Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Kovács Árpád: jövőre 2,5 százalék felett lehet a növekedés

Bár sok a bizonytalan tényező, de jövőre 2,5 százalék felett lehet a gazdasági növekedés üteme Magyarországon - mondta Kovács Árpád egyetemi tanár, a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) és a Költségvetési Tanács elnöke kedden Budapesten, a Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényén.
Az eseményen egyúttal bemutatták Kovács Árpád "Vázlatos betekintés a közpénzügyi döntéshozatal alapjaiba" címmel megjelent könyvét, melyet az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet gondozásában adtak ki.

Kovács Árpád a rendezvényen tartott előadásában elmondta: a tavalyi jó teljesítményt követően idén vegyes a kép Kelet-Közép-Európa országait tekintve, a közép-kelet-európai országok felében várhatóan erősödik, a másik felében lassul a GDP növekedése.

A növekedést esetleg hátráltató tényezők közé sorolta Kovács Árpád a Görögország helyzetével kapcsolatos bizonytalanságokat, az orosz-ukrán konfliktus alakulását, kimenetelét.

Rámutatott: óvatosságra ad okot az is, hogy az eurózóna és benne Németország gazdasági fejlődését nézve az elmúlt hónapokban egyre alacsonyabb GDP-növekedést várnak az elemzők.

Kovács Árpád elmondta: a GDP-növekedéshez eltérő mértékben, de minden közép-kelet-európai országban hozzájárulnak a beáramló uniós támogatások, Magyarország az elmúlt években élenjáró állam lett az uniós források felhasználásában.

Kiemelte: örvendetes az is, hogy Magyarországon a beruházási ráta az elmúlt negyedévekben emelkedett, bár ebben szerepet játszott az is, hogy egyre bővült az állam beruházási aktivitása. Elmondta: mivel a költségvetési szigor nem folytatódott, a fogyasztás 2 százalékkal nőtt, és a dinamika kevéssel e szint felett stabilizálódhat.

Kovács Árpád rámutatott: tartósan számolhatunk az alacsony olajárral, és azzal, hogy emiatt az idei magyarországi infláció kisebb lesz a kormány által prognosztizált, éves szinten 1,8 százalékos ütemnél. Az olajár csökkenése miatt az infláció továbbra is alacsony marad a közép-kelet-európai országokban is - mutatott rá az MKT elnöke.

Kiemelte: az államháztartási hiány, Horvátországot kivéve, várhatóan minden közép-kelet-európai országban a 3 százalékos maastrichti "plafonérték" alatt marad, és az államadósság az Európai Bizottság értékelése szerint, Magyarországot kivéve, várhatóan minden közép-kelet-európai országban emelkedni fog 2015-ben.

Kovács Árpádnak a rendezvényen bemutatott könyve kitér a pénzügypolitika szerepére, a költségvetési politika céljára, annak klasszikus eszközeire, miközben áttekintést ad a pénzügyi kultúrával kapcsolatos általános kérdésekről is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóbiás: közvélemény-kutatást tart az MSZP a vasárnapi zárva tartásról

Utcai, nyílt közvélemény-kutatást tart az MSZP a nagyobb bevásárlóközpontok vasárnapi zárva tartásáról február 15-én. Tovább olvasom