Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kutatók Éjszakája: gumicukorvírusok, klónegér a budapesti helyszíneken

Húsz városban 625 eseményt kínál idén 21 intézmény pénteken a Kutatók Éjszakáján: a budapesti helyszínek mellett 19 vidéki város ad otthont a Kutatók éjszakája rendezvényeinek.


A Kutatók Éjszakája - Baja, Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Kecskemét, Martonvásár, Miskolc Mosonmagyaróvár, Nyíregyháza, Pécs, Piliscsaba, Sárospatak, Sopron, Szarvas, Szeged, Szombathely, Tatabánya és Veszprém - elnevezésű összeurópai rendezvénysorozatba Magyarország a kezdetektől fogva csatlakozott: a tudományos, ám könnyed éjszaka 2006 óta népszerűsíti a tudományt és a kutatói életpályát a fiatalok számára Magyarországon is. Gumicukorvírusok és klónozott egér, Gömböc, a "keljfeljancsiként" viselkedő matematikai idom és Mars-kutatás, sörösdoboz-roppantó és vezető nélküli légi járművek, molekuláris muzsika és számtalan más érdekesség várja a látogatókat a Kutatók "észbontó" éjszakáján Budapesten.

A fővárosi rendezvényeket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, valamint a Kutatók Éjszakájának egész programját koordináló Tempus Közalapítvány jegyzi. A központi budapesti programoknak a Millenáris és Jövő Háza ad otthont 15 órától kezdve. Nyitányként Hogyan lesz a tudásból termék címmel kutatók, feltalálók, valamint a Magyar Tudományos Akadémia, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal és a Magyar Szabadalmi Hivatal képviselői részvételével kerekasztal-beszélgetés zajlik arról, hogy mit jelent az innováció, hogyan állunk az eredmények hasznosításának terén, érdemes-e egy kutatónak külföldre menni és/vagy hazajönni.

A Millenárisra látogatók pénteken a klímaváltozások nyomába eredhetnek, megismerhetik a különféle betegségeket, s DNS-t vonhatnak ki házilag, de lesz csillagászati bemutató is, Légből kapott varázslatok címmel pedig látványos, levegőt alkotó gázokkal kapcsolatos kísérletekben vehetnek részt. A Millenárison ismerkedhet meg első ízben a nagyközönség a GE Lighting budapesti Globális Technológiai Központjában dolgozó magyar mérnökök vezetésével kifejlesztett új Energy Smart lámpával. Ez az üvegburás fényforrás az első kompakt fénycső, amelyik formájában, méretében, fényerejében is megszólalásig hasonlít egy hagyományos izzóhoz - ugyanakkor annál 80 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt.

Élettartama ugyanakkor tízszer hosszabb a jelenlegi izzólámpáénál. A budapesti egyetemek is minden korábbinál sokszínűbb, látványosabb programkínálattal készülnek. Az ELTÉ-n álmot lehet kutatni és vulkánt építeni, valamint barangolni a virtuális glóbuszok múzeumában, de meg lehet ismerkedni az intelligens életőrrel is. A BME-n egyebek közt bevezetik a látogatókat a sörösdoboz roppantásának rejtelmeibe, kiderül a villamosságról, hogy miért is szórakoztató, valamint felfedezhetik a káoszban lakozó matematikát is. A Semmelweis Egyetemen a molekuláris muzsika csodájába vezetik be az érdeklődőket, de lesz egyebek közt bonctermi bemutató, a látogatók megismerhetik, hogy milyen belülről a gyomor és a bél, s megtudhatják, hogy meddig működik egy idegen szerv a testünkben. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a látogatók a régi könyvek titkaival ismerkedhetnek, lesz fergeteges táncház, a robotfocit követően pedig a Kutatók Kocsmájában lehet majd regenerálódni. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP platformja a munkájukból élő emberek nagyobb védelmét szorgalmazza

A munkájukból élő emberek nagyobb megbecsülése és hatékonyabb jogi védelme szükséges - olvasható az… Tovább olvasom