Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Koltay András: a kommentekre nem vonatkozik a médiatörvény

A médiatörvény hatálya az internetes sajtótermékekhez fűzött kommentekre, blogbejegyzésekre, fórumokra nem terjed ki, és az internetes vagy nyomtatott sajtótermékek esetében eleve csak a június 30-át követően megjelent tartalommal kapcsolatban alkalmazható - mondta Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja az MTI-nek.
Koltay András úgy fogalmazott: a július 1-jétől alkalmazható jogszabályok változást hoznak a sajtójog korábbi állapotához képest, a szabályozás azonban csak a szerkesztett tartalmakra vonatkozik. A komment még akkor sem tekinthető szerkesztett tartalomnak, ha moderálják azt, hiszen nem a szerkesztő döntésén múlik, hogy mi kerül ki az internetes oldalra - utalt a médiatanács tagja a Népszava egyik cikkéhez fűzött kommentek ügyére, amellyel kapcsolatban a média- és hírközlési biztos vizsgálódik.

Mint ismert, a Népszava Online június 8-ai cikkével (Schmitt Pál: erős jellem volt Mádl Ferenc) kapcsolatban tájékozódik Bodonovich Jenő. "Ismereteim szerint a médiabiztos azt próbálja kideríteni, hogy a kifogásolt írás vagy szöveg egyáltalán a médiaszabályozás hatálya alá tartozik-e, hiszen ő maga is csak szerkesztett tartalommal kapcsolatban vizsgálódhat" - mondta a médiatanács tagja.

Koltay András a július 1-jétől a nyomtatott és elektronikus sajtótermékekre alkalmazható jogszabályokról elmondta még: bár ezen alapvető szabályok jórészt eddig is léteztek valamilyen formában a jogrendszerben, a médiatörvény világos eljárásrendet határozott meg, elsősorban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsát jelölve ki a vizsgálatok lefolytatására.

A sajtóra olyan alapvető szabályok vonatkoznak (emberi méltóság és a gyermekek védelme, a gyűlöletbeszéd tilalma), amelyek megsértése ellentétes a demokratikus jogállam alapértékeivel, és amelyek betartása szükséges a működőképes társadalmi nyilvánosság fenntartásához. Hozzátette: a testület célja az, hogy elsősorban a szakmai szervezetekre bízza a szabályok felügyeletét, erre a társszabályozás ad lehetőséget. A médiatanáccsal szerződő szakmai szervezetek - eddig egy ilyen megállapodás jött létre a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületével - felhatalmazást kapnak a nyomtatott és internetes sajtótermékekkel kapcsolatban beérkező panaszok kivizsgálására.

A szakmai szervezet eljáró tanácsának döntése nyomán megszülető elsőfokú határozattal szemben szintén a szakmai szervezetnél lehet fellebbezéssel élni. A médiatanácshoz csak akkor kerül egy ügy, ha a másodfokú döntést is vitatják a felek, a testület azonban ebben az esetben is csak az eljárás jog- és szabályszerűségét vizsgálhatja - fűzte hozzá Koltay András.

Olvasóink írták

70 hozzászólás
 • 70. gjozsi88 2011. július 05. 17:15
  „tefegu!
  Akkor mikor Gyurcsány szembe ment még saját párttársaival is, mert rendezni akarta a tiszteletdijakat, pártfinanszirozást......az érintettek pártoktól függetlenül bántották ezért!
  A nép azoknak hitt, akiknek nem volt érdeke a változás!
  Az ingyen miniszterelnök ment........másnap aláírást gyüjtött a nép,., mert több tiszteletdijat szavaztak meg maguknak!
  Nem lett volna jobb megérteni mit akar Gyurcsány?
  Mellé áll a tömeg már rég megoldodott volna sok minden!”
 • 69. gjozsi88 2011. július 05. 17:11
  „pancser!
  A kérdés, hogy erre miért nem jött rá ellenzékben a fidesz....tudod, mikor minden mostani intézkedésének a sokkal gyengítettebb változatára nemet mondott!
  Az IMF sokkal kevesebb kiadáscsökkentést talál indokoltnak........végrehajthatatlannak tartja a Széll Kálmán tervet, mert éhséglázadásokba torkolhat és hihetetlen társadalmi feszültségeket okoz!!!!”
 • 68. elemér 2011. július 03. 19:28
  „Tapasztalatunk az USA-ban, hogy abszolut nem tett jót a munkabéreknek a Kinai üzlet.”
 • 67. tefegu 2011. július 03. 18:52
  „66. elemér 2011.07.03. 18:47

  Kíváncsi vagyok én is, hogy pontosan mit kötöttek. Egy biztos, kezdhetünk kínaiul tanulni”
 • 66. elemér 2011. július 03. 18:47
  „Milyen üzletet kötött Orbán a kínaiakkal?
  http://snipurl.com/27v5ch”
 • 65. pancser 2011. július 03. 18:45
  „"pogácsa!" Rendet kell teremteni az államháztartást illetően és teljesen mindegy mivel egyezik meg mivel nem a Fidesz programja. Senki nem akar Görögország sorsára jutni. A rendezéshez a Fidesz kapott bizalmat nem is keveset, ellenfelük pedig olyannyira eljátszotta azt, hogy a Fideszen kívül a sokakat súlyosan érintő rendelkezések ellenére sincsen ütőképes ellenzéki erő a porondon.”
 • 64. tefegu 2011. július 03. 18:42
  „Na, végig olvastam összes HSZ-t. Itt szinte semmi sem a médiatörvényről szól...

  Kedves AHA!

  Nekem nem lenne semmi bajom ezekkel a "jóléti intézkedésekkel", ha nem azokat súlytaná, akik azt számolják a hónap végén, hogy tud-e még venni 1 kg kenyeret.

  Igazságos teherviselés? Akkor kezdjék ott a drága politikusok, hogy a fizetésüket lecsökkentik a mindenkori minimálbér maximum kétszeresére. Nem vesznek fel ilyen meg olyan költségtérítést.
  A bruttó 300.000 Ft felett keresők ne csak 16% szja-t fizessenek, fizessenek többet, mondjuk dupláját.
  És még lehetne sorolni...

  Igazából azt várom, hogy mikor hozzák vissza a vizitdíjat, csak más néven. Mert ugye, ha törpekirály mondja, akkor az úgy van a sok csőlátású elvakult fanatikus szemében, s ha valaki nem szereti őt, az már kommunista, hazaáruló...

  Én nem szeretem Orbánt, ezt felvállalom, de Gyurcsányt, Bajnait és a többi politikust sem, mivel mindegyiknek egy érdeke van, az, hogy saját és társasága zsebét megtömje.”
 • 63. AHA 2011. július 03. 18:17
  „Mi a baj elvtársak? Savanyóóóóó a szőlő?”
 • 62. elemér 2011. július 03. 18:12
  „O.V. ugy van a demokráciával mint Bush. Megfélemlitti az ellenzéket és a sajtót. Aszongya most erre van szükség, mert ö rendet teremt. Nyugaton meg kinevetik.”
 • 61. pogácsa 2011. július 03. 18:04
  „60. AHA
  "Pont annyira lennénk előbbre mint Görögország!
  IMFIMFIMFIMF...."
  <moderálva> Vagy csak direkt értelmezed félre a dolgokat!?
  Pfff...Szél Kálmán terv nagyjából és egészében pont ugyan azokat az intézkedéseket tartalmazza, mint amelyeket anno Viktor sorra leszavazott, arcátlan megszorításoknak nevezett. Ha ezekben az intézkedésekben 4-6 évvel ezelőtt megegyezésre jutnak (ahelyett, hogy megszállottan a hatalmat hajszolta volna) most annyival kevebb lenne a ledolgozandó államadósság! Nem kéne 2 millát fejenként befizetni a kasszába! Na persze fizessen az akinek van miből, erről ennyit.”
 • 60. AHA 2011. július 03. 17:41
  „pogácsa
  Pont annyira lennénk előbbre mint Görögország!

  IMFIMFIMFIMF....”
 • 59. AHA 2011. július 03. 17:36
  „Sajnálom jozsi ha az indentitásod végett sértve érzed magad.”
 • 58. gjozsi88 2011. július 03. 17:34
  „AHA
  56!
  Kezük közt van......simán elszámoltatják köztörvényes büntettért....semmi másért, ugyanis ott kinnt a seriffnek sem mondhatnak meg semmit, bírónak sem....ezért vannak politikusok bíróságokon!
  Egy példát, hogy értsd!
  Egy ismerős amerikában a seriff karjaiban került egy szabálysértés miatt!
  Szerencsétlen próbált a magyar szokásokat, hogy bizonyítsa be...stb!
  Összehuzta a szemöldökét a seriff és szólt a tolmácsnak, hogy értesse meg az ismerősömmel, hogy tudja ki ő....ő a seriff!”
 • 57. gjozsi88 2011. július 03. 17:30
  „AHA!
  Te teljesen nyugodt voltál, mert az állandó komcsizásod az egyezik a központi hatalom elvárásaival....!”
 • 56. AHA 2011. július 03. 17:27
  „elemérke!

  ..azért abban a nagy demokráciában ugye nem fogják kivégezni a wikileaks tulaját, ha a kezük közé kerül?”
 • 55. gjozsi88 2011. július 03. 17:22
  „pancser!
  49!
  A gond az, hogy aki nem ismerte a saját médiatörvényét és túlbuzgott, Kovács Zoltán az a kommunikációs államtitkár, aki a nemzetközi fórumokon védte azt amit nem ismert.....a médiatörvényt!
  Hát higgyük el neki, hogy minden rendben van a médiatörvénnyel, amit nem ismert és másokról mondta, hogy nem is olvasták, úgy bírálják...!
  Hát ez több, mint groteszk!
  Arról nem beszélve, hogy szakmai hozzánemértés miatt nem került leváltásra....azóta sem!
  Sőt a kisalföld előmoderálás sem szünt meg!”
 • 54. elemér 2011. július 03. 17:19
  „Demokráciának sok variációja van. Ezt nemsokára megmagyarázzák a Kinaiak az asztalnál.”
 • 53. AHA 2011. július 03. 17:13
  „bbrrrr, de jót rettegtek a hétvégén a demokrácia kizárólagos ismerői.”
 • 52. elemér 2011. július 03. 17:08
  „Ilyesmit én mindig kételkedve olvasok. Elhiszem azt amit az unio és a nyugati világ megállapit. Dióhélyban az a király hatalmának megalapozása. Erröl van itt szó, mert a nyugati világ az nem hülye.”
 • 51. zeta62 2011. július 03. 17:06
  „miniroberta!

  Akkor, ha igazat adnék neked, számodra már régen nem maradna hely, ahol irogathatnál. :)

  50. elemér 2011.07.03. 17:03
  Én nem.”
70 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilvásy után Laborcot is őrizetbe vették

Szilvásy György után őrizetbe vették Laborc Sándort is - tudta meg a Hír Televízió, amely szombat… Tovább olvasom