OV 2/3-at!!
  persze "HA" lesz meg ra egyaltalan mod is meglatni azt,koszonhetoen eppen az ujabbkori CENZURA-nak!!”
 • 36. gjozsi88 2010. december 24. 14:40
  „Csetneky!
  Például azok a homályos megfogalmazások, melyek a büntetés alapjai....ugyanis valamely közösség érdekeit sérti, ...jó izlést sért...stb!
  Hol vannak a határok?
  Kinek a felfogása szerint?
  Ugyanis a média törvények eddig is lehetőséget adtak arra, hogy nem megfelelő tájékoztatás esetén bíróság útján jogorvoslat legyen....ezt jól tükrözi a jobboldali média számtalan helyreigazítási pervesztése!

  Ezután ha nem tetszik Szalay Annamáriának....mert az ő inger küszöbét már sérti....netalántán utasítást kapott....kiszabja a bírságot ,be kell fizetni mert nincs halasztó hatály....majd késöbb a bíróság dönt!
  De mivel a törvény tiltja az érdek sérelmét a közösségnek....hiába írnak igazat, hiába tudják bizonyítani, hogy ez igaz....kiszabható a büntetés!

  Ami a legfontosabb, hogy a pontyolán megfogalmazott törvényben nincs garancia az objektivitásra....kizárólag szubjektiv a döntés.....mellyel vissza lehet élni!”
 • 35. Csetneky 2010. december 24. 10:53
  „Józsi barát!

  Többen írták már, de válasz még nem érkezett, így én is megkísérlem. Tehát kellene olyan konkrét passzus az általatok vitatott törvényből, amely nem szerepel valamely Eu-s ország törvényei között. Mivel ilyen nincs, értelmetlen, amiről beszéltek.

  De ma ne erőlködjél már, majd 27-én mehet tovább. Boldog karácsonyt mindenkinek!”
 • 34. gjozsi88 2010. december 23. 21:47
  „még annyit:
  Azt terjesztik újabban, hogy a törvény eredezi fordításban még el sem juthatott hozzájuk.....miközben a nálunk működő külügyi képviseletük pontosan tájékoztatta őket!
  Terelnek, terelnek....!
  Persze a hiteltelen szocik felbuzdítják a világot...!
  Miközben 2006 ért senki nem szólt kinntről...!Nem hittek a hiteleseknek!
  Erre mondta az a szerencsétlen Orbán, hogy "a világ igazságtalan!"”
 • 33. gjozsi88 2010. december 23. 21:43
  „Csetneky!
  Akkor ezt olvasgasd!
  És nem csak a szocik háborognak....!

  Akkor ezt olvasgasd!

  "A médiatörvény egyértelműen megsérti az EU szerződéseinek szellemiségét és szövegét, és közvetlen veszélyt jelent a demokráciára, mivel az állam ellenőrzi a véleményeket" - fejtette ki Asselborn. A külügyminiszter szerint eddig "Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnököt tekintették az utolsó diktátornak Európában, de más lesz a helyzet, amikor a törvény hatályba lép Magyarországon". Utalt arra, hogy 2000-ben, amikor a néhai Jörg Haider Szabadságpártja bekerült az osztrák kormányba, az Unió szankciókat fontolgatott a bécsi kabinettel szemben. "A magyar tervekhez viszonyítva azonban Jörg Haider ministránsdiák volt", mert sosem akarta állami ellenőrzés alá vonni a médiumokat - folytatta a luxemburgi külügyminiszter. Mint mondta, "a törvény ellentétes 500 millió európai alapértékével".

  Nemcsak a Asselborn bírált élesen, gyakorlatilag felbolydult a világ, nagy port kavart Európában a Fidesz jogszabálya. Több nemzetközi újságíró szervezet, európai parlamenti képviselők, miniszterek, külföldi lapok, rádiók és televíziók bírálták a januártól hatályos törvénytg, hazánk azonban mélyen hallgat ez ügyben. "Magyarországot a sajtószabadság európai szabályai alapján fogjuk vizsgálni. Amennyiben ezeket nem teljesítik, Budapestnek komoly problémái lesznek" - fogalmazott Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője. Alexander Alvaro, a liberális FDP európai parlamenti képviselője szerint "meglehetősen kétes helyzet", hogy az EU soros elnöki tisztére készülő országban "a kritikus médiát el akarják némítani". Angela Merkel német kancellár óvta Magyarországot attól, hogy a sajtóval kapcsolatban megsértse a jogállamiság elveit.

  "A német kormány nagy figyelemmel követi a médiára vonatkozó törvények alakulását Magyarországon" - jelentette ki a német helyettes kormányszóvivő. Egyúttal kiemelte, hogy Magyarország mint az EU leendő soros elnöke, különleges felelősséget visel azért az összképért, amely az Európai Unióról a világban kialakul. Utalt arra a bírálatra is, amelyet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) fogalmazott meg a magyarországi médiára vonatkozó, korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban. Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadság-felelőse arról beszélt, hogy hasonló jogi szabályozásra "csak tekintélyelvű rezsimek alatt" van példa. Mijatovic egyébként megjegyezte azt is, a magyar parlament olyan médiatörvényt fogadott el, amely ha visszaélnek vele, elhallgattathatja a kritikus médiát és a nyilvános vitát az országban. A szabályozás irányelvei nem világosak, így az újságírók nem tudják, mikor sértik meg a törvényt. A németországi Zöldek frakcióvezetője, Jürgen Tittin szerint Magyarország nem veheti át a soros elnökséget, amíg vissza nem vonja a törvényt. "Ezt a fatális döntést azonnal meg kell változtatni" - nyilatkozta a politikus a Reutersnek. Hozzátette, a törvény támadás a sajtószabadság ellen. Nem voltak kíméletesek a megállapításokkal a külföldi lapok sem.

  A Gazeta Wyborcza magyar nyelven fejezte ki szolidaritását. A lengyel napilap főszerkesztője szerint az új törvény Lukasenko Fehéroroszországának ösvényére tereli Magyarországot. A szájkosár-törvények mindig és mindenütt a jogállamot sértik, a demokráciát rombolják, jogfosztottá teszik a társadalmat. Egy másik kommentárban az olvasható, hogy Orbán XIX. századi "pannon messionizmussal és nacionalizmussal kevert polpulista politikájával" veszélyesebb lehet, mint a nemrég elhunyt osztrák szélsőjobbos Jörg Haider.

  Az El Pais című spanyol napilap szerint olyan jogszabályt hoztak Magyarországon, amely "gyakorlatilag végez a sajtó szabadságával". A nagy összegű büntetések könnyen kivégezhetik a gazdaságilag gyengébb orgánumokat.

  Orbán Viktor kormányzó Fidesz pártja nyilvánvalóan eltökélte, hogy az egyszer megszerzett hatalmat, kétharmados többsége birtokában, egyhamar nem adja ki a kezéből - számolt be a Die Welt. A német lap címoldalán közölt, Magyarország mint vezéri állam (Führerstaat Ungarn) című írásában megállapítja: olyan ez, mintha a tekintélyelvű, antiszemita 30-as években megállt volna a film, és most ismét peregni kezdene.

  A Frankfurter Rundschau kiemelte, hogy tíz nappal az EU soros elnökségének átvétele előtt a magyar kormány az utcára küldi a lakosságot, és arcul csapja európai partnereit. Aki ezentúl illetlenül, mondhatnánk bírálóan számol be a kétharmados többséggel bíró Fidesz politikájáról, azt pénzbírság vagy annál is rosszabb dolog fenyegeti. Az Európai Parlamentben joggal fogalmazódnak meg kételyek arról, vajon egy ilyen módon kormányzott országnak helye van-e az EU-ban, nemhogy a következő hat hónapban ő diktáljon ott - tette hozzá a cikk.

  A sajtójogot szabályozó új törvény mind politikai, mind jogi értelemben kötéltánc a megbízható médiarend és a cenzúra között. Erről már a Frankfurter Allgemeine Zeitung számolt be. A lap szerint a médiatörvény, amely az 1996-os jogszabályt váltja fel, az állami és a magántulajdonban lévő médiumok felügyeletét célozza.

  A Handelsblatt a hazugságon ért politikusokat kipellengérező "A nap Pinocchiója" rovatában Orbán Viktor fényképe mellett a miniszterelnököt idézte: "médiatörvényünk nem tartalmaz semmi olyant, ami ne létezne más EU-országban is". A cikkíró megállapítja: "Orbán januárban át akarja venni az EU soros elnökségét - és a 2010-es évet durva valótlansággal fejezte be. Európában sehol másutt nem ennyire sajtóellenesek a törvények, mint Magyarországon... Orbán úr Magyarországa többé nem szabad ország a média számára".”
 • 32. Csetneky 2010. december 23. 21:24
  „Lázárnak felesleges csodálkoznia az Mszp tevékenységén, hiszen köztudott, hogy a szocialistáknak lételeme a hazudozás, anélkül képtelenek élni. Aggódni viszont nem kell miattuk, hiszen érdemben senki sem figyel rájuk. A fizetett hőzöngők hőzöngenek - ez a dolguk - az élet meg megy tovább.”
 • 31. mir 2010. december 23. 17:33
  „Szánalmas ahogyan az ellenzékre próbálják terelni. De ez a paranoia részükről már 10 éve megvan.”
 • 30. robi04 2010. december 23. 17:32
  „29. :))”
 • 29. öszödiböszme 2010. december 23. 16:27
  „Engem már folyamatosan cenzúráznak. Élmény lesz itt jan. 1-től olvasni a hős orbánt éltető eposzokat.<moderálva személyeskedő>”
 • 28. sorok_közt 2010. december 23. 16:18
  „Túrabakancs!
  Kiemelt ügyfél vagy. nyilván azért, mert sok a pénzed. Úgy tűnik nagyon jártas vagy bankbetét témában Így már érthető, hogy foggal-körömmel véded ezt a bagázst (a másikakat is utálom, mielőtt még lekommunistáznál!) Szóval véded őket, mert emezek Téged, a gazdagot támogatják (16 %-os adókulcs)

  Rick!
  Igen, önként maradhatok. Csakhogy nagy részét ellopjátok, ugyanis a 24 %-ot nem az állam fizeti be utánam, hanem a munkáltatóm, amely nem ugyanaz.Mégis elsikkasztjátok, és erre nem mentség hogy amazok többet loptak+
  .”
 • 27. gjozsi88 2010. december 23. 15:49
  „még annyit:
  Nem az volt a kérdés, hogy kezelem a befektetéseimet....hanem átháritják e a bankadót!
  Mivel a jegybanki alapkamat változását most első izben nem követte, azonos feltételek mellett.....ebből csak egy dolog következhet!”
 • 26. gjozsi88 2010. december 23. 15:47
  „Túrabakancs!
  Imétlődő periodusban....azaz azonos feltételek mellett, a mindenkori jegybanki alapkamat mértéke figyelembe vételével történt ....eddig!
  Ugyanis az ismétlésnél ha változott az alapkamat hozzá igazodott.....most nem!
  Ha hiteles képet akarsz kapni, akkor ne befektetés módosítás során próbáld igazolni, hogy nem háritják át a bankadót, hanem eddig is működött befektetés , azaz az azonos feltételek változásai legyenek a viszonyítás alapjai!”
 • 25. coment 2010. december 23. 15:44
  „Megjegyzem, a Die Welt-nél vagy a The Times-nél mondjon valaki konzervatívabb nyugati lapot.
  Ennyit a nyugat-európai baloldali lapok befolyásolásáról.
  Vagy a konzervatívok is már az MSZP-nek hisznek inkább, mint a fülkeforradalmárnak?”
 • 24. Túrabakancs 2010. december 23. 15:38
  „gjozsi88!
  Azért nem változott a kamatod mert az lejárt, és a meglévő meghosszabítására nem adja a bank az akciós betéti összegeket. Mindegy hogy Orbán van hatalmon vagy sem.
  Akamat függ:
  -a lekötés hosszától
  -magától az összeg nagyságától
  Ha megnézed a reklámokat láthatod, hogy nőttek a kamatok a lekötéseknél.
  Utald át a pénzedet más bankba és az majd újként fog nálukjelentkezni, azt
  már ott lekötheted nagyobb kamatra. Én ezt csinálom amióta az eszemet tudom,
  4-bankban is érdekelt vagyok emiatt. /is/
  Bár mostanság az állampapírok jobb hozamokat hoznak, ezeket szintén a bankokban
  is meg lehet vásárolni. Prémium államkötvény stb.. bocs, ezt csak az államkincstárnál
  veheted meg. Infláció+3%-kamatprémium, akár 3-5-éven át. /7-8.5%/ Ez kicsi kockázatú
  lekötés ill.befektetés.”
 • 23. gjozsi88 2010. december 23. 15:21
  „Patriot!
  Kiabálhatod, ahogy akarod, hogy a hiteltelen baloldali média képes volt befolyásolni az egész uniót, médiástúl, politikustól, gazdasági hozzáértőtől.....!
  A kérdés, hogy a hiteles jobboldali média miért nem képes erre?
  A tönkretett országról maga Viktor mondta juliusban, hogy stabil a gazdaság, költségvetés, ezért nincs szükség az IMF-re....!
  Vagy hazudott?”
 • 22. Patriot 2010. december 23. 15:08
  „Ahol csak lehet bele kell rúgni a ballib lakájmédiába, ugyanis az ő aljas és sunyi lapításaik mellett tették tönkre az országot.
  Pénzért vehető demokratákra és azok kenyeréből evő újságírókra semmi szükség, az utóbbiak a hazugok és a tolvajok demokráciáját védték.”
 • 21. coment 2010. december 23. 14:52
  „Januártól ujraindítják a Szabad Európa Rádió magyar nyelvű adását, hogy a kommunista ország elnyomott polgárai hozzájussanak a saját országuk valós híreihez is.
  A 19, 25, 31, 41 és 49 m-es rövidhullámon lehet TITOKBAN hallgatni....
  Amig a FIDESZ az eu parlamentben is megcsinálja a F.A.SZ-t...
  Aztán majd az Amerika Hangját hallgatjuk...”
 • 20. gjozsi88 2010. december 23. 14:47
  „Zoli!
  19-re!
  .....amiről még azt is terjesztették, hogy a magánpénztári vagyon az soha nem volt a zembereké, közben most már ha igaz, akkor adózni kell azután, amit úgy kapok, hogy nem is volt az enyém.....és olyan reálhozamról beszélünk, amiről úgy tudjuk, hogy már a vagyon is el van tőzsdézve.....!
  Persze hülyiteni, csusztatni a jobboldal képtelen!”
 • 19. _Zoli_ 2010. december 23. 14:41
  „A nyugdíjpénztári tagoknak csak annyit, hogy tegnap mégis úgy gondolják vezetőink hogy adózni kell a reálhozamból!
  Azt viszont még mindig senki nem tudja, hogy számolják ki a göngyölített teljes hozamból a reálhozamot!”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakástűzben meghalt egy ember Dunaújvárosban

Meghalt egy ember Dunaújvárosban, miután tűz ütött ki szerdán egy tízemeletes panelház hatodik… Tovább olvasom