Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Koalíciós megegyezés a BKV felügyeletéről

Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes veszi át a BKV felügyeletét.

Lezárult a koalíciós vita, létrejött a megegyezés a fővárosi MSZP és az SZDSZ között a BKV felügyeletével összefüggő kérdésekben, így hétfőtől ismét főpolgármester-helyettesként dolgozik Hagyó Miklós és Horváth Csaba - ismertette a szombati koalíciós egyeztetés eredményét Demszky Gábor főpolgármester és Burány Sándor az MSZP budapesti elnöke újságírók előtt.

A főpolgármester koalíciós feszültséget előidéző döntése érvényben marad, Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes veszi át a BKV felügyeletét, amiről hétfőn mondott le Hagyó Miklós. A szocialisták álláspontjának megfelelően a jövőben a BKV-nál Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes csak a költségvetéssel összefüggő kérdésekkel foglalkozik majd.

Demszky Gábor pozitívumként említette azon álláspontjuk elfogadását, hogy a jövőben a kormány által a BKV igazgatóságába delegált személy lesz a testület elnöke. Részére pluszjogosítványként biztosítják azt, hogy bizonyos összeghatár felett csak az ellenjegyzésével köthet szerződést Kocsis István vezérigazgató. Az összeghatárról még egyeztetnek.
A főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés hó végi ülésén terjeszti elő a BKV igazgatósága és felügyelőbizottsága teljes megújításáról, cseréjéről szóló javaslatát. A személyi javaslatokról még egyeztetnek. Az SZDSZ álláspontját is elfogadva az MSZP is nyitott arra, hogy a felügyelőbizottság elnöki posztját átadják az ellenzéknek. Tarlós István Fidesz-frakcióvezető a napokban tartott sajtótájékoztatóján már jelezte, ha felkérést kapnak, készek átvenni a felügyelő bizottság elnöki posztját, amire Vitézy Dávidot jelölik.

Burány Sándor az MSZP szempontjából sikernek nevezte azt, hogy a megállapodással "egyszínű", csak szocialista lesz a BKV feletti szakmai felügyelet, megszűnnek a közös előterjesztések.

A koalíciós egyeztetésen szóba került újabb főpolgármester-helyettes választása is, egyelőre azonban ez a kérdés lekerült a napirendről, csakúgy, mint a helyettesek feladatkörének újragondolása.
Az MTI információi szerint a koalíciós egyeztetés előtt Demszky Gábor beszélt Lendvai Ildikó MSZP-elnökkel és Bajnai Gordon miniszterelnökkel. Lendvai Ildikó egyeztetett Burány Sándorral is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 riasztás: Százmilliós viharkár Tokajban

A tokaji önkormányzati létesítményeket ért károk miatt a regionális visz-maior alaphoz fordul… Tovább olvasom