Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Kivilágosodhat a feketemunka

Az itthoninál magasabb kereset reményében megyénkből több százan vállalnak munkát Ausztriában, legtöbben alkalmi vagy szakmunkások, s feketén dolgoznak. Uniós csatlakozásunk közeledtével egyre több osztrák gazda fontolgatja: nem kockáztat és bejelenti magyarjait.

A magyarok, lengyelek és csehek körében végzett közvélemény-kutatás szerint hét és tizenhárom százalék közöttire tehető azoknak a száma, akik szerencsét próbálnának az unióban csatlakozásunk után. Az első rohammal közel kétszázezer ember költözik a jelenlegi tagállamokba, ám később ez a szám visszaszorul, s alig haladja meg a mostani migrációs rátát.
Magyarországon azonban sokan esélytelenek. A felmérés szerint a lakosság 19 százaléka képes megértetni magát anyanyelvén kívül még egy nyelven, ami az uniós országokhoz viszonyítva (53 százalék) rendkívül kevés. A tapasztalatok szerint az unióban a több nyelven beszélő, főként műszaki végzettségű diplomásokat keresik. Az ilyen végzettségű fiatalok valószínűleg nagy számban veszik Nyugat felé az irányt: fűti őket a kalandvágy, általában még nincs családjuk, s kinn megalapozhatják jövőjüket. A másik nagy vándorló valószínűleg az egészségügyben dolgozó réteg lesz. Sok országban ők a legkeresettebbek, s nem mellékesen akár tízszeresét is megkereshetik itthoni fizetésüknek.

Mosonmagyaróvárról és a környező falvakból szakmunkások hada veszi minden hétköznap hajnalban Ausztria felé az irányt. Ugyan eléggé kihasználják munkaadóik a főként az építőiparban, borosgazdáknál, vendéglőkben dolgozó magyarokat, anyagilag megéri a sógoroknál dolgozni.
A névtelenséget kérő mosonmagyaróvári fiatalember ötödik éve dolgozik egy ausztriai borosgazdánál. Tudomása szerint csak két év múlva lehet nagyobb mozgás a szakmunkások között a legális osztrák munkavállalás reményében.

„Keményen dolgozunk"


– A határtól harminc kilométerre dolgozom négy társammal – kezdte a férfi. – Minden reggel autóba ülünk, Hegyeshalomnál hagyjuk az autót, majd a határ túloldaláról szolgálati autóval megyünk tovább. – Reggel hétre vagyunk a gazdánál, s délután ötig tart a munkaidőnk. Hétvégén csak szüret idején dolgozunk, akkor viszont összesen kilencen. Fizetésünket hetente kapjuk, de ezért keményen meg kell dolgoznunk: ahol tudnak, kifacsarnak bennünket. Havi ezer euróért robotolunk, ami nem rossz pénz, de így is jól járnak velünk. Egy osztrák munkás ezt a munkát a fizetésünk majd kétszereséért vállalná el.

Uniós támogatás gépfejlesztésre


– Öt éve minimális nyelvtudással mentem ki, de most már ragadt rám annyi a német nyelvből, hogy jól megértetem magam a főnökömmel. Úgy hallottam, hogy Ausztria 1998-as uniós csatlakozása után rengeteg pénz áramlott ebbe a térségbe. A gazdák a pályázatokon euróezreket nyertek gépfejlesztésekre, s kedvezményes hitellehetőségekhez jutottak. Ezt maximálisan ki is használták: a főnököm egy speciális üvegtisztítóra nyert támogatást. Én hivatalosan dolgozom odaát: egyelőre négyórásként vagyok bejelentve. Kaphatok egészségügyi ellátást, s nyugdíjat is folyósítanak, ha még jó néhány évet lehúzok itt. Egyébként nemrég hallottam, hogy a szomszéd gazdaságban már nyolcórásra bejelentett magyarokat is foglalkoztatnak. Tudomásom szerint több gazda fontolgatja uniós csatlakozásunk után ezt a lehetőséget. Azonban tagságunkkal nem járnak automatikusan az előnyök. Két évbe is beletelhet, amíg hivatalosan is több magyar vállalhat munkát Ausztriában – mondta a munkavállaló.

További cikkek a témában:

A feketemunka ellen (2003-04-10) >>
Új bizottság a feketemunka ellen? (2003-04-01) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A muskétás (The Musketeer)

Alexandre Dumas regénye, A három testőr alapján készült A Muskétás (The Musketeer) című kalandfilm a… Tovább olvasom