Kisalföld logö

2017. 04. 29. szombat - Péter 4°C | 13°C Még több cikk.

Kormányszóvivő: Nincs miért változtatni az adórendszeren

A szocialisták két kulccsal adóztatnának, visszahoznák az adókedvezményeket. Politikusuk elismerte: nem volt kiszámítható a baloldali kormányok adópolitikája, de szerinte a Bajnai-kormány tavaly év elején már adókönnyítéseket vezetett be.
Az MSZP-nek vannak számításai és adatai arról, hány munkavállaló járt rosszul az egykulcsos, családi kedvezményekkel kiegészített új adórendszer okán - nyilatkozta Tukacs István, a párt képviselője a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában kedd este. Elmondta, hogy pártja két kulccsal adóztatna, a magasabb jövedelműek a közteherviselésből is többet vállalnának ezáltal. A szocialista politikus elismerte: voltak kanyarok az elmúlt nyolc év kormányzása alatt az adópolitikában és a baloldali kormányok adórendszere nem volt kiszámíthatónak mondható. Viszont az is tény - tette hozzá -, hogy a Bajnai-kormány 2010 elején adókönnyítéseket hajtott végre, ezért tavaly év végére többet kerestek az emberek, főleg az alsóbb jövedelmi kategóriákban. Nagy Anna kormányszóvivő, aki más témában volt a Közbeszéd vendége kedd este, röviden reagált Tukacs István szavaira, mondván: a kormányzat nem látja okát, hogy változtasson azon az adórendszeren, amely 450 milliárd forinttal többet hagy az embereknél.

A közszférában viszonylag egyszerű a “számlálás", hiszen akinek csökkent a fizetése, az kompenzációt kért. A politikus megjegyezte: ezek a munkavállalók a kompenzáció után is rosszul járnak, mivel a bérkiegészítés még nem jelenti, hogy az összes inflációs drágulást “lekövetné" a bérkiegészítés.

A számok azt mutatják, hogy a közszférában foglalkoztatottak közel felét érinti a probléma. A versenyszférából ugyan nincsenek ilyen típusú adataik, de okuk van feltételezni, hogy ott is legalább ekkora arányban szenvedtek el veszteséget a munkavállalók az adórendszer szerintük rossz változtatása miatt - mondta a szocialista politikus.


Új adó lenne a magánszférában a keresetkiegészítés?

Milyen mértékben tartják reális megoldásnak a problémára a kormányzat által most felállított adó- és bérmonitoring bizottságot? Mennyiben lehet ez megoldás a magánvállalatoknál arra, hogy az érintett dolgozók legalább reálértéken megőrizhessék a fizetésüket? - kérdezte a Közbeszéd.

Bekopogtathat -e egy ilyen bizottság Magyarország kétszázezernél több mikro-, kis- és közepes vállalkozásához, hogy megnézze, vajon ki járt rosszul és miért? - vetette fel Tukacs István . Ezt fizikailag nem lehet megtenni - mondta. Másfelől – ez már elvi sík – egy magánvállalat úgy dönt a saját dolgairól, ahogy akar, ebben az államnak semmi keresnivalója nincs. Harmadsorban: ha a különbözetet ráterhelnék a magánvállalkozásokra, az pótlólagos adó lenne – sorolta érveit az ellenzéki politikus.

Megjegyezte: furcsának tartja a bérmonitoring bizottság kapcsán, hogy "Parragh László, a kereskedelmi és iparkamara elnöke, a vállalkozók képviseletének az elnöke elébe siet ennek a szándéknak, és azt mondja, javaslatot tettek a kormánynak arra, hogy lehet ezt megoldani; nekik kellene megvédeni a vállalkozókat" - mondta Tukacs István.


Az MSZP két kulccsal adóztatna

Az MSZP elkészített egy új adórendszer-javaslatot. Ezzel hogyan érné el, hogy senki járjon rosszabbul, és ne is kerüljön többe az államnak, az amúgy is rendkívül megfeszített költségvetésnek? - hangzott a kérdés.

A kiskeresetűek nem azért járnak rosszul a mostani adórendszerrel, mert a nagyobb keresetűeknél több marad, hanem a félszuperbruttó, illetve a kedvezmények megszűnése miatt, valamint azért, mert a kiskeresetűek nem tudják teljes egészében igénybe venni a gyermekkedvezményt – reagált Tukacs István. “Mi azt mondjuk, hogy vissza kell állítani a kedvezményeket: az adójóváírást ki kell bővíteni, vissza kell hozni a minimálbér adómentességét – így már a kis keresetű is jól jár" - hangzott az érvelés. A politikus szerint ehhez a megoldást a kétkulcsos adórendszer jelentené – a nagyon magas keresetűek így arányaiban is többel járulnának hozzá a közteherviseléshez.


A Bajnai-kormány adót csökkentett

Az ellenfeleik nyilván sokszor a baloldal szemére vetik, hogy lett volna nyolc éve egy igazságos, reális, versenyképes adórendszer kidolgozására, mégsem tették meg – vetette fel a Közbeszéd.

“Ezt azért vetik a szemünkre, mert nem akarják meglátni, mi történt 2010-ben; adócsökkentés volt az év elején, azt bizony mi csináltuk" – reagált a képviselő. Hozzátette: ha nem jött volna a kormányváltás, ma egy alapján tizenhét százalékos, ám kétkulcsos, kedvezményekkel a kiskerestűek számára is kedvezővé tett adórendszer lenne Magyarországon. A 2010-es zárások pedig azt mutatják, hogy reáljövedelemben – különösen az alacsonyabb kereseti kategóriákban – többet kerestek az emberek; mivel 2010 elején adókönnyítések léptek életbe, és ez a baloldali kormány eredménye – mondta Tukacs István.

Azt azonban – kérdésre válaszolva – a szocialista politikus elismerte, hogy a baloldali kormányzás alatt összességében nem volt kiszámítható az adópolitika, hiszen "voltak nagyon éles kanyarok az adópolitikában, bejelentések, ezek visszavonása, és egyebek".


A kormány nem lát okot változtatni az adórendszeren

Nagy Anna kormányszóvivő -aki más témában volt kedd este a Közbeszéd vendége – érintőlegesen reagált az előtte nyilatkozó szocialista politikus szavaira. Azt mondta: az új adórendszer azokat jutalmazza a leginkább, akik gyerekeket nevelnek és ezzel egy időben dolgoznak is.

“Soha nem is volt titok, hogy ennek a kormánynak ez a két nagyon erős célkitűzése van, ez a két terület, amit erősen támogatni szeretne. Olyan országban, ahol az aktív lakosságnak alig több mint a fele dolgozik, ahol a mágikus tízmilliót már régen alulról elhagytuk – nos, itt ez a két út az, ami a leginkább kell érvényesüljön" - hangzott a nyilatkozat.

Az adórendszeren nincs miért változtatni – erősítette meg kérdésére reagálva Nagy Anna. “Nem állítom, hogy nincsenek döcögő részek még itt, az elején. Az állam, ahol be tud avatkozni, ott meg is tette; közbelépett a bérkompenzáció érdekében. Nem állítom, hogy mindenhol időben megtették ezeket a lépéseket; még egy-két, talán három hétbe is belekerül, míg minden munkaadó intézkedik" - mondta Nagy Anna. “Nem szabad megtenni, hogy a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntjük. Nem szabad azt mondani, hogy van itt egy olyan adórendszer ami 450 milliárd forinttal többet hagy az embereknél, és azért mert van egy-két rossz kivétel, akkor ezt az egészet felejtsük el" - szögezte le a kormányszóvivő.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. meir 2011. február 25. 05:07
  „-....." 450milliard Forinttal tobbet hagy az embereknel"-!-(??!!)-
  marad a kerdes,;- MELYIKEKNEL????
  az egyszeru polgaroknal,vagy csak a Nagyongazdagoknal,mint egyes ma miniszterek!?”
 • 55. Madarász 2011. február 24. 13:49
  „Koko4!

  Mutass már nekem legalább egy olyan honpolgárt, akinek van 3 gyereke és kétkezi munkából havi 650 ezer Ft bruttója van.
  Egy bruttó 70-80 ezret kereső gyári munkás soha a büdös életben nem fog tudni élni a kedvezménnyel, még ha megosztják, akkor sem! Rosszabb esetben 3 gyerekkel az anyát fel sem veszik sehová, nehogy a gyerek beteg legyen és hiányozzon a munkából.

  Akik jól jártak, azok a politikusok és a felső tízezer.”
 • 54. annobon 2011. február 24. 11:28
  „51-hez: "Kis hazánkban lehet hogy a valós adatokkal bejelentettek vannak kevesebben. " Nem lehet, hanem biztos. Sajnálatos módon ez a kardinális kérdés, azaz a "feketén" zsebbe bérkiegészítés nagyon el van bagatellizálva a kormányok (!) részéről. És ebben a dologban teljesen irreleváns, hogy éppen milyen "színű" a miniszterelnök. Mindig sóhajtozunk, hogy nyugaton így meg úgy. Nos a Lajtától nyugatabbra bármely országban jóval nagyobb a járulékfizetési- és adózási fegyelem. A hivatalosan bejelentett dolgozóknál szinte ismeretlen fogalom a "bejelentem minimálbérre, aztán majd kipótolom" elve. Ergo az államnak jóval nagyobb adó- és járulékbevétele van, mint nálunk. De persze amíg politikusaink zömének van min. egy (de inkább több) vállalkozásban érdekeltsége, addig ezen úgysem fognak változtatni. Addig csak egy dolgot tudnak tenni, a hivatalosan bérből és fizetésből élők (jellemzően: állami- és közszféra) jövedelmeivel sakkozni. A többi alkalmazottat meg, akik a munkáltatójuktól egy megállapodott nettó összeget kapnak kézhez hónapról-hónapra, ez sajnos nem érdekli. Esetleg majd akkor, amikor elmegy nyugdíjba és a hivatalos bejelentett béréből fogják neki a nyugdíjat folyósítani... Akkor lesz majd sírás-rívás...”
 • 53. load 2011. február 24. 11:08
  „51. Koko04
  "Biztos hogy sok szempontból javíthatóak az idei szabályok (bár olyan, hogy mindenkinek jó úgy sem lehet), de az is látható, hogy már ez is sokkal több, mint az elmúlt 8 év összessége."
  Miből látszik?
  Részleteznéd?”
 • 52. Jandex 2011. február 24. 10:56
  „51. Koko04 2011.02.24. 10:47
  Jó reggelt kívánok,ébredni kéne már! /Republic után szabadon!/”
 • 51. Koko04 2011. február 24. 10:47
  „Ebben megint mennyi mellébeszélés volt és mennyire rövid az emberek emlékezete. A szocialisták útelágazódásos kormányfőjének volt egy 100 napos ígérete, amit a megnyert választások után végrehajtottak. Abban az évben jól jártak az emberek, de attól kezdve a költségvetés romokban hevert, amelyet csak a folyamatos államadósság növelésévél és emellett megszorításokkal sem sikerült igazából helyre tenniük. Az akkori jót kamatostúl szedték vissza a következő hét évben. 2010-re azért csináltak egy ilyen adórendszerű költségvetést, mert választások jöttek, semmiféle egyéb magasztos szempontok nem játszottak. Ráadásul elfeljti említeni a képviselő, hogy ha nincs kormányváltás, akkor hol alkalmaztak volna újabb megszorítást, mert az általuk alkotott tavalyi költségvetés tarthatatlan volt (esetleg egy újabb államdóságot tovább növelő IMF hitel?). A mostani kormány adószabályai azoknak kedveznek, akiknek gyerekeik vannak és annyit is keresnek, amennyire be vannak jelentve. Kis hazánkban lehet hogy a valós adatokkal bejelentettek vannak kevesebben. Biztos hogy sok szempontból javíthatóak az idei szabályok (bár olyan, hogy mindenkinek jó úgy sem lehet), de az is látható, hogy már ez is sokkal több, mint az elmúlt 8 év összessége.”
 • 50. annobon 2011. február 24. 10:24
  „"Kormányszóvivő: Nincs miért változtatni az adórendszeren" Egy régi Bikini-szám jut eszembe: "Hát hiába mondom, hogy nem félek? Most mér néztek így rám? Hát én nem mondtam semmit. Nem láttam semmit. Nem hallottam semmit. Akkor...nincs mitől féljek ..."”
 • 49. czindi 2011. február 24. 10:16
  „egyszerűen nem értem az embereket, a kommentelőket...Nagy Anna kormányszóvivő, aki más témában volt a Közbeszéd vendége kedd este, röviden reagált Tukacs István szavaira, mondván: a kormányzat nem látja okát, hogy változtasson azon az adórendszeren, amely 450 milliárd forinttal többet hagy az embereknél. Ennyi. Ilyen egyszerű...ja hogy ez a FIDESZ-fiúk (és a holdudvarukba tartozó sokszázezer,-sőt sokmilliós fizetéseikre igaz? Istenem! " Ez van", szokta volt mondani a magyar. Szegény jobb sorsra érdemes Antall J. ( mármint ha nem lett volna min. elnök!) szokta mondani: "Hja kérem, tetszettek volna forradalmat csinálni.."..Azért az nem lesz, remélem, nem igazán hiányozna. No meg volt már más is, akinek később nyílt ki a szeme a látásra...( l. Pál apostol) ( ja és meg9nt a régi hal-úszóverseny jut az eszembe: a TON hal ért be elsőre, a REMÉNY hal meg utoljára...)”
 • 48. Jandex 2011. február 24. 08:27
  „Csütörtök délelőtt van, egy elég hosszú hetet követően elgondolkodtam, miért is vagyok fáradt. Eleinte a kevés alvásra, és a sok stresszre fogtam, de most végre megtaláltam az igazi okát! Azért vagyok fáradt, mert túl sokat dolgozom! Tudniillik tízmillió lakosa van Magyarországnak. Ebből három és félmillió nyugdíjas, ami azt jelenti, hogy a maradék hat és félmilliónak kell elvégezni MINDENT! Hétszázezren tanulnak, ami azt jelenti, hogy a maradék ötmillió-nyolcszázezerre marad az összes munka. Nyolcszázezren azonban a kormánynak dolgoznak, így marad ötmillió. Félmillió embert alkalmaz a katonaság. Lenne még négy és félmillió aktív. Hatszázezren még iskolakötelezett kor alatt vannak. Ha számba vesszük (nem veszem a számba!) az összes munkaerőt, akik a parlamentben, polgármesteri hivatalokban, állami támogatású intézményekben dolgoznak, megkapjuk ugyebár azt a maradék másfél milliót, akikre a tényleges munka elvégzése hárul. Egy adott pillanatban háromszázezer ember fekszik kórházban, van táppénzen. Hozzájuk jön a félmillió munkanélküli, s máris láthatjuk: pontosan hétszázezer ember osztozik a terheken. Ja... és most olvastuk a legújabb statisztikát: jelenleg 699.998 ember van börtönben, ami azt jelenti, hogy mindössze két emberre maradt minden munka: rád és rám.
  És Te most épp Netezel! :)))”
 • 47. .viki27. 2011. február 24. 08:25
  „Én csak arra lennék kíváncsi,ha a szinkron hang is csak minimálbért keresne akkor is egyet értene az új adózással, plusz a az ellopott magán nyugdíj pénztári befizetésekkel.Tőlem kb .2millát loptak el amig állami cégnél dolgoztam és nem szúnt meg a munkahelyem rendszeresen fizettek utánam.De ezzel hozzájárultak a nagyon magas jövedelemmel rendelkezők még nagyobb jövedelméhez szerintük igazságosan!”
 • 46. Madarász 2011. február 23. 23:14
  „Nála már csak a Szíjjártó egyszerűbb...”
 • 45. mir 2011. február 23. 21:39
  „Az a szóvivő nő olyan eccerű mint a facsipesz.”
 • 44. jirzi 2011. február 23. 20:35
  „Jól van ez már így.Mindig van aki szarul jár,mindig lesz elégedetlen ember!100% sohasem lesz az elégedett emberek száma.De ami szúrja a szemem a politikusok számla nélküli" juttatási csomagja".Nem kéne nekik is megkérdezni a népet szeretjük e mi a túl gazdag majmokat? Milliomosoknak ingyen autót? Pestieknek pesti albérletet?”
 • 43. pistuka49 2011. február 23. 20:17
  „Omarhullm: üzenem. 300 000 ft felett a " pofátlan" béreknél is van szuperbruttó.”
 • 42. Madarász 2011. február 23. 19:42
  „Kiegészíteném: minimálbérből, kenyéren és vízen...”
 • 41. SPS 2011. február 23. 19:25
  „Valamelyik tévé csatorna híradójában hallottam:
  Amikor Sz.P. népünk bölcs vezérének magyar hangja azt mondta kb. : Az lehet, hogy közel 35 ezer közel közalkalmazott még a bér kiegészítessél is rosszabbul jár, de 15 ezer meg jobban.
  Na ez egy felelős lopotikus válasza. Gratulálok!

  ÉLJEN A FIDESZ! ÉLJEN A PÁRT! ÉLJEN VIKTOR!”
 • 40. Madarász 2011. február 23. 19:16
  „37. Meg arról se feledkezzünk meg, hogy melyik kormányunk mondta, hogy eltörli és még mindig szuperbruttósítva adózunk...

  AHA!

  Hová tűntél? Olvasod a feltett linkeket? Sajnos igaz! Az emberek döntő többsége rosszabbul járt.”
 • 39. miracle 2011. február 23. 19:01
  „alacska 625 ezer körül, hogy teljesen ki lehessen használni.”
 • 38. alacska 2011. február 23. 18:51
  „Uraim ! A 450milliárd nagy része azok zsebében marad akiknek eddig is több maradt. Nagyon jó a gyerek kedvezmény ezt el kell ismerni, de akik még, vagy már nem nevelnek gyereket abszolút ráfizetnek az új adóval! Másrészt, hogy igénybe tudjon valaki venni 3 gyerek után adókedvezményt több mint 300ezret kell keresni!!!A közalkalmazottak,köztisztviselők 3 éve nem kaptak béremelést - közben /egyrészt köszönve a "multi adónak" - amit nem hárítanak ránk??? / minden ára emelkedik - a liszt, a hús, a cukor/ már 350 Ft a decemberi 190-ről/ .... Nincs kafetéria, nincs Budapesti bérlet hozzájárulás. Van közüzemi díj emelés-netán lakás kölcsönöd van - lassan kifizethetetlen lesz. Mi lesz itt még???”
 • 37. omarhulm 2011. február 23. 18:13
  „Azt se felejtse el senki, melyik kormánynak "köszönhetjük" a felszorzott szuperbruttót...”
56 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelkedett az üzemanyagok ára

Emelte bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát… Tovább olvasom