Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 33°C Még több cikk.

Közlekedés: a gyerekek túlzottan bíznak a felnőttekben

Túlzottan bíznak a közlekedés felnőtt résztvevőiben a gyerekek a rendőrség tapasztalata szerint. A gyerekek által okozott balesetek száma 2009 első félévében ugyan csökkent a tavalyi első félévhez képest, a rendőrség azonban elégedetlen az eredménnyel és a nyári szünidő kapcsán a közlekedés veszélyeire hívja fel a gyerekek és szülők figyelmét.
Budapesten a 2009. év első felében, az elsődleges adatok alapján 14 év alatti gyermekek összesen 33-an okoztak balesetet, míg 2008. ezen időszakában 45-en. A 33 balesetből 7-et kerékpárral közlekedve, míg 26-ot gyalogosan okoztak. Az előző évben 5 balesetet kerékpárral, 38-at gyalogosan és 2-őt segédmotor-kerékpárral okoztak.

Az előző évekhez képest ugyan csökkent a gyermekek által okozott balesetek száma, de az adatok azt is mutatják, hogy a közúti balesetek döntő többségét emberi mulasztások okozták, amik a közlekedők fegyelmezettebb magatartásával elkerülhetők és megelőzhetők - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A BRFK szerint tapasztalat azt mutatja, hogy a gyerekek túlságosan bíznak a közlekedés felnőtt résztvevőiben, az autóvezetők, a buszsofőrök tapasztalatában.

A közlekedés azonban olyan váratlan helyzeteket hozhat, amelyeket még az idősebb, a közlekedésben jártasabb felnőttek sem tudnak megoldani. Fontos, hogy a gyermek ismerje, és tartsa be az alapvető közlekedési szabályokat, valamint a felnőttek is legyenek óvatosabbak, főleg ott, ahol sok gyerek van. Sok gyerek utasként sérül meg, mert a felnőttek nem figyelmeztetik őket a biztonsági öv használatára, vagy nem tesznek gyerekülést a kocsiba. A gyalogos átkelőknél viszont legtöbbször a hirtelen lelépő gyalogos okoz balesetet: a rendőrség arra kéri az autósokat, a zebránál fokozott óvatossággal közlekedjen. A kerékpárosok és gyalogosok használjanak láthatósági mellényt lakott területen kívül. 12 éven aluli gyermek főútvonalon egyébként nem kerékpározhat, 6 év alattit pedig nem is lehet felügyelet nélkül hagyni közúton.

Olvasóink írták

 • 11. Di 2009. szeptember 23. 10:17
  „Akiket nem engednek el egyedül (féltik őket), azok csaló szándékkal közlekednek egyedül, pl.: (nem szólnak előre, hova mennek, stb.), akkor az egyedül közlekedők hazudnak a féltő szüleiknek valami hihetőt, és akkor megússzák szárazon a szidást és az aggódást is.”
 • 10. Goldmund 2009. július 22. 22:38
  „"A közlekedés azonban olyan váratlan helyzeteket hozhat, amelyeket még az idősebb, a közlekedésben jártasabb felnőttek sem tudnak megoldani."
  Persze, lakott területen hajt, mind a meszes, közeledik a zebrához, valaki lelép, ő meg nem tudja "megoldani a helyzetet". Utána meg magyarázkodik, hogy 20 éve erre közlekedik, nem tudja, hogy történhetett a baj.”
 • 9. Haru 2009. július 22. 13:37
  „Zotya köszönöm.
  Lobbo 71:
  Nem a három gyerekülés a probléma. A miénkbe belefér, passzen, de belefér. Hanem az, hogy a legszélesebb gyerekülés is keskenyebb mint a gyerekem feneke. Ha nem voltam elég világos. És a magasabb gyerekem olyan magas üléssel, mint egy felnőtt, abból is a magasabb.
  Tudom, fogyjon le a gyermekem és vágjam le a másik fejét.... A felsőteste extra hosszú, ez a probléma.

  Másik: a kerékpárút kijelölve a főúton, 1 méteren belül. Tehát kötelességem ott kerekezni, miközben a gyermekemnek kötelessége a járdán gyalogost kerülgetni. Érted?

  Lobbo egyébként ajánljhatnál nekem extraszéles gyerekülést, érdekelne. Köszönöm.”
 • 8. zotya975 2009. július 21. 20:57
  „Kedves Lobbo71 !
  1.: ha felnőtt létemre a járdán biciklizek, hiába hivatkozok én pölö a nagy kamionforgalomra, a rendőr úgy megbüntet mint annak a rendje, és le se szarja, hogy a kamionok legyúrnak, a járda meg éppen tök üres.
  2.: ez nagyon bölcs tanács volt, most Haru biztos elrohan másik autót venni, de megsúgom 3 gyerekülés nem sok kocsiba fér bele hátulra. Tudom most az jön hogy minek kellett 3 gyerek.....hagyjuk.
  A cikkről meg annyit, hogy hiába magyrázom el a gyereknek, hogyha a bácsi meg a néni megáll a kocsival a zebránál és integet akkor nyogodtan átmehet, mert nap mint nap látomn hogy jön egy paraszt aki még a padkán is kikerüli öket és elhúz a gyerek orra előtt. Én is volam már úgy hogy a csávó intett, leléptem fékcsikorgás, kiüvölt, mondom intettél nem??? Nem nekem, csak a telefonba magyarázott, erről ennyit. Volt amikor a táskánál fogva rántottam vissza a gyereket az álló sort kikerülő motoros elől. Na addig egy ideig rossz biciglivel jártam az iskolához, legközelebb tuti elébasztam volna. De persze ez sem megoldás? De akkor mi???”
 • 7. TeknőcErnő 2009. július 21. 20:36
  „Pedig nem kellene! Legalábbis némelyikben.

  moderálva”
 • 6. AranyKözépút 2009. július 21. 20:06
  „moderálva 2x”
 • 5. AranyKözépút 2009. július 21. 20:06
  „Igyekszem úgy közlekedni, hogy a gyerekek bennem bízhatnak is. Ha gyereket látok, mindenre felkészülök, bármi történhet.
  Lehet egy extraszéles amplitudóval bringázó kisgyerek, gyalogos -labdázós bármi.
  Szerintem azzal nincs gond, hogy a gyerekek bíznaka felnőttekben, ez a dolguk, a felnőttekben, magunkban is bíznunk kellene.”
 • 4. Lobbo71 2009. július 21. 19:05
  „Haru:
  1., a KRESZ megengedi a járdán biciklizést, ha az úttest nem alkalmas a biciklizésre, például a forgalom miatt.
  2., gyerekülés: vegyél egy normális autót, amiben elfér rendesen 3 gyerekülés. Ahol egy felnőtt nem veri be a fejét, ott a gyerekülésben ülő gyerek se fogja.”
 • 3. Haru 2009. július 21. 17:58
  „Vannak emberek, akik egyszerűen váratlan helyzetben rosszul reagálnak. Az egyik gyermekem ilyen, pedig állandóan tanítom, gyakorolunk, mégis. Ha sétálunk, jön a kerékpáros, meglátja és gyakorlatilag eléugrik ijedtében. Régebben az autók elé is beugrott volna, de nem hagyom felügyelet nélkül, mert nem jól reagál.
  Pedig elméletben tökéletesen tudja, mi a teendő, de pánikba esik és rosszul dönt.”
 • 2. Haru 2009. július 21. 17:54
  „A másik probléma a gyermekülés. Én lelkesen bepréselem a gyermeküléseket, hátra hármat. Egyik lányom elég husi és több mint 40 kiló. A gyermekülés 35 kilóig jó. Amely úgy van meghatározva, hogy 12 éves korig, abba széltébe nem fér bele a kislányom. A másik kislányom meg nagyon magas, így hátul, ha kicsit rázósabb az út, szó szerint beveri a fejét.
  Szóval baj van a gyermekülésekkel. A karfa nélküli ülésmagasítóba fér bele egyedül a kislányom szélességben, az meg már 37 kilósan széttört alatta (kettő is).
  Vagy nagyobb súlyt is kellene bírniuk, vagy alacsonyabb kivitelben is lehetne kapni, jó lenne, mert én gondos szülőként szeretném védeni őket.”
 • 1. Haru 2009. július 21. 17:49
  „12 év alatti gyermek főúton valóban nem kerékpározhat, de nézzük csak a valóságot.
  Elől apuka, utána két 9 éves lányom majd kicsi fiammal a gyermekülésben én zárom a sort. A KRESZ szerint ez úgy néz ki, hogy megyünk a kerákpárúton, amely hirtelen megszűnik, s le kell hajtani a főútvonalra. KRESZ szerint nem kerékpározhatunk a járdán, mert az a gyalogosoké, kivételt képeznek ezalól a gyerekek. Tehát én apukával kihajtok a főútra, mert a járda nekünk tiltva van. A gyerekek meg felügyelet nélkül kergetik a gyalogosokat?
  Tehát vagy én is a járdán maradok vagy a gyerekek is jönnek az úttestre. Győrben meg 50 méterenként le az úttestre fel a kerékpárútra.
  Vagy toljuk a kerékpárt, de akkor mi értelme!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elszabadult egy busz a Moszkva téren

Hatvanhárom métert gurult sofőr nélkül egy 22-es busz kedden reggel a Moszkva téren, Budapesten. A… Tovább olvasom