Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Kormány: Legyen állami a tűzoltóság!

A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok állami kézbe vételére tesz javaslatot a kormány a katasztrófavédelemhez kapcsolódó törvények módosításáról szóló parlamenti előterjesztésében.

A kabinet emellett egy iparbiztonsági hatóság felállítását, illetve katasztrófavédelmi bírság bevezetését is indítványozza. A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett, az Országgyűlés honlapján olvasható előterjesztés úgy fogalmaz, hogy az önkormányzatiság megteremtésével párhuzamosan nem került megfelelően tisztázásra a tűzoltóságok feletti szakmai felügyelet kérdésköre, ami azt eredményezte, hogy "ellehetetlenült a szakmai hibák korrigálása, a hibázók felelősségre vonása".

A tárcavezető szerint ezért sérült az az elv is, hogy a hivatásos önkormányzati tűzoltóság az egységes rendvédelmi szervezet része lenne. A kormány javaslata szerint a hivatásos önkormányzati tűzoltóság helyébe egy egységes katasztrófavédelmi szervezetrendszeren belül működő állami tűzoltóság lépne. A módosításokkal egy helyi érdekektől mentes, egységes rendvédelmi és megfelelő szintű irányítással bíró rendszer jöhet létre, amely hatékonyabb tűzvédelmet eredményezhet a meglévő kapacitások jobb hatásfokú kihasználásával, illetve az erő- és eszközállomány optimális tervezésével.

Az előterjesztés az önkormányzati tűzoltóságok vagyonát is át kívánja adni az államnak, ugyanakkor megjegyzi, hogy továbbra is szükség van az önkéntes, köztestületi tűzoltóságok munkájára. A belügyminiszter a törvényjavaslatban indítványozza még egy a katasztrófavédelmi szerven belüli iparbiztonsági hatóság felállítását, illetve katasztrófavédelmi bírság bevezetését is. Utóbbi akkor válhatna kiszabhatóvá, ha az egyes üzemek nem tartanák be a veszélyes anyagokkal összefüggő súlyos balesetekhez, vagy üzemzavarokhoz köthető megelőző és helyreállító intézkedéseket, továbbá katasztrófavédelmi engedély nélkül végeznének engedélyköteles tevékenységet, illetve jogszabályban, vagy hatósági kötelezésben foglalt előírásokat mulasztanának el.

A javaslat indoklásában kitérnek arra is, hogy az előterjesztés előkészítésével párhuzamosan kidolgoztak egy kormányhatározat-tervezet is, amelynek értelmében a Nemzeti Alaptanterv részévé válhatnak a katasztrófavédelemmel összefüggő alapvető ismeretek és fejlesztési feladatok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: az adósság ellenség

Legyőzendő ellenségnek nevezte az államadósságot Orbán Viktor egy szombati osztrák napilapban… Tovább olvasom