Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Lázár: jövő héten benyújtják a költségvetési javaslatot

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, számolt be az előző napi kormányülés döntéseiről.
Jövő héten az Országgyűlés elé terjeszti a kormány a 2016-os költségvetési törvényjavaslatot, amelyet június végéig fogadhat el a Ház - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen beszámolt az előző napi kormányülés döntéseiről.

Elmondta, hogy a tanácskozáson meghallgatták Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét és Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét is.

A miniszter tájékoztatása szerint a kabinet ülésén a kormányhivatalok kapták feladatul annak megszervezését, hogy a lakosság dönthessen arról, mely állami díjak csökkenjenek jövőre.

Beszámolt arról is, hogy Pintér Sándor belügyminiszternek feladatul szabták az e-kártya rendszer kidolgozását, amelynek lényege, hogy egy személyi, társadalombiztosítási és adóazonosításra egyaránt alkalmas szisztéma lenne.

Mentesülhetnek a háziorvosok az iparűzési adó alól


Mentesíthetik az önkormányzatok a háziorvosokat az iparűzési adó megfizetése alól 2016-tól - jelentette be a kormány döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Lázár János arról is beszámolt, hogy jövőre is fenntartják a dohányipari cégek egészségügyi hozzájárulását, amely összesen 11,5 milliárd forint.

A kormány döntött arról, hogy az EBRD-vel kötött eredeti megállapodásnak megfelelően 2016-ban megkezdik a bankadó csökkentését, a kabinet reményei szerint a pénzintézetek növelik a kihelyezett hiteleik nagyságrendjét.

A tárcavezető azt is megerősítette, hogy a reklámadó mértékét 5,3 százalékban maximálják, 100 millió forint árbevételig pedig nem kell megfizetni azt.

Lázár János növelné a közbeszerzések nyilvánosságát


A közbeszerzések nyilvánosságát növelő törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek Lázár János május közepén.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: az új törvény - amely a tervek szerint idén november 1-jén lépne hatályba - érdemi változást hoz a közbeszerzéseknél. Szavai szerint nem a legolcsóbb ajánlatok kapják a legmagasabb pontszámot, hanem előtérbe helyezik a munkahelyteremtést, a gazdaságfejlesztés szempontjait, minőségi alapokra helyezik a kiválasztást.

A javaslat szerint csökken az üzleti titoknak minősülő adatok köre, pontosítják a kizárási okokat, felelősségi viszonyokat. Lázár János célként jelölte meg, hogy a kis és közepes cégeket is helyzetbe tudják hozni.

Bejelentette azt is, hogy 2016 nyarától az egész közbeszerzési rendszert digitalizálják.

Minden devizahiteles jobb helyzetbe kerül

A banki elszámolás után minden devizahiteles jobb helyzetbe kerül, mint korábban volt - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Lázár János jelezte, hogy a banki elszámolás és a forintosítás 1,3 millió ügyfelet érint, akiknél e lépésekkel összesen ezermilliárd forint marad.

Hozzátette ugyanakkor, hogy lehetnek olyan ügyfelek, akik csalódottak, mert az elszámolás alapján úgy érzik, több járt volna nekik. Az ezzel kapcsolatos vita lefolytatására a jogszabály lehetőséget biztosít - jegyezte meg, megismételve: a kormány mindent megtett, amit ebben a helyzetben megtehetett.

A miniszter tudatta azt is, hogy a szerdai kormányülésen foglalkoztak a magáncsőd intézményével, amelyről meghallgatták Trócsányi László igazságügyi miniszter véleményét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelik az egészségügyisek bérét

A jövő évi költségvetésben 15,8 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyben dolgozók… Tovább olvasom